Stojović: MUP razvodnjava slučaj

Izvor: B92, 28.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojović: MUP razvodnjava slučaj

Bar, Beograd -- Crnogorski novinar Mladen Stojović, koji je brutalno pretučen, demantuje navode policije da je lakše povređen i traži policijsku zaštitu.

Crnogorska policija uskoro će razmotriri zahtev povređenog novinara Mladena Stojovića da mu se dodeli policijsko obezbeđenje. To je u izjavi za B92 navela portparolka Uprave crnogorske policije Tamara Popović, koja navodi i da je Stojović u petak uveče u svom stanu u Baru dobio lakše telesne povrede.

Mladen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stojović ovakve navode u izjavi za B92 demantuje, i tvrdi da je policija bila dužna da mu sama odredi policijsku zaštitu.

Podsetimo, novinar Mladen Stojović, koji je za emisiju Insajder B92 govorio o fudbalskoj mafiji, napadnut je u petak uveče u Baru.

Mladen Stojović, zbog povreda u predelu glave, ne seća se detalja o događajima u njegovom stanu u Baru u petak uveče.

Utvrđeno je da je njemu tom prilikom polomljena donja i gornja vilica, povređena jagodična kost, a ima brojne modrice i ogrebotine oko očiju, na nosu, laktovima, ramenu i kolenima.

ANEM: Istražiti bez odlaganja

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija osudila je napad na crnogorskog sportskog novinara Mladena Stojovića i pozvala nadležne da bez odlaganja istraže taj slučaj.

U saopštenju te asocijacije se ističe da je neophodna šira i odlučna regionalna akcija koja bi obezbedila da novinari i mediji informišu javnost, zaštićeni od pritisaka i bez straha za svoju bezbednost.

"Stojović je rekao da je te večeri bio sam u stanu, da se ne seća da li je zaključao vrata, niti da je neko kucao, ili ulazio. Dalje je naveo da se neseća da je imao ikakve posete i da se nalazio za računarom, kada je osetio da mu je teško, ali nije umeo da objasni uzrok tog stanja", izjavila je za B92 portparolka crnogorske uprave policije Tamara Popović.

"Seća se samo da se, nakon toga, našao na podu i da je, kako tvrdi, tada dobio jak udarac u glavu, mada se ne seća kako i da se posle toga ne seća ničega. Sledeće čega se seća jeste da se nalazi u prostorijama Hitne pomoći", rekla je ona.

Ovakve tvrdnje šokirale su Mladena Stojovića, koji za B92 objašnjava da se ne seća trenutka kada je, kako tvrdi crnogorska policija, potpisao zapisnik koji opisuje događaje u petak uveče u njegovom stanu.

"U Gradskoj bolnici mi nisu konstatovani prelomi ni mandipule, ni gornje vilice, iako se na snimku bar jedan od ta dva preloma mogao videti. Takođe, meni je na tom pregledu, a toga se takođe veoma dobro sećam, neuropsihijatar prokomentarisao: 'Čoveče, pa ovo je pokušaj ubistva'. Nakon toga, ja sam prvi put počeo da razmišljam da se to možda i desilo", kaže Stojović.

On je rekao da uopšte ne može da se seti kako se osećao u tim trenucima.

"Bio sam apsolutno konfuzan, i to očigledno niko nije uvažio", rekao je Stojović.

Iako je od napada na Stojovića prošlo četiri dana, a nisu pronađeni ni počinioci ovog dela, do ovog trenutka njemu nije određeno policijsko obezbeđenje.

NUNS: Divljački napad

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog mučkog fizičkog napada na crnogorskog sportskog novinara Mladena Stojovića.

U NUNS-u su posebno ogorčeni zbog ovog divljačkog napada, jer je crnogorskoj policiji, kao i celokupnoj javnosti bilo poznato da je Stojoviću kao novinaru beogradskog Danasa i dopisniku podgoričkih Vijesti, više puta u poslednjih desetak godina prećeno zbog njegovih tekstova i komentara o nedelima organizovanog sportskog kriminala na prostoru Srbije i Crne Gore.

Tamara Popović, iz Uprave crnogorske policije, za B92 objašnjava da je Stojović zahtev za policijsko obezbeđenje uputio tek sinoć.

"Policijski službenici su u stalnom kontaktu sa Stojovićem, koji im je sinoć u telefonskom rarzgovoru rekao da ima saznanja da jedno lice poseduje saznanja o događaju. Sa tim licem je obavljen razgovor, ali se nije došlo do saznanja i podataka o događaju", tvrdi ona.

"Stojović je, takođe, u tom razgovoru rekao da je, pored konstatovanih povreda, zadobio i frakturu gornje vilice i zatražio zaštitu od policije. Njegov zahtev će biti razmotren u skladu sa procenom njegove ugroženosti", kaže Popovićeva.

Mladen Stojović smatra da takvim stavovima policija u Crnoj Gori pokušava da, kako je rekao, razvodni celu priču.

"Ako pronađete nekog u stanu isprebijanog, i ako sami zaključite da su to povrede koje je teško dobiti u padu, onda se, valjda, podrazumeva da treba sami da reagujete, a ne da vam taj traži neku zaštitu, pogotovo ako je u stanju amnezije i šoka i da mu na svakom sledećem pregledu nalaze po jedan prelom. Ono što me najviše šokiralo, to je vest da je dnevni list Republika preneo da je, na osnovu njihovih saznanja i izveštaja iz policije, da sam ja rekao policajcima da sam bolestan od epilepsije. Ja do sada nikad nisam bio bolestan od epilepsije, niti je to otkriveno do sada na ovim pregledima", kaže Stojović.

Stojović tvrdi i da jedini razlog za ovaj događaj mogu da budu njegovi tekstovi o nameštanju fudbalskih utakmica, o čemu je on govorio i u emisiji Insajder na TV B92.

Drljević: Nema sumnje zbog čega je napadnut

Predsednik Udruženja sportskih novinara Crne Gore Veselin Drljević kaže za B92 da nema sumnje da je Stojović napadnut zbog svojih tvrdnji o nameštanju fudbalskih utakmica.

"To je samo još jedan od dokaza da se u Crnoj Gori sistematski krši pravo na rad i da sportski novinari nisu sigurni za svoju egzistenciju, ne materijalnu nego životnu i za svoju porodicu ako ne pišu kako oni kojima je u interesu i koji imaju veliki interes od sporta, nalažu ili ako slučajno obele zub i ukažu na sumnje kao što je gospodin Stojović u Insajderu govorio", kaže Drljević.

Drljević navodi i da će to udruženje zahtevati od državnih organa da se kompletan slučaj preispita i da se javnost obavesti o tome.

Drljević sumnja, međutim, da će se pravi nalogodavci pronaći.

"Ne nadam se da će se oni oznojiti da nađu onoga ko je naredio da Stojović bude pretučen. Ako kažem da je u Crnoj Gori Dejan Savićević, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, privatizovao Fudbalski savez Crne Gore i ne dozvoljava novinarima najtiražnijeg dnevnika u Crnoj Gori da prate manifestacije koje su pod okriljem Fudbalskog saveza Crne Gore, ne izdavajući im akreditacije, a vlast ćuti, kao noj glavu u pesak, znači da on ima odobrenje od vlasti. Tako će biti i sa Stojovićem, i ne nadam se da mu iko može pomoći", smatra Drljević.

Podsetimo, Mladen Stojović je u emisiji Insajder B 92 govorio o osobama koje su tokom devedesetih godina bile na čelu fudbalskih klubova "Obilić”, "Sutjeska” i "Zeta”.

Kao dugogodišnji sportski novinar beogradskog Danasa i Vijesti, Stojović je više puta u izveštajima ukazivao na problem nameštanja utakmica i neregularnosti takmičenja, a govorio je i o situaciji u Fudblaskom savezu Jugoslavije tokom 2000. i 2001. godine, kao i o atentatu na generalnog sekretara FSJ Branka Bulatovića.

"Stojović padao više puta"

MUP Crne Gore saopštio je da je Mladen Stojović, u razgovoru sa lekarima Hitne pomoći, izjavio "da je bio sam u stanu i da je najverovatnije pao i zadobio povrede na glavi, ali da se uopšte ne seća događaja jer je gubio svest".

Nakon što ga je dežurni lekar pregledao, Stojović je prevezen u Opštu bolnicu u Baru, gde su mu konstatovane lake telesne povrede, kaže se u saopštenju crnogorskog MUP-a.

U jednom od izveštaja lekara barske bolnice između ostalog se konstatuje da je Stojović, kad je dovezen, krvario na nos i usta i da je rekao da se ne seća posednjih nekoliko sati, već da je, kako se navodi, "bio u stanu i padao".

U drugom izveštaju lekara ove bolnice, navodi se da je Stojović izjavio "da mu je jednog momenta došlo teško, da je počeo da pada više puta u stanu" i da je zatim zvao sestru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.