Srbija Hrvatskoj dostavlja spise o slučaju Purda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija Hrvatskoj dostavlja spise o slučaju Purda

ZAGREB -

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine dostaviće hrvatskom tužilaštvu na razmatranje kopiju spisa u slučaju hrvatskog veterana Tihomira Purde koji je u pritvoru u BiH, po poternici Srbije.

To je dogovoreno na sastanku Mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu i razmenu spiskova optuženih ili osuđenih u Zagrebu na kojem su učestvovali ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostaviće na razmatranje državnom tužilaštvu Hrvatske kopiju spisa u skladu sa ustaljenom praksom i dosadašnjom saradnjom budući da su za to ispunjene pretpostavke iz Sporazuma o ustupanju dokaza između dva tužilaštva, navodi se u u zajedničkom saopštenju sa sastanka.

Na današnjem sastanku koji je trajao oko dva i po sata zaključeno je, kako se dodaje, da će hrvatskoj strani u roku od sedam dana biti ustupljeni do sada sistematizovani podaci o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima SFRJ i SRJ pre 2003. vođen postupak i doneta presuda ili se vodi istraga za krivična dela ratnih zločina što je rezultiralo raspisavanjjem međunarodne ili interne poternice.

Inicijativa za dopunu zakona

Na sastanku je, navodi se, postavljeno i pitanje hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak radi krivičnog dela oružane pobune i dela protiv ustavnog poretka bivše SFRJ te će se u odnosu na njih porkenuti inicijativa za dopunu srpskog zakona o amnestiji iz 2001, na način ako je to već regulisano u Hrvatskoj.

Zaključeno je da će Mešovita komisija za prirpemu i razmenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine nastaviti da radi što će, kako je ocenjeno, dodatno doprineti uspešnoj saradnji i razvoju dobrih odnosa ministarstava i pravosunih organa, kao i ukupnom jačanju poverenja između dve države.

Svrha sastanka bila je nastavak dijaloga o rešavanju otvorenih pitanja vezanih za postupke za ratne zločine i obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i radom Mešovite komisije kao i tužilaštava dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Purdu je 5. januara uhapsila policija BiH prilikom pokušaja prelaska državne granice na prelazu Županja-Orašje na osnovu poternice izdate po naredbi srpskog Tužilaštva za ratne zločine, i on je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu gde mu je određen pritvor.

Hrvatski državni organi pokazali su veliko interesovanje za taj slučaj, pa je tako i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor o tome razgovarala sa predsednik Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Tadić je u razgovoru, koji je inicirala premijerka Kosor, istakao da ovaj i druge slične slučajeve treba da razmatraju nadležna ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sisteme obe zemlje.

Malović: Nema tajnih, već nepotpunih spiskova

Ne postoje nikakvi tajni spiskovi nego su spiskovi okrivljenih, osuđenih ili optuženih lica za ratne zločine koje su prošle godine u julu razmenile Srbija i Hrvatska nepotpuni, što stvara probleme građanima obe države, izjavila je srpska ministarka pravde Snežana Malović.

U intervjuu za zagrebački Jutarnji list, pred današnju posetu glavnom gradu Hrvatske Malovićeva je istakla neophodnost ažuriranja spiskova i njihove razmene jer je to od presudne važnosti za pravnu sigurnost građana obe zemlje.

"Procesuiranje ratnih zločina je obaveza i dužnost i Srbije i Hrvatske, na putu ka Evropskoj uniji, i naše dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prođu nekažnjeno. Nije bitno gde će se suditi i čije pravosuđe će okrivljene procesuirati, nužno je da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin", poručila je Malović.

Ona je rekla da će sve osobe za kojima je raspisana međunarodna poternica ili doneta naredba suda za izdavanje nacionalne poternice, biti uhapšene ukoliko se nađu na teritoriji Srbije, odgovarajući na pitanje da li će biti uhapšeni hrvatski državljani koje Srbija tereti za ratne zločine ukoliko putuju u Srbiju.

Takođe je napomenula da je ustanovljeno da se protiv jednog broja srpskih državljana koji se ne nalaze na popisu osoba koje potražuje Hrvatska, ipak vode krivični postupci ili su već osuđena u toj državi.

"Zbog svega toga neophodno je da dve strane spiskove ažuriraju i razmene ih, što je od presudne važnosti za pravnu sigurnost građana obe zemlje", istakla je Malović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.