Šljivančaninu 17 godina

Izvor: Blic, Beta, 06.Maj.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljivančaninu 17 godina

HAG - Žalbeno veće Haškog tribunala povećalo je juče kaznu Veselinu Šljivančaninu, majoru bivše JNA, s pet na 17 godina zatvora za zločine u Vukovaru 1991, proglasivši ga odgovornim za pomaganje u ubijanje 194 hrvatska ratna zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara.

„Prvostepena presuda kojom je Šljivančanin osuđen na pet godina je nerazumna i neadekvatna počinjenom zločinu”, saopštilo je juče Žalbeno veće prilikom saopštavanja konačne odluke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Istovremeno, Veće je potvrdilo prvostepenu presudu od 27. septembra kojom je pukovnik bivše JNA Mile Mrkšić osuđen na 20 godina zatvora za isti zločin. Olga Kavran, portparol Haškog tužilaštva, kaže za „Blic” da Tužilaštvo pozdravlja presudu.

- Šljivančanin je po konvenciji imao obavezu da zaštiti zarobljenika, a on to nije učinio. Ovo je pravosnažna presuda - naglasila je Kavran.

Šljivančanin, koji se sa privremene slobode prekjuče vratio u pritvor Tribunala, prvostepeno je osuđen zbog pomaganja u mučenju zarobljenika jer nije obezbedio da ih čuvaju stražari JNA i nije sprečio teritorijalce da muče zarobljenike. On je pušten 2007. na slobodu do okončanja žalbenog procesa, jer je u pritvoru do tada proveo više od 90 odsto kazne koja mu je prvostepeno izrečena. Mrkšić je osuđen za pomaganje i podržavanje ubistava jer je povukao vojnike JNA koji su čuvali zarobljenike i za nečovečne uslove pritvora.

Tadić: Odluka razočaravajuća, neophodan nastavak saradnje

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas kao "veoma razočaravajuću" odluka Žalbenog veća Haškog suda da poveća kaznu oficiru bivše JNA Veselinu Šljivančaninu, ali je naveo da saradnja Srbije s Tribunalom "ne sme da bude dovedena u pitanje".

Tadić je novinarima u Užicu rekao da će Srbija učiniti sve što je moguće da odluka o povećanju kazne Šljivančaninu sa pet na 17 godina bude promenjena. Predsednik Srbije je rekao i da saradnja s Haškim tribunalom ne sme da bude dovedena u pitanje, jer bi se na taj način doveo u pitanje i razvoj Srbije, zaustavila evrointegracija i ne bi bilo vizne liberalizacije.

"U svakom slučaju Srbija će svim svojim građanima, pa i onima koji su optuženi pred Haškim tribunalom, pružati sve usluge i činiti sve što je moguće da u slučaju Veselina Šljivančanima dođe do smanjenja kazne", rekao je Tadić.

Nacionalni savet iznenađen presudom

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom saopštio je juče da je iznenađen presudom Žalbenog veća. Kako je navedeno, drastično pooštravanje kazne okrivljenom Šljivančaninu od strane drugostepenog veća na osnovu dokaza koji su bili poznati i prvostepenom veću biće teško razumljivo za našu javnost.

"To pooštravanje kazne će predstavljati još jedan faktor koji će doprineti da se poverenje srpske javnosti u nepristrasnost rada Tribunala dodatno umanji ili čak svede na minimum", kaže se u saopštenju.

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom smatra da će nerazumevanje presuda Tribunala od strane javnosti otežati proces suočavanja sa prošlošću u državama regiona.

"Uprkos nezadovoljstvu koje je izazvano pojedinim odlukama Tribunala Republika Srbija svesna je svojih međunarodnih obaveza i nastaviće da radi na okončanju saradnje sa Tribunalom, jer je to u najboljem interesu ove države i njenih građana", naglašava se u saopštenju. Istovremeno, Nacionalni savet istrajaće na inicijativi da se omogući da se licima koja su osuđena pred Tribunalom omogući da kazne izdržavaju u zemljama čiji su državljani, kaže se u saopštenju.

Šutanovac: Presuda Šljivančaninu neprimerena

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je presuda Veselinu Šljivančaninu "zaista neprimerena" i da ne doprinosi ugledu Haškog tribunala.

"Neprimereno je da drugostepeni organ donese tri puta veću kaznu u odnosu na prvostepeni", rekao je Šutanovac novinarima posle svečanosti obeležavanja Dana Garde Vojske Srbije. On je podsetio da je Haški tribunal izrekao male kazne, odnosno oslobodio krivice haške optuženike Nasera Orića i Ramuša Haradinaja. Šutanovac je istovremeno ukazao i da Srbija ima međunarodne obaveze u saradnji sa tim sudom i da mora da ih ispunjava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.