Srpske sudije i tužioci potpisali izjavu o integraciji u kosovsko pravosuđe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2017, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske sudije i tužioci potpisali izjavu o integraciji u kosovsko pravosuđe

U Prištini je danas imenovano 42 srpskih sudija i 14 tužilaca Osnovnog suda i Tužilaštva u Severnoj Mitrovici, objavili su prištinški mediji.

Po imenovanju, srpske sudije i tužioci su potpisali izjavu, u koju je Tanjug imao uvid, a u kojoj stoji da su "spremni i voljni" da se integrišu u pokrajinsko pravosuđe u skladu sa zakonom i dogovorenim zaključcima koji se tiču procesa integracija.

Tekst izjave, koju su potpisivali, je statusno neutralan, bez bilo kakvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << statusnih obeležja, a na papiru na kojem nema grba, niti bilo kakvih drugih obeležja nepriznate države Kosovo.

Imenovanjem će, kako se navodi, u potpunosti biti sproveden Sporazum o pravosuđu, postignut u Briselu.

Sporazum predviđa da će krivični predmeti biti procesuirani u sudovima na severu, dok će se građanske parnice voditi u sudovima na jugu.

Glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik suda Srbin, u skladu sa briselskim sporazumom.

Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Kosovski predsednik Hašim Tači je ocenio da imenovanje sudija i tužilaca iz "nevećinskih zajednica u potpunosti održava multietničku prirodu Kosova", prenosi portal KoSSev.

Imenovanju i potpisivanju Izjave prisustvovali su međunarodni predstavnici na Kosovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.