Sreten Jocić: Novac sam zarađivao od trgovine oružjem i spajajući biznismene

Izvor: Blic, 22.Apr.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sreten Jocić: Novac sam zarađivao od trgovine oružjem i spajajući biznismene

Beograd - Dosta novca zaradio sam tako što sam posredovao upoznavanju biznismena. Znam ljude koji imaju rudnike dijamanata, mermera, spajao sam ih sa ostalima i to naplaćivao. Bavio sam se i trgovinom oružja, iz Rusije u Afriku i Aziju. U vreme embarga i u „Zastavu“ sam doveo kupca koji je kod nas kupio oružje, rekao je juče Sreten Jocić u Specijalnom sudu na suđenju za ubistvo vlasnika zagrebačkog „Nacionala“ Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića. Jocić ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << negirao da je umešan u ubistvo Pukanića

Jocić je na suđenju ponovo negirao da je umešan u ubistvo Pukanića i izjavio da ne poznaje osumnjičene osim svog kuma Slobodana Đurovića, zvanog Kardinal, koji je uhapšen u Hrvatskoj.

Na pitanje sudije Vladimira Vučinića šta je izvor njegove finansijske moći, i kako kao osoba koja zarađuje od 600 do 1.600 evra učestvuje na aukcijama, Jocić je odgovorio:

„Učestvovao sam na manjim aukcijama do 15.000 evra, koje ne prolaze kontrolu Uprave za sprečavanje pranja para".

- Izvor moje finansijske moći su moja sposobnost za biznis, poznanstva sa bogatim ljudima, koje sam dovodio u Srbiju i koji su ovde investirali oko milion evra - rekao je Jocić.

On je izjavio da nema nikakvu pokretnu i nepokretnu imovinu u inostranstvu.

- Imam samo mesečna primanja i neku ušteđevinu koju sam na zajam dao jednom biznismenu. On mi je vraćao dug u intervalima, ali je izvršio samoubistvo mesec dana pre mog hapšenja - rekao je Jocić.

On se zatim osvrnuo na privatizaciju Robnih kuća „Beograd".

Obezbeđenje ispred Specijalnog suda

- Tu su bili Pera Matić i onaj Radomir iz „Verano motorsa". Radomir je stao na 260 miliona evra, a moj čovek koga sam ja doveo iz inostranstva je dizao cenu sve do 335 miliona. Na kraju je Radomir ponudio 336 miliona. Da ja nisam doveo čoveka, Radomir bi stao na 260 miliona, ovako je plaćeno sto miliona više. Radnici su od toga dobili 30 odsto i, kad su hteli da protestuju, poručio sam im da dođu ispred CZ da protestuju za mene - rekao je Jocić.

Sudija Vučinić zatim je pitao Jocića da li ima veze sa osobama koje su se bavile švercom cigareta i da li je Pukanić trebalo da svedoči protiv ljudi sa kojima je u kontaktu.

- Protiv mene nije trebalo da svedoči. Za druge, ne znam. Nemam prijatelje protiv kojih je on trebalo da svedoči, možda poznajem takve, ali ne znam da je Pukanić protiv bilo koga trebalo da svedoči - rekao je Jocić.

On je na pitanje sudije kako zna da ga „prisluškuju", rekao da „oni to sami pričaju".

- Pričali su mi prijatelji, biznismeni: 'Joco, čuvaj se, pazi se, kažu, pereš pare za ovoga, za onoga’ - rekao je Jocić.

Jocić je naveo i da su ga „predstavnici mnogih evropskih institucija posećivali u zatvoru u Holandiji".

- Dolazili su mi i iz NATO, tražili su od mene samo dva imena, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Rekli su: 'Jociću, ti imaš svoje antene, reci gde su i izaći ćeš napolje, inače ćeš ostati zauvek ovde’ - rekao je Jocić.

Nakon sudije Vučinića, sa pitanjima se Jociću obratio i tužilac Jovica Jovanović. Na primedbu sudije da prema tužiocu ima prisan odnos, Jocić je rekao:

- Ja poznajem tužioca. Upoznao nas je 1993. šef DB za Kosovo, u Prištini David Galić. Tužilac je tada došao nekim razlogom, koji sad neću da spominjem, videli smo se u hotelu, ali on tada nije znao ko sam ja. Rečeno mu je: 'Ovo je naš čovek, koji radi u inostranstvu’.

Na ovu izjavu, reagovao je tužilac Jovanović rečima da Jocića poznaje samo iz predmeta koji se protiv njega vodi zbog ubistva Gorana Marjanovića i da drugo poznanstvo sa Jocićem nije imao.

Na pitanje tužioca da li je u Bugarskoj poznavao Milča Boneva, zvanog Baj Mile, Jocić je rekao da je poznavao njegovu ljubavnicu, sa kojom ima decu i da ne bi bilo zgodno da se zatim upoznaje sa Baj Miletom.

Među brojnim ljudima za koje je sudija pitao Jocića da li ih poznaje, naveo je i Veselina - Veska Barovića. Jocić je rekao da za njega zna samo iz medija. Na pitanje da li poznaje Stanka Subotića i Miloša Peruničića, Jocić je samo kratko rekao: „Ne".

Ponovo spominjao "Blic”

- Od „Blica" pa nadalje, mediji me samo napadaju, a ja ne čitam ni njihova imena. Za Pukanića nisam ni znao dok nije uhapšen moj kum Slobodan Đurović - rekao je Sreten Jocić. On je juče spomenuo „Blic" ali ga je sudija upozorio da ne komentariše medije.

Hadži Antić pitao da živim u Mirinoj kući

- Odbio sam da potpišem zapisnik o pretresu jer to nije moja kuća. Kuću u Tolstojevoj je koristila porodica Milošević, a mene je Hadži Dragan Antić zamolio da budem tamo. On je ’intimus’ gospođe i pokojnog gospodina. Kako se oni sporazumevaju, ja ne znam. Kuća mi je odgovarala iz razloga moje bezbednosti - rekao je Jocić.

Optužio hrvatskog ministra policije da sprečava hapšenje

Hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko sprečava hapšenje nekih drugih osoba i usmerava istragu ka Srbiji.

Ne mislim da je on organizator ubistva, već da je motiv hrvatske vlasti i Karamarkova da se ubistvo Pukanića nikad ne rasvetli, rekao je Jocić pojasnivši prethodnu izjavu da „iza ubistva Iva Pukanića stoji hrvatski ministar policije i da će to dokazati u postupku, a i svedoci će to potvrditi".

Ministar Karamarko odbacio je juče optužbe Sretena Jocića i naveo da on nije uhapšen na osnovu političko-policijskih dogovora Srbije i Hrvatske.

- Nikakvih političkih dogovora između Srbije i Hrvatske nije bilo i mislim da je to logična reakcija onog ko je optužen za takvo nešto - rekao je Karamarko za hrvatsku televiziju.

Jocić je juče ponovo tvrdio da nema veze sa ubistvom Pukanića i da je uhapšen na osnovu crnogorsko-hrvatske informacije da može da ugrozi sigurnost predsednika Srbije za interes crnogorsko-hrvatsko-albanske mafije.

- Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je lično medijima rekao da je on dostavio tu informaciju Borisu Tadiću, ne u zvaničnoj formi, i u toj izjavi sam ja direktno pomenut - rekao je Jocić.‚

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Optuženi negirali umešanost u ubistvo Pukanića

Izvor: RTS, 22.Apr.2010

U nastavku suđenja za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića pred Specijalnim sudom, optuženi Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović rekli su da nisu umešani u zločin. ..Optuženi Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović negirali su danas pred Specijalnim sudom u Beogradu krivicu za umešanost...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.