Stanje devojčice i dalje kritično

Izvor: B92, 10.Avg.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje devojčice i dalje kritično

Beograd -- Stanje petogodišnje devojčice koja je teško povređena vatrenim oružjem koje je pronašla u spomen-parku u Jajincima je stabilno, ali i dalje kritično.

Ona je juče po podne bila na izletu u ovom parku kada je zadobila povrede opasne po život vatrenim oružjem ručne izrade, koje je, prema policijskom saopštenju, pronađeno u parku. Oružje je trenutno na veštačenju kojim policija pokušava da utvrdi njegovo poreklo. Ova nesreća otvorila je pitanje bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u parkovima, na igralištima i drugim gradskim površinama.

Stanje devojčice je stabilno, ali je ona i dalje životno ugrožena, kažu lekari Vojnomedicinske akademije. Devojčica je zadobila ustrelnu povredu grudnog koša i trbuha, sa povredama želuca, pankreasa i slezine. Devojčivca je dovezena na VMA u stanju šoka i da je zbog ustrelne povrede bila vitalno ugrožena, potom je obavljena operacija na stomaku jer je rentgenskim snimkom ustanovljeno da se zrno zadržalo u trbuhu.

"Postoperativni tok ide svojim tokom, uz jedan dodatak da sve probleme odnosno komplikacije koje mogu nastati, još nisu u popunosti opservirane, jer je za to potrebno još najmanje 2-3 dana", kaže za B92 Darko Mirković, dežurni hirurg VMA.

Prognoze još nije moguće davati, ali se zna da će oporavak biti dugotrajan i težak, jer jedini vitalni organi koji nisu povređeni su srce i mozak. Lekari još kažu da je devočica izgubila čak dva litra krvi.

"Prognostički je jako teško u ovom trenutku bilo šta reći. Mi smo zadovoljni što je pacijentkinja prećivela prva 24 sata, posle tako teških multiplih povreda brojnih organa, velikih krvarenja i svih ostalih komplikacija", rekao je Predrag Romić, anesteziolog reanimatolog.

Ove povrede petogodišnja devojčica iz Libije zadobila je, kako se pretpostavlja, kada su deca sa kojom se igrala u Spomen-parku Jajinci pronašla skriveno oružje.

Kako navodi dnevnik "Blic", devojčica se povredila kada je, prema jednoj verziji, sama aktivirala vatreno oružje ručne izrade koje je našla u parku, a prema drugoj verziji to je učinio njen brat.

Devojčica je, kako "Blic" saznaje, bila sa roditeljima i bratom na izletu kada je došlo do nesreće. Policija nije saopštila o kakvoj je eksplozivnoj napravi reč, koliko je stara, da li je bila sakrivena ili bačena na stazu u Spomen-parku.

U nedelju po podne u Ambasadi Libije nije bilo moguće dobiti nikakvu informaciju. Rečeno je samo da u ambasadi nema nikoga od zvaničnika.

Jedan od izletnika rekao je šta se dogodilo posle nesreće, jer, kako tvrdi, ništa neobično pre dolaska policije nije video niti čuo.

"Troje kola je bilo i onda su posle izvesnog vremena došli ambasadori sa nekom besnom limuzinom, njih dvojica i onda su im oni pokazali to mesto. Ja sam sedeo ovde i gledao sam sve šta se dešava. I oni su posle nekih 15 minuta otišli. Prvo su otišli ovi što su zadnji došli, pa onda jedni po jedni, jer su bili policajci u civilu”, rekao je izletnik.

Kakva je bezbednost u beogradskim parkovima

Spomen-parkovi, inače, spadaju u prvu kategoriju zelenih površina I gradske službe ih svakodnevno održavaju.

U Zelenilu kažu da su njihovi radnici dan pre tragedije kosili travu u Jajincima I tvrde da tada oružja nije bilo.

Direktor beogradskog Zelenila Radovan Draškić kaže da je vatreno oružje ranije pronađeno samo jedanput i to posle pucnjave na Zemunskom keju, ali zato se svakodnevno pronalaze drugi opasni predmeti.

"Najčešće je i ono što je najtragičnije, razni ostaci uzimanja droge – špricevi, kese, kutije od lekova, ambalaža lepkova koje koriste, itd”, navodi on.

"To je nažalost redovna, svakodnevna pojava i to na prostorima na kojima to ne bi smelo da se događa, oko stambenih zgrada, dečijih igrališta, obdaništa škola, posebno u delovima koji nisu osvetljeni”, kaže Draškić.

Ovakva situacija dobro je poznata svima čija deca odrastaju u gradu.

Predsednica Udruženja "Roditelj” Angelina Radulović kaže da je u domaćim parkovima dovoljan sekund roditeljske neopreznosti da se dete povredi.

"Situacija je često takva da vrlo često svoju decu, posebno ako su mala, ne smemo nijedan sekund da pustimo iz vidokruga i moramo stalno da vodimo računa o njihovoj bezbednosti jer čak i na lokalnim igralištima ispred zgrada dete može u pesku da pokupi razne uzročnike bakterija koje potiču od psećeg izmeta, pa do stakla, smeća, otpada, pa čak i špriceva koje ostavljaju narkomani”, upozorava Radulovićeva.

Nesreća u Jajincima je, smatra Radulovićeva, upozorenje vlastima da je neophodna ozbiljna akcija koja će obezbediti parkove i igrališta na koja roditelji slobodno mogu dovesti decu.

Tome bi moglo da doprinese uvođenje komunalne policije, koja će u Beogradu nažalost početi da funkcioniše tek od polovine naredne godine.

Kako je za B92 rečeno u gradskoj Skupštini, komunalni policijaci funkcionisaće po principu nekadašnjih pozornika i na teritoriji svoje nadležnosti moći će da legitimišu sumnjivce, uključujući i one koji provode noći u parkovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.