Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2021, 07:48

Selaković na marginama Ministarskog saveta OEBS-a sa Lavrovim: Tradicionalno bliske veze Srbije i Rusije

Selaković na marginama Ministarskog saveta OEBS-a sa Lavrovim: Tradicionalno bliske veze Srbije i Rusije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je, na marginama Ministarskog saveta OEBS-a u Stokholmu, sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Ministar Selaković je sa zadovoljstvom konstatovao da su odnosi Srbije i Rusije izuzetno dobri, razvijeni i posebno osnaženi strateškim partnerstvom, te da naše narode i zemlje povezuje istorijsko prijateljstvo i bratska bliskost. Naglasio je da dinamičnoj političkoj saradnji umnogome doprinose >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << redovni susreti na najvišem i visokom nivou.

Odlični odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina daju važan doprinos bilateralnoj saradnji, rekao je Selaković, posebno se osvrnuvši na poslednji susret dvojice predsednika u Sočiju.

Šef srpske diplomatije je, i ovom prilikom, zahvalio na čvrstom i doslednom stavu Rusije po pitanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i na snažnoj podršci u međunarodnim organizacijama.

Selaković informisao je sagovornika o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji na Kosovu i Metohiji i položaju srpskog naroda u pokrajini.

Takođe, razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u regionu.

Ministri su razmenili informacije o borbi protiv virusa korona, i izrazili zadovoljstvo zbog zajedničke proizvodnje vakcina "Sputnjik V“ na istitutu Torlak.

Ranije danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Lućianom Aureskuom.

Ministar Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Rumunije tradicionalno dobri i prijateljski, i sa zadovoljstvom ocenio da predstavljaju model dobrosusedstva u regionu.

Selaković je čestitao šefu rumunske diplomatije na nedavnom reizboru, poručujući da očekuje da će se dobra komunikacija i saradnja dva ministarstva nadalje nastaviti.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Rumuniji na čvrstoj poziciji i nepriznavanju tzv. Kosova, kao i na podršci koju nam pruža u okviru međunarodnih organizacija.

Selaković je, takođe, preneo da cenimo zalaganje Rumunije za pristupanje čitavog zapadnog Balkana EU, ukazavši i da je veoma značajna podrška koju ta zemlja pruža našem evropskom putu.

U saradnji dve zemlje postoji neiskorišćeni potencijali u oblastima poput infrastrukture, građevinarstva i trgovine, rekao je ministar i naglasio da je potreban dodatni angažman obe strane kako bi se unapredila privredna saradnja.

Takođe, ministri su razgovarali o značaju, položaju i zaštiti prava nacionalnih manjina.

Sagovornici su se osvrnuli i na borbu dve zemlje protiv virusa korona, a Selaković je zahvalio na donaciji u vidu vakcina koju nam je Rumunija uputila u junu, rekavši da je Srbija, isto tako, rukovođena dobrosusedskim odnosima i solidarnošću nedavno uputila medicinsku pomoć toj zemlji.

Dobri i sadržajni odnosi Srbije i Bugarske

Ministar Selaković razgovarao je u Stokholmu, sa privremenim ministrom spoljnih poslova Bugarske Svetlanom Stoevim.

Ministar Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi veoma dobri, kao i da je politički dijalog na visokom i najvišem nivou intenzivan i sadržajan.

Sagovornici su razgovarali o saradnji u oblastima energetike, infrastrukture i ekonomije, a Selaković je napomenuo da je Bugarska jedan od naših najznačajnijih partnera po obimu trgovinske razmene.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je strateški cilj Srbije punopravno članstvo u EU i, u tom smislu, zahvalio Bugarskoj na podršci našim evrointegracijama, prenevši da bi nam bila dragocena njihova iskustva iz pristupnog procesa.

Takođe, posebna pažnja je bila posvećena zaštiti prava bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Ministar Selaković je poručio da je jedan od naših prioriteta regionalna saradnja, dodavši da želimo ekonomski da povežemo region, kako bi se kroz slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga obezbedili napredak i bolji životni uslovi.

Selaković je istakao da je regionalna stabilnost u najvišem interesu Srbije i da će naša zemlja nastaviti da promoviše dijalog kao jedino sredstvo za rešavanje otvorenih pitanja, kako u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, tako i u odnosu sa susedima.

Na marginama Ministarskog saveta OEBS-a sa ministrom inostranih poslova Monaka

U nizu sastanaka na marginama Ministarskog saveta OEBS-a u Stokholmu, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas i sa ministrom inostranih poslova i saradnje Monaka Loranom Anselmijem.

Selaković je poručio da je Srbija opredeljena da jača i unapređuje saradnju s Monakom u oblastima od obostranog interesa.

Naveo je da je poseta kneza Alberta II Srbiji prošle godine bila istorijski korak u odnosima dve države i dobar impuls saradnji, i istakao da je potrebno održati kontinuitet intenzivnog političkog dijaloga na najvišem nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je ocenio i da je ekonomska saradnja nedovoljno razvijena, ali i ukazao da je potrebno naći modalitete kako bi se ona ojačala.

Naveo je da bi od obostrane koristi bile posete privrednih delegacija i razgovori privrednika o mogućnostima poslovanja.

Zahvalnost Španiji zbog principijelne podrske po pitanju KiM

Ministar  Selaković sastao se sa španskim kolegom Hoseom Manuelom Albaresom Buenom.

Selaković je konstatovao da je u proteklom periodu došlo do intenziviranja političkog dijaloga i da bi dostignuti nivo odnosa trebalo održavati i unapređivati što češćim susretima na visokom i najvišem nivou.

Ocenjujući političke odnose dveju država kao veoma dobre, Selaković je istakao važnost daljeg unapređivanja obostrano korisne ekonomske saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je sagovornika upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji i makroekonomskim pokazateljima koji potvrđuju da smo u poslednje dve godine po kumulativnom rastu u samom evropskom vrhu i da smo apsolutni lider u regionu po privlačenju stranih investicija.

Ministar Selaković je naglasio da je za Srbiju dragocena podrška koju joj Španija pruža u procesu evrointegracije, naglasivši da članstvo u Evropskoj uniji ostaje čvrsto strateško opredeljenje Srbije.

Srbija, prema njegovim rečima, čini velike reformske napore i očekuje da rezultati koje postižemo, što je potvrđeno i poslednjim izveštajem o napretku, budu na objektivan način valorizovani od strane članica EU.

Selaković i ovom prilikom zahvalio Španiji zbog dosledne i principijelne podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i podršci koju nam po ovom pitanju pruža u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije detaljno je sagovornika upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, upozorivši na višegodišnje odbijanje Prištine da sprovede jedinu preuzetu obavezu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

Selaković je informisao sagovornika i o porastu broja etnički motivisanih napada na Srbe i njihovu imovinu i stalnim pokušajima Prištine da jednostranim potezima izazove destabilizaciju regiona.

Oslonimo se na multilateralizam, Helsinške principe...

Selaković je danas u Stokholmu izjavio da članice te organizacije treba da poštuju principe Helsinškog završnog akta i posvete se očuvanju multilateralizma.

Šef srpske diplomatije je poručio da moramo biti spremni na kompromis u otklanjanju ili bar smanjenju bezbednosnih rizika, a da u tim naporima multilateralizam treba da bude naš najznačajniji instrument.

"Izbijanjem novih i zaoštravanjem postojećih konflikata, kao i stalnim pojavljivanjem dodatnih izazova, situacija se usložnjava. Uprkos našim naporima godinama unazad, dalje produbljivanje jaza, nedostatak političke volje i otvorenosti za uključivanje u konstruktivan i suštinski dijalog doprinose podrivanju temelja na kojima je ova organizacija izgrađena", kazao je Selaković.

Podsetivši da se približava pedeseta godišnjica usvajanja Helsinškog završnog akta, Selaković je naglasio da treba imati u vidu da je taj dokument, u vreme Hladnog rata postavio deset osnovnih principa regulisanja odnosa među državama i time učinio da svet bude bolje i bezbednije mesto.

"Uveren sam da bi trebalo da pokažemo veću odgovornost za budućnost organizacije, političku volju i spremnost na dijalog i kompromise, uz poštovanje principa i obaveza iz ovog značajnog dokumenta, kao i onih koje su preuzete učešćem u radu OEBS-a", naveo je Selaković.

On je konstatovao da, uprkos izazovima i nagomilanim problemima sa kojima se OEBS danas suočava, čvrsti temelji te organizacije, razvijeni mehanizmi i njena fleksibilnost, jesu jasan pokazatelj da ona ostaje dragoceni instrument kolektivne i sveobuhvatne bezbednosti.

Srbija, kako je rekao, smatra da bi aktuelne inicijative i predloge u vezi sa budućnošću OEBS-a trebalo pažljivo razmotriti i kroz dijalog i konsenzus usvojiti najbolja rešenja, koja će doprineti jačanju kapaciteta i vidljivosti organizacije.

Osvrćući se na prilike u Jugoistočnoj Evropi, Selaković je ocenio da OEBS u regionu još uvek ima značajnu ulogu, kako u jačanju demokratskog kapaciteta i podršci daljim reformama regiona, tako i u jačanju saradnje, a samim tim i stabilnosti ovog dela evropskog kontinenta.

Srbija je u protekle dve decenije, kako je objasnio, maksimalno koristila ekspertsku podršku OEBS-a u procesu sveobuhvatnih reformi u društvu, a sarađuje i sa Misijom OEBS na Kosovu i Metohiji, koja predstavlja najvidljivije međunarodno statusno neutralno prisustvo u Pokrajini.

Ministar Selaković istakao je da je Srbija posvećena evropskim integracijama i regionalnoj saradnji kroz konkretne ekonomske i infrastrukturne projekte, jer jedino kroz saradnju sa susedima, uz spremnost da se uvaže interesi svih, mogu se postići održiva rešenja problema u regionu.

"Sa druge strane, želeo bih da izrazim duboku zabrinutost i žaljenje povodom bezbednosne situacije na KiM tokom ove godine, koju su obeležili povećani broj etnički motivisanih napada i incidenata usmerenih na pripadnike srpske zajednice, kao i institucionalna diskriminacija, napadi na verske objekte SPC i podrivanje ekonomske održivosti srpske zajednice u Pokrajini", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da, i pored napora koje je Beograd uložio u proces dijaloga i ispunjavanje obaveza proisteklih iz Briselskog sporazuma, političari iz Prištine do sada nisu pokazali spremnost da ispune svoje obaveze.

"Umesto toga, povlače unilateralne poteze, insistiraju na svojoj agendi tzv. državnosti i već duže od osam godina odbijaju da sprovedu obavezu osnivanja Zajednice srpskih opština, koju srpska zajednica na KiM vidi kao garanciju svog opstanka u Pokrajini", upozorio je Selaković.

Unaprediti ukupnu saradnju Srbije i Kirgiske Republike

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se sa ministrom spoljnih poslova Kirgiske Republike Ruslanom Kazakbajevom.

Ministar Selaković istakao je da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja, ali da treba raditi na njihovom dodatnom intenziviranju.

U tom smislu, Selaković je rekao da bi uzajamne posete na najvišem i visokom nivou bile veoma korisne za dalje jačanje saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Pozvao je ministra Kazakbajeva da poseti Srbiju, ali i preneo interes da se u doglednom periodu realizuje njegova poseta Kirgiskoj Republici.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio na čvrstom stavu te zemlje po pitanju KiM, iznevši očekivanje da će se sa takvom nedvosmislenom podrškom nastaviti bilateralno, i u međunarodnim organizacijama.

Selaković je ocenio da je ekonomska saradnja nije u skladu sa prijateljskim odnosima dve zemlje.

Naveo je potencijale u oblastima poljoprivrede, energetike, prehrambene i tekstilne industrije, posebno napominjući da je neophodno što skorije regulisati ugovorno-pravne osnove u oblasti ekonomije.

Susret sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija

Ministar Selaković sastao se danas u Stokholmu sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Terezom Ribeiro.

Selaković je u razgovoru istakao da Srbija pridaje veliki značaj pitanjima slobode medija i bezbednosti novinara, kao i saradnji sa OEBS-om u ovim oblastima.

Selaković je sagovornicu upoznao sa sadržajem nacionalne Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period od 2020. do 2025. godine, i koracima koji se preduzimaju u okviru Akcionog plana za njeno sprovođenje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U izradi ovih dokumenata, Srbija je, kako je podsetio, dobila značajnu ekspertsku pomoć OEBS-a, na čemu smo veoma zahvalni.

Selaković se posebno osvrnuo na delovanje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koja je formirana sa zadatkom da podigne efikasnost reagovanja u slučajevima napada na novinare.

Ministar je istakao da je na inicijativu Radne grupe uspostavljena sigurna telefonska linija za prijavljivanje pretnji i napada na novinare, kao i da je u cilju efikasnije zaštite novinara republički javni tužilac naložio hitnost u postupanju u svim slučajevima krivičnih dela kojima je ugrožena bezbednost novinara i medijskih radnika.

Najavio je, takođe, i izmene i dopune Krivičnog zakonika sa ciljem unapređenja krivično-pravne zaštite novinara i zaštite slobode izražavanja, a sagovornicu je informisao o predstojećem referendumu o promeni Ustava u domenu pravosuđa.

Selaković je ukazao i na problem ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji i činjenicu da godinama, i pored međunarodnog prisustva na terenu, nije učinjeno gotovo ništa kako bi odgovorni bili kažnjeni, a sudbina onih za kojima se i dalje traga bila rasvetljena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti

Selaković: Srbija pridaje veliki značaj slobodi medija i bezbednosti novinara

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Stokholmu, na 28. ministarskom savetu OEBS, da Srbija pridaje veliki značaj pitanjima slobode medija i bezbednosti novinara.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.