Sedište Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu?

Izvor: RTS, 04.Avg.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedište Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu?

Sedište Specijalnog suda koji će se baviti zločinima koje je počinila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova biće u Hagu, pišu prištinski mediji pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije.
Kosovski mediji su preneli su da je potvrda o sedištu Specijalnog suda umesto iz Holandije stigla iz Velike Britanije, prenosi Tanjug.
"Kosovska skupština je izglasala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakone potrebne za formiranje Specijalnog suda kako bi se istražile sumnje da su u sukobu 1999. godine počinjeni ratni zločini; Kosovo se saglasilo sa formiranjem međunarodnog suda (Specijalnog suda) u Hagu, na kome će ove sumnje biti ispitane", rekao je britanski ministar za Evropu David Lidingston.
Lidingston je dodao da će EU obezbediti sredstva za rad Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK.
Britanski ministar za Evropu je ocenio da je osnivanje Specijalnog suda od suštinskog značaja za suočavanje Kosova sa prošlošću i okončanje kulture nekažnjivosti.
"Ova teška i osetljiva odkuka pokazuje liderstvo i političku hrabrost. Specijalni sud će saslušati navode o ratnim zločinima počinjenim tokom sukoba na Kosovu. Stoga njegovo uspostavljanje predstavlja važan korak u naporima Kosova da se izbori sa nekažnjivošću i izgradi vladavinu prava", rekao je Lidington u saopštenju objavljenom na sajtu Forin ofisa.
Ocenio je da ova odluka pokazuje i posvećenost kosovskih političkih lidera da primene međunarodne sporazume, dodavši da ih Velika Britanija i drugi u međunarodnoj zajednici "potpuno podržavaju u naporima koji su ključni za razvoj Kosova i njegov put u pravcu evropskih integracija".
"Od suštinskog značaja je da radimo na tome da okončamo kulturu nekažnjivosti svuda gde ona još postoji. Uveren sam da će odluka kosovske skupštine o Specijalnom sudu biti važan deo napora Kosova da se suoči sa prošlošću", naglasio je Lidington.
To će, kako je dodao, upotpuniti druge napore da se istraže zločini počinjeni tokom sukoba, kao i da se obezbedi pravda za žrtve i bolja budućnost za Kosovo, saopštio je Forin ofis.
Poslanici kosovskog parlamenta su pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice usvojili kasno sinoć zakone o Specijalnom sudu, Specijalnom tužilaštvu i Zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene u Specijalnom sudu.
Prethodno su u žestokoj ponovnoj raspravi i glasanju, uz veliko protivljenje opozicije, usvojeni ustavni amandmani koji su omogućili usvajanje pomenutih zakona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sedište Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu?

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2015

Sedište Specijalnog suda koji će se baviti zločinima koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) biće u Hagu, pišu prištinski mediji pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije...Poslanici kosovskog parlamenta su pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Sedište Suda za zločine OVK u Hagu

Izvor: B92, 04.Avg.2015

Sedište Specijalnog suda koji će se baviti zločinima OVK biće u Hagu, pišu prištinski mediji pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova Britanije...Poslanici kosovskog parlamenta su pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice usvojili kasno sinoć zakone o Specijalnom sudu, Specijalnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.