Skupština Vojvodine danas o simbolima pokrajine

Izvor: Radio 021, 09.Mar.2015, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Vojvodine danas o simbolima pokrajine

Kolegijum Skupštine Vojvodine obaviće danas konsultacije povodom Nacrta odluke o izgledu i korišćenju oficijelnih i tradicionalnih simbola Pokrajine, uoči sednice Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine koja je zakazana za 13. mart.

Sednica Kolegijuma, skupštinskog tela kojeg čine predsednik pokrajinske skupštine, potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa, trebalo bi da počne u 11 sati i neće biti otvorena za javnost.

Predsednik parlamenta, Ištvan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Pastor je sednice Kolegijuma i Odbora zakazao krajem prošle sedmice, nakon što je prethodno poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Galić upozorio da je prošlo više od pola godine od isteka roka za donošenje odgovarajuće odluke o tim simbolima.

Galić je rekao novinarima da su tradicionalni grb i zastava Vojvodine istorijski simboli iz 1848. godine, koji govore "o dičnoj tradiciji ugarskih Srba i njihovoj borbi za autonomiju i slobodu". On je napomenuo da su ti simboli inkorporirani u Statut AP Vojvodine, koji je prihvaćen dvotrećinskom većinom u pokrajinskoj Skupštini i potvrđen u Skupštini Srbije.

Nacrt teksta o simbolima sačinili su profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Slobodan Orlović i dr Branislav Ristivojević.

Predlog te odluke trebalo je da bude usvojen do 30. septembra prošle godine, ali Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine, kao jedini ovlašćeni predlagač odluke o simbolima, nije tim povodom održao nijednu sednicu.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Skupština Vojvodine i narednih dana o simbolima pokrajine

Izvor: Radio 021, 10.Mar.2015, 16:09

Kolegijum Skupštine Vojvodine razgovarali su na današnjoj sednici o Nacrtu odluke o izgledu i korišćenju simbola Pokrajine, uoči sednice Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine koja je zakazana za 13. mart...Kolegijum, koji čine predsednik, potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.