Spomenik Hačkar - simbol stradanja jugoslovenskih pilota koji su prenosili humanitarnu pomoć Jermeniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 21:40

Spomenik Hačkar - simbol stradanja jugoslovenskih pilota koji su prenosili humanitarnu pomoć Jermeniji

Danas se navršava 34 godine od stradanja jugoslovenskih pilota koji su prenosili humanitarnu pomoć Jermeniji, pogođenoj katastrofalnim zemjotresom. Tim povodom, položeni su venci na novosadski spomenik Hačkar.

Milan Mićić bio je jedan od sedmorice pilota koji su, te 1988-te stradali, prenoseći humanitarnu pomoć Jermeniji, razorenoj zemljotresom. Danas, 34 godine kasnije, njegov unuk polaže venac, da se plemenito delo ne zaboravi.

„Bitno je da se sećamo svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tih stvari koje su se desile i da ne zaboravimo takve ljude koji su radili takva dela, nebitno da li je moj deda ili neko drugi, po meni je to bitno jer treba pamtiti ljude koji su spremni da urade takve stvari“, rekao je Miloš Micić, potomak stradalog pilota.

Hrabrih pilota seća se i Novi Sad.

„Ovaj spomenik gde smo položili vence predstavlja simbol sećanja na njijh, ali takođe predstavlja znak prijateljstva i neraskidivih veza između dva naroda", izjavio je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

Odnosi Srbije i Jermenije u budućnosti mogu da budu samo čvršći, poručuje ambasador te zemlje.

“Jermenija se nalazi u vrlo dramatičnoj situaciji, Srbija se nalazi u dosta teškim vremenima. Važno je da smo jedni uz druge i nekako ćemo iz te situacije izaći, da imaju naši narodi mir", rekao je Ašot Kovakimijan, ambasador Jermenije u Srbiji.

Spomenik Hačkar nalazi se u centru grada, na mestu nekadašnje jermenske crkve i danas predstavlja simbol srpsko-jermenskog prijateljstva i solidarnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.