Izvor: B92, 26.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalni "zatvor u zatvoru"

Beograd -- Osuđeni za ubistvo Zorana Đinđića će kaznu izdržavati u novoizgrađenom objektu specijalne namene u zatvoru Zabela kod Požarevca.

Kada im bude izrečena pravosnažna presuda, atentatori na bivšeg srpskog premijera, kao i svi ostali kojima se sudi za organizovani kriminal i ratne zločine, kaznu će izdržavati u novom objektu u okviru zatvora Zabela kod Požarevca. To je poslednji zatvorski objekat u Srbiji koji je izgrađen u poslednjih 30 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Zatvor u zatvoru", kako ga nazivaju, predviđen je za smeštaj 120 osuđenika, koji će najviše vremena provoditi u samicama od sedam kvadratnih metara u kojima se nalaze krevet, radni sto i mokri čvor, a moći će da prate TV program ako televizor donesu od kuće.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Zabela Dragoljub Brajović kaže da su prilkom izgradnje specijalnog paviljona poštovani evropski standardi: "Ne znam koliko zatvor može 'fino' da izgleda, ali mi smo gledali da ispunimo sve norme i da ispravimo primedbe koje su nam upućivali i međunarodne organizacije i naša uprava, trudili smo se da sve bude efikasno i lako održivo".

Objekat ima poseban bolnički deo i karantin za tek pristigle osuđenike, kuhinju i trpezariju i dnevni boravak. U centralnom delu nalaze se kontrolne sobe koje su neprobojnim staklom izolovane od ostatka objekta.

Paviljon se prostire se na površini od 2.200 kvadratnih metara, biće 24 časa obezbeđen sa 100 kamera, kružnim zidinama visokim šest metara i četiri kule stražare.

U Zabeli se nalazi već 20 ljudi koji su osuđeni pred specijalnim sudovima, na primer Dušan Marićič Gumar, Zoran Jotić Jotka i Mlađan Mićić Pacov. Oni su uz Milorada Ulemeka i ostale osuđene za ubistvo premijera i prvi kandidati za nove stanovnike Specijalnog paviljona.

"Postoji mogućnost da veći broj tih lica izdražava kaznu baš u Požarevecu, mi ćemo se truditi da to bude što bezbednije i da osuđeni ne mogu na narušavaju bezbednost kuće. Čitava zamisao ovog specijalnog tretmana je da preseče komunikacija kako između osuđenika tako i sa spoljnim svetom", kaže Brajović.

On kaže da je objekat građen godinu dana i koštao je dva miliona evra. Sredinom januara promovisao ga je bivši ministar pravde, međutim, još uvek nisu doneti svi neophodni podzakonski akti kojima bi bio regulisan poseban režim izdržavanja kazne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.