Simiću i Zagrađaninu oslobađajuća presuda za aferu kofer

Izvor: Blic, 21.Maj.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simiću i Zagrađaninu oslobađajuća presuda za "aferu kofer"

Beograd - Dejan Simić, bivši viceguverner Narodne banke Srbije, i Vladimir Zagrađanin, direktor Socijalističke partije Srbije, juče su oslobođeni posle četiri godine suđenja optužbe za primanje mita u slučaju „kofer“.

Sudsko Veće Višeg suda u Beogradu, kojim predsedava sudija Danko Laušević oslobodilo je optužbi Simića da je uzeo mita, a Zagrađanina da je posredovao u davanju mita, ocenivši „da nema dovoljno dokaza". Sudija Laušević je obrazložio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u dokaze nisu uvršteni prisluškivani razgovori, ni izveštaj BIA o merama nadzora, jer nije ispunjena zakonska obaveza da u zahtevu za primenu ovakvih mera bude napisana sumnja zbog čega se to radi.

- Nema dokaza da je Simić uopšte uzeo novac. Nedvosmisleno je da je kofer sa novcem unesen u njegov stan, ali nema dokaza da ga je on uzeo. U optužnici se spominje izvesno lice koga Simić oslovljava sa „poštovani". Može se steći utisak, po opisu dela, da je „poštovani" davao naloge Simiću šta da radi. Neobično je da tokom istrage nije otkriven identitet „poštovanog" - naglasio je sudija Laušević.

Simića je optužen da je tražio dva miliona evra da bi registrovao „Kreditno eksportnu banku", a Zagrađanin da mu je doneo kofer sa 100.000 evra. Prema rečima sudije Lauševića, ni oštećeni predstavnici banke i „TDE grupe" koja ju je osnovala Vladimir Cizelj, Šalmana Špilman i Sekula Pijevčević nisu tvrdili da je Simić od njih tražio novac. On je napomenuo da u optužnici navodi da je Simić tražio mito za nešto što je inače bio dužan da se uradi, ali da je na osnovu dokumentacije iz NBS i svedočenja doskorašnjeg guvernera Radovana Jelačića sud utvrdio da optuženi uopšte nije bio zadužen za takve poslove i da nije mogao da ih obavlja.

Simić je posle objavljivanja presude izjavio da je bio žrtva u postupku i da je čitav slučaj bio ispolitizovan.

- Nisam sumnjao u rad sudstva. Sud je doneo jedinu moguću presudu - rekao je nekadašnji viceguverner NBS.

Zagrađanin je istakao da je iscrpljen i umoran s obzirom na to da je, kako je rekao, „izmontirani postupak" trajao više od četiri godine. Njihovi branioci su napomenuli da postupak nije gotov i da tužilaštvo ima pravo na podizanje žalbe u roku od 15 dana, kada primi napisanu presudu, ali da oni očekuju i da njihovi klijenti i tada budu oslobođeni. Državno tužilaštvo juče je saopštilo da će uložiti žalbu na odluku suda, odmah po dobijanju pisanog otpravka presude.

Dvojica optuženih uhapšena su u stanu Simića 11. januara 2006, kada je policija pronašla i kofer sa 100.000 evra. Simić je bio pod istragom zbog sumnji da je dobio mito od Zgrađanina, koji je predao novac koji je poslao Sekula Pijevčević. Pijevčević je tada, kao je saopšteno, obavestio policiju da je dao 100.000 evra da bi se registrovala njegova „Kreditno eksportna banka". Kasnije je Pijevčević uhapšen, zatim i optužen da je jedan od organizatora „stečajne mafije".

Okružno tužilaštvo u Beogradu je 13. juna 2006. podiglo optužnicu i Simić je bio terećen za primanje mita, a Zagrađanin za posredovanje u davanju mita.

Vanraspravno veće beogradskog Okružnog suda donelo je 2. oktobra 2006. rešenje u kome se nalaže da se isprave izvesne greške i protivrečnosti navedene u optužnici. Naime, Veće je utvrdilo da „postoji protivrečnost između opisa radnji u optužnici i kvalifikacije krivičnih dela".

Tek početkom marta 2007. godine tužilaštvo je ponovo podiglo optužnicu.

- Razlika je u tome što je u prethodnoj optužnici bilo navedeno da je službeno lice tražilo i primilo novac za službenu radnju koju ne bi smelo da izvrši, dok je u novom aktu izmenjen poslednji deo. Sada je navedeno da je službeno lice zahtevalo i primilo novac za radnju koju bi ionako moralo izvršiti - objašnjavali su tada u okružnom tužilaštvu o razlikama u optužnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.