Izvor: Politika, 21.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj trogodišnje Anje Grahovac stigao u tužilaštvo

Istražni sudija Okružnog suda je okončao istragu i spise prosledio nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje

Spisi predmeta formirani tokom istrage pokrenute povodom smrti trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula posle rutinske operacije katarakte, od pre dva dana nalaze se u tužilaštvu. Posle razmatranja dokumentacije, tužilaštvo će odlučiti ima li elemenata za podizanje optužnice, hoće li zatražiti dopunu istrage ili, eventualno, odustati od daljeg krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gonjenja osumnjičenih.

– Pošto je sudu dostavljen dopunski nalaz i mišljenje veštaka sudske medicine, istražni sudija Okružnog suda je početkom protekle nedelje okončao istragu i spise prosledio nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje – rekla je Ivana Ramić, portparol Okružnog suda u Beogradu.

U sklopu dopune istrage koju je zatražilo tužilaštvo, sudu je ranije dostavljen i nalaz veštaka o ispravnosti aparata za dovod kiseonika koji je korišćen tokom operacije trogodišnje devojčice. Aparat, kako su naveli veštaci, nije bio ispravan i nije proveravan pre hirurške intervencije. U nalazu veštaka o ispravnosti ovog aparata navedeno je i da uređaj nije imao svu propisanu standardnu opremu. I pored toga što je aparat „curio”, odnosno ispuštao kiseonik, operacija je mogla da se obavi uz „brižno i savesno postupanje rukovaoca”, mišljenja su veštaci.

Veštačenje aparata obavila je komisija veštaka Mašinskog fakulteta u Beogradu. Jedan od članova bio je i Kristijan Švarc, ekspert firme „Dreger” koja je proizvođač aparata. U dokumentu komisije, Švarc je ukazao da uputstvo za rukovanje aparatom uvek mora da bude na vidnom mestu tokom operacije. Međutim, kako je konstatovano, u vreme operacije trogodišnje devojčice, to uputstvo nalazilo se u jednoj od fioka u ordinaciji „Ilić”.

U veštačenju se, takođe, konstatuje da prethodnom analizom aparata, urađenom 14. septembra 2007. godine, nije moglo da se utvrdi da li je aparat bio ispravan u vreme operacije. Tokom tog veštačenja utvrđeno je da je aparat bio ispravan, ali nije navedeno da li je bio proveravan pre operacije. Na ovaj nalaz, Okružno javno tužilaštvo imalo je zamerki s obzirom na to da je utvrđeno da su veštačenje radile kolege jednog od optuženih.

Ovaj nalaz dostavljen je u okviru dopune istrage o smrti devojčice, koju je na predlog tužilaštva naložio Okružni sud u Beogradu.

– U slučaju da nadležno tužilaštvo ne podigne optužnicu protiv lekara za koje se sumnja da su odgovorni za smrt naše ćerke, protiv odgovornih ćemo podneti privatne krivične tužbe. Tokom istrage koju je Okružni sud u Beogradu pokrenuo protiv lekara za koje se sumnja da su odgovorni za Anjinu smrt, na videlo su izašle mnoge stvari. Zbog toga sam siguran da će istina o smrti naše ćerke biti utvrđena. Najviše odgovornosti, prema mom skromnom mišljenju, snosi anesteziolog. Veštačenjem je odbačena mogućnost da je Anja imala genetsko oboljenje i da je ono prouzrokovalo smrt – rekao je za „Politiku” Aleksandar Grahovac, otac nastradale devojčice.

Trogodišnja Ana Grahovac tragično je preminula 4. juna 2007. godine posle rutinske operacije katarakte.

Za smrt male Anje osumnjičeni su anesteziolog Stanoje Glišić, vođa hirurškog tima Božidar Ilić, serviser aparata za dovod kiseonika Milan Vasiljević i vlasnik klinike „Perfekta” Dejan Milutinović, koji je ordinaciji „Ilić” ustupio prostorije.

M. Derikonjić

[objavljeno: 22/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.