Skratiti trajanje postupka za organizovani kriminal i suditi u kontinuitetu

Izvor: RTS, 29.Jun.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Skratiti trajanje postupka za organizovani kriminal i suditi u kontinuitetu"

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić smatra da suđenja za krivična dela organizovanog kriminala predugo traju i da je zbog toga nužžno da suđenja budu kontinuirana i da traju puno predviđeno vreme.
"Činjenica je da postupci za krivična dela organizovanog kriminala predugo traju. Nužno je da glavni pretresi budu kontinuirani, jer u suprotnom gube smisao”, ocenio je Nenadić u izjavi za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug.

Smatra takođe da je nedopustivo što se ne koristi puno predviđeno vreme zakazano za suđenje, već glavni pretresi traju mnogo kraće.
Kada su u pitanju krivični postupci u predmetima zajedničkih međunarodnih istražnih timova, Nenadić je ukazao da oni neuporedivo kraće traju u zemljama Zapadne Evrope u odnosu na Srbiju, iako se radi o potpuno istim dokazima koji su validni u svim zemljama.
Nenadić je naveo da upravo jedan od takvih primera kako se u Srbiji procesi odugovlače jeste slučaj kriminalne grupe koju je predvodio Radosav Cvijović, optužžen za ššverc kokaina.
Naime, grupa koju je predvodio taj, kako ga mediji nazivaju, "novosadski Eskobar", u Češkoj je već osuđena uz iste dokaze, dok je u Srbiji tek potvrđena optužnica.
Nenadić je rekao da je jedna od mogućnosti za skraćenje postupka za koju se zalaže Tužilaštvo za organizovani kriminal zaključenje sporazuma o priznanju krivičnog dela.
"Na taj način se suđenje završava za kraće vreme, i u mnogome smanjuju troškovi krivičnog postupka", zaključio je tužilac za organizovani kriminal.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.