Pretučen zbog priče o mafiji u fudbalu

Izvor: Blic, 27.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretučen zbog priče o mafiji u fudbalu

BEOGRAD - Sportski novinar Mladen Stojović, koji je u serijalu „Insajder" TV B92 govorio o fudbalskoj mafiji, pod za sada nerasvetljenim okolnostima napadnut je u svom stanu u Baru. Stojović je u petak zadobio povrede glave i tela i primljen je u bolnicu u Podgorici, gde bi danas trebalo da bude operisan.

U izjavi za B92 Stojović tvrdi i da jedini razlog za napad mogu da budu njegovi tekstovi o nameštanju fudbalskih utakmica, o čemu je on govorio i u serijalu „Insajder" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na toj televiziji. On je, takođe, tražio i policijsku zaštitu. Tvrdi da je MUP bio u obavezi da mu je već dodeli, dok u policiji kažu da je zahtev podneo tek u utorak uveče i da je sada u „procesu razmatranja".

Iako je prošlo četiri dana od napada, istraga još tapka, a Stojović smatra da takvim stavovima policija u Crnoj Gori pokušava da „razvodni celu priču".

- Ako pronađete nekog u stanu isprebijanog i ako sami zaključite da su to povrede koje je teško dobiti u padu, onda se, valjda, podrazumeva da treba sami da reagujete, a ne da vam taj traži neku zaštitu, pogotovo ako je u stanju amnezije i šoka i da mu na svakom sledećem pregledu nalaze po jedan prelom - rekao je Stojović za B92.

On je, takođe, razočaran i time što crnogorska policija povrede koje je zadobio tumači kao lakše, jer mu je neuropsihijatar koji ga je pregledao u Gradskoj bolnici rekao nešto sasvim drugačije.

- U Gradskoj bolnici mi nisu konstatovani prelomi ni mandipule ni gornje vilice, iako se na snimku bar jedan od ta dva preloma mogao videti. Meni je na tom pregledu, a toga se takođe veoma dobro sećam, neuropsihijatar prokomentarisao: „Čoveče, pa ovo je pokušaj ubistva". Nakon toga, ja sam prvi put počeo da razmišljam da se to možda i desilo - kaže Stojović.

U MUP-u Crne Gore kažu da je Stojović rekao da je te večeri bio sam u stanu i da se ne seća da li je zaključao vrata, niti da je neko ušao.

- Rekao je da se ne seća da je imao ikakve posete i da se nalazio za računarom, kada je osetio da mu je teško, ali nije umeo da objasni uzrok tog stanja - navodi Tamara Popović, portparol Uprave policije MUP-a Crne Gore.

Prema njenim rečima, Stojović se našao na podu kada je dobio jak udarac u glavu i sledeće čega se seća je da je bio u bolnici.

Stojović, međutim, negira da se seća trenutka kada je potpisao zapisnik koji opisuje događaje u petak uveče u njegovom stanu. On je rekao da uopšte ne može da se seti kako se osećao u tim trenucima.

- Bio sam apsolutno konfuzan i to očigledno niko nije uvažio - rekao je Stojović.

Stojović širom javnosti je postao poznat posle gostovanja u emisiji '’Insajder’’, kada je svedočio o nameštanju utakmica i uticaju podzemlja na domaći fudbal. Brankica Stanković, autor serijala „Insajder", rekla je za „Blic" da je Stojović odmah posle emisije dobijao pretnje.

- Gosti ranijih serijala zbog svoje priče dobijali su otkaze ili su premeštani na niže radno mesto. Kada smo radili serijal o fudbalskoj mafiji, prvi put smo dobijali pretnje. Mi pre početka serijala, a Stojović nakon emitovanja - kaže Brankica Stanković.

Predsednik Udruženja sportskih novinara Crne Gore Veselin Drljević rekao je da nema sumnje da je Stojović napadnut zbog svojih tvrdnji o nameštanju fudbalskih utakmica, ali je izrazio sumnju da će se nalagodavci naći.

Džajiću sutra rođendan

Svedočenje bivšeg fudbalera Zvezde Nemanje Vidića zakazano je za 2. jun u Okružnom sudu u Beogradu. Vidić bi trebalo da svedoči pred istražnim sudijom o svom transferu u moskovski Spartak, dok će istražni sudija danas saslušavati Vladimira Cvetkovića u vezi sa transferom Perice Ognjenovića u madridski Real. Džajićev advokat Milan Vujin kaže za „Blic" da se, prema njegovim saznanjima, još sprovodi istraživanje i da lečenje na VMA još nije počelo. Džajić će sutra u bolnici proslaviti šezdeset drugi rođendan, ali je Vujin rekao da ne zna da li će porodici biti omogućeno da ga poseti u bolnici, dodavši da Branka Džajić nije kontaktirala s njim oko posete.

HAPŠENJA ČLANOVA FUDBALSKE MAFIJE

Šta je Mladen Stojović pričao u „Insajderu":

„Brano Mićunović je u Crnoj Gori bio ono što je Arkan bio u Srbiji, odnosno imao je isti ugled tada. Ima ga i danas, on je još živ. U Crnoj Gori postoji strah kad mu se spomene ime."

„Radojica Božović je bio prijatelj Partizana... Partizan nije morao da brine za bodove.

„Prilikom izbora 2000. godine u FSS bila je svađa Bate Bulatovića i Velibora Vasovića. U predsoblju je sedeo omanji gospodin, a sam saznao da je to bi Bombona Đorđević, kum Željka Ražnatovića, koji je došao da čuva Bulatovića."

„Bato Bulatović mi je jednom rekao da je bio dobar s Arkanom koju mu se zakleo u decu i obećao da neće namestiti nijednu utakmicu, ako Zvezda i Partizan prestanu sa nameštanjima."

OPTUŽBE IZNETE U „ INSAJDERU"

Dragan - Aca Bulić, predsednik Zajednice prvoligaša


Bulić je rekao da su u reprezentaciji, posebno omladinskoj i kadetskoj, mnogo fudbalera OFK Beograda i da se time čini usluga klubu koji postiže bolju cenu prilikom transfera.

- Pa, jako je slična situacija dok je Branko Bulatović vodio Savez, gde su svi igrači bili crnogorskog porekla. Ovde su uglavnom igrači OFK Beograda... On je takođe optužio Zvezdana Terzića za igranje „tri za tri" sa Sutjeskom, odnosno nameštanje utakmica dok je bio na čelu OFK Beograda.

Ivan Ćurković, bivši predsednik Partizana

Ćurković je rekao da je u vreme sankcija klub iz Humske devize držao u inostranstvu, a transfere je vršio preko agencije „Karan limitid" iz Luksemburga. U emisiji je rečeno da SD Partizan ima čak 30 ćerki-firmi, a fudbalski klub 13, kao i to da su Crvena zvezda i Partizan držali telefonsku igru na sreću „Bingo". U emisiji „Insajder" objavljeno je da je Crvena zvezda „radila" sa duplim ugovorima i kao sporan naveden je transfer Zorana Njeguša prilikom prelaska u Atletiko iz Madrida.

Zoran Arsić

međunarodni fudbalski sudija i bivši predsednik FS Vojvodina, rekao je za „Insajder":

- Ražnatović me je ošamario u svlačionici! Prislonio mi pištolj na čelo.

HRONOLOGIJA

29. januar - Ratko Butorović (53), zvani Bata Kankan, predsednik FK Vojvodina, uhapšen je zbog sumnje da je potplatio sudije koje su 12. decembra njegovom klubu donele pobedu nad FK Mladost Lučani. U akciji policije uhapšene su i fudbalske sudije koje su vodile susret.

5. februar - Bivši funkcioneri Zvezde Dragan Džajić, Vladimir Cvetković i Miloš Marinković uhapšeni su zbog sumnje da su od transfera Gorana Drulića u Saragosu proneverili pet miliona evra.

1. mart - Bata Butorović nakon jednomesečnog boravka u pritvoru pušten je na slobodu.

5. mart - Istraga protiv Džajića i Cvetkovića proširena je i na transfer Zorana Njeguša u Atletiko, zbog sumnje da su falsifikovanjem ugovora pribavili 3,5 miliona maraka od tog trasfera. Produžen im je pritvor.

1. april - Okružno tužilaštvo podnelo je zahtev za proširenje istrage protiv Džajića i Marinkovića zbog transfera Nemanje Vidića u moskovski Spartak 2004. godine, od kojeg su navodno uzeli dva miliona evra.

4. mart - Policija je raspisala poternicu za bivšim predsednikom FSS Zvezdanom Terzićem, koji je osumnjičen da je kao direktor OFK Beograda prisvojio 1,1 milion maraka od transfera Vanje Grubača 1998. godine u nemački Hamburger.

5. april - Okružni sud produžio je za još mesec dana pritvor funkcionerima Zvezde.

16. april - Proširena je istraga zbog trasfera Perice Ognjenovića u Real Madrid. Transfer je iznosio tri miliona, a funkcioneri Zvezde su u finansijskim knjigama prikazali da je transfer iznosio dva miliona.

23. april - Dragan Džajić je zbog problema sa kičmom

prebačen na Vojnomedicinsku akademiju.

5. maj - Vrhovni sud je funkcionerima Zvezde produžio pritvor za još dva

meseca jer nisu saslušani svi svedoci u istrazi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napadnut sagovornik "Insajdera"

Izvor: B92, 27.Maj.2008

Beograd -- Crnogorski novinar Mladen Stojović, koji je za emisiju Insajder govorio o fudbalskoj mafiji, napadnut je u petak uveče u Baru, saznaje B92...Zbog jakih udaraca u glavu on ima amneziju i seća se samo da se krvav probudio u svom stanu. Stojoviću je u napadu probušen obraz šiljatim predmetom,...

Nastavak na B92...

Stojović: MUP razvodnjava slučaj

Izvor: B92, 28.Maj.2008, 16:37

Bar, Beograd -- Crnogorski novinar Mladen Stojović, koji je brutalno pretučen, demantuje navode policije da je lakše povređen i traži policijsku zaštitu...Crnogorska policija uskoro će razmotriri zahtev povređenog novinara Mladena Stojovića da mu se dodeli policijsko obezbeđenje. To je u izjavi...

Nastavak na B92...

Teške povrede zaradio „padanjem po stanu”

Izvor: Politika, 28.Maj.2008

Crnogorska policija još nije odlučila da li će dati zaštitu pretučenom novinaru iz Bara koji je govorio o fudbalskoj mafiji ..Bar – Nekadašnji dopisnik podgoričkih „Vijesti” iz Beograda i sportski novinar beogradskog lista „Danas” Baranin Mladen Stojović, koji je...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.