Stanovi, vlasnici, podstanari, tržišni i drugi zakoni - prava i obaveze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 21:30

Stanovi, vlasnici, podstanari, tržišni i drugi zakoni - prava i obaveze

Više od pola miliona građana Srbije su podstanari, a mnogi od njih u poslednjih godinu dana pogođeni su porastom cena stanarine. Jedan od osnovnih razloga je dolazak platežno sposobnijih ruskih državljana u našu zemlju. Zbog toga su brojni zakupci stanova prisiljeni da se iseljavaju, a kakva su prava podstanara i da li tek tako mogu da završe na ulici?

Više od polovine stanova koji se izdaju nalazi se u Beogradu i Novom Sadu. Tu su i najveće plate, ali sa skokom cena stanarina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << većina podstanara prinuđena je da za zakup izdvaja više od polovine zarade.

Agent za izdavanje nekretnina Tijana Milenović kaže da su cene skočile i duplo.

"Jednoiposobni stanovi, koji su izdavani za 300 evra, sada se izdaju za više od 450 evra. Idu i do 600 evra, u zavisnosti od toga kako ko ceni svoju nekretninu", dodaje Milenovićeva.

Izdavanje stanova regulisano je zakonom koji predviđa da ugovor bude u pisanoj formi, uz neophodan otkazni rok.

"Onog momenta kada zakupodavac donese odluku da je prestao interes za zakupom, on mora ostaviti otkazni rok od 90 dana zakupcu. Ta odredba je zaštita, kako zakupodavca, tako i zakupca", pojašnjava akvokat Bojan Mirković.

Ugovorne strane mogu i drugačije da se sporazumeju, što je sada slučaj sa Rusima, koji iznajmljuju stanove kod nas.

Kako dalje opisuje agent za izdavanje nekretnina Tijana Milenović, radi se o tipskim ugovorima, uglavnom na neodređeno vreme, sa 30 dana otkaznog roka.

"Pošto strani državljani ne znaju koliko će ostati, mnogi insistiraju da to bude period od šest meseci ili godinu dana", zaključuje Milenović.

Zakon spominje da se otkaz ne može dati u nevreme, ali onda se to sudovima ostavlja na tumačenje. Ugovor o iznajmljivanju stana trebalo bi da sadrži i cenu zakupa, ali nju je moguće promeniti.

Advokat Bojan Mirković je tvrdi da zakupodavac ne može jednostrano da odluči da će cena od sutra biti drastično viša.

"Postoji institut obligacionog prava, koji se zove "promenjene okolnosti". Zakupodavac se na to može pozvati, ali to nije uobičajeno za manje ugovore, o zakupu stanova", dodaje on.

Ugovori o zakupnini mogu biti i usmeni, ali se njihov sadržaj teže dokazuje. A neke procene govore da manje od jedan odsto zakupodavaca prijavljuje neophodan porez.

U Srbiji se izdaje najmanje 250.000 stanova. Kada bi prosečna stanarina bila 200 evra, a svaki stanodavac plaćao porez na izdavanje, država bi od toga mesečno prihodovala 10 miliona evra.

Profesionalni upravnici tvrde da poštuju Odluku o kućnom redu, koja predviđa i evidenciju stanara. Ali oni nemaju pravo da traže dokumentaciju o vlasništvu, a Poreska uprava nema dovoljno inspektora.

Koliko je tačno stanodavaca i podstanara mogli bi da otkriju podaci sa poslednjeg popisa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.