Sedmi napad na kuću Todorovića

Izvor: Politika, 11.Okt.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmi napad na kuću Todorovića

Predsednik SO Gnjilane je inače i nekadašnji savetnik bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića

Kosovska Mitrovica – U razmaku od samo nekoliko sati, pošto je u povratničkom selu Suvi Lukavac u Osojanskoj dolini, u opštini Istok izgorela kuća Ružice Ratković (oko 13 časova), u kojoj srećom nije bilo nikoga, a kuća je potpuno uništena, istog dana, u subotu, dogodio se bombaški napad na kuću Milorada Todorovića, predsednika SO Gnjilane i člana Glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbora Demokratske stranke Srbije.

Milorad Todorović, koji je i lekar Zdravstvenog centra u Gnjilanu, sa sedištem u Šilovu, potvrdio je za „Politiku” da je bomba bačena na porodičnu kuću u kojoj je u vreme napada bio njegov otac Slobodan, kojem je 66 godina, gledao fudbalsku utakmicu Srbija – Rumunija.

„Srećom, bomba je pala na pomoćnu zgradu, gde je polomljeno na desetine crepova, a od gelera je povređen i pas. Ovo je smišljeni napad na moju porodicu, a inicirali su ga oni koji misle da će tako sprečiti moj povratak u roditeljsku kuću. Naime, pre nedelju dana sa porodicom sam iz Donje Budrige ponovo sam došao, ali ovo me neće uplašiti”, kaže Todorović navodeći da je u Donjoj Budrigi bio jer je tamo „koliko-toliko bezbednije.

Predsednik SO Gnjilane, inače i nekadašnji savetnik bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića, navodi da je njegova porodična kuća u okruženju četiri napuštene srpske kuće, iz jedne od njih je i bačena bomba, ali i podseća da je ovo sedmi napad od 1999. godine na dom Todorovića. Poslednji put, (pre preksinoćnjeg napada) bomba je bačena 22. januara 2006. godine, neposredno pošto je imenovan za člana srpskog pregovaračkog tima u Beogradu, a ranije su njegovu kuću, kako navodi, granatirali ručnim bacačem, minobacačima i tromblonskim minama.

Najnovija dva incidenta, uperena protiv srpske zajednice Zvonimir Stević, državni sekretar u Ministarstvu za KiM i predsednik Koordinacionog centra za Kosmet, kvalifikuje kao terorističke napade. Za „Politiku” Stević kaže: Jedini imenitelj za oba napada je – terorizam i to etnički motivisan, sa osnovnim ciljem da se inače retki povratnici zastraše i definitivno odustanu od trajnog povratka.

-----------------------------------------------------------

U Cernici devet ubistava od dolaska Kfora

U selu Cernica u opštini Gnjilane na potezu od jednog kilometra u svojevrsnoj enklavi, živi oko 130 Srba, mada ih je do rata ovde bilo 800. U potpunom su okruženju Albanaca a u samom selu ih ima oko 3.000. Od dolaska Kfora i Unmika, od 1999. godine do danas u Cernici je ubijeno devet Srba a ostaće upamćeno kada je samo u jednom danu, 27. maja 2000. godine dok su sedeli ispred prodavnice, u rafalnoj paljbi od strane Albanca smrt našla trojica Srba, među kojima i četvorogodišnje dete Mihajlo Petrović. Tada je teško ranjeno još troje Srba, što je ukupno dvadeset i dvoje, a da počinioci nikada nisu otkriveni niti izašli pred lice pravde. Za ovih deset godina porušene su 44 srpske kuće, uglavnom granatirane.

B. Radomirović

[objavljeno: 12/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.