Izvor: Glas javnosti, 09.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šćekić ojadio državu za 307 miliona evra?

BEOGRAD - Novak Marić, u svojstvu fizičkog lica, podneo je Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv vlasnika i predsednika upravnog odbora AD „Sloga“ u Kaću Slobodana Šćekića i direktora tog poljoprivrednog preduzeća Daneta Čankovića zbog osnovane sumnje da su otuđivanjem državnog zemljišta oštetili državu za najmanje 307 miliona evra, javio je juče Tanjug.

Kako se navodi u prijavi, koju je Milan Marić dostavio medijima, za isto krivično delo prijava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je podneta podneta je i protiv Mirjane Milošević, predsednice Komisije za izlaganje na uvid podataka o nepokretnostima i pravima na njima za katastarsku opštinu (KO) „Novi Sad tri“, pri Republičkom geodetskom zavodu u Novom Sadu.

U obrazloženju prijave navedeno je da su Šćekić, Čanković i Milošević od 13. juna 2005. godine („Sloga“ je tada prodata Šćekiću na aukciji Agencije za privatizaciju za oko 9,8 miliona evra) do danas „izvršili nelegitimno otuđivanje 888 hektara građevinskog zemljišta u državnoj svojini“ koje se nalazi na teritoriji Novog Sada i koje je do trenutka privatizacije koristila „Sloga“.

Kupac i aktuelni vlasnik tog preduzeća Šćekić, koji je osumnjičen za krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, u novembru 2005. godine je u Agenciji za privredni registar preregistrovao „Slogu“ sa DP u AD , sebe imenovao za predsednika i jedinog člana Upravnog odbora, a Čankovića na mesto direktora preduzeća.

Prema navodima u prijavi, njih dvojica su znali da je „Sloga“ pre privatizacije imala pravo korišćenja 888,17 hektara državnog zemljišta u KO „Novi Sad tri“ i da je svojinskom transformacijom izgubila to pravo, pa su, prema zakonskim odredbama, bili dužni da to zemljište stave na upravljanje (uknjiže pravo korišćenja) Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.Međutim, od dana kupovine do maja 2006. godine Šćekić i Čanković su uspeli da, od ukupno 888,17 hektara državnog zemljišta, otuđe 307,43 hektara, tako da se državna svojina svela na svega 580,74 hektara, „čime su izvršili krivično delo navođenja na overavanje neistinitog sadržaja“.

Ustanovljeno je i da ni preostalih 590,74 hektara zemljišta „Sloga“ nije stavila na raspolaganje Ministarstvu poljoprivrede, čime je prekršen Zakon o poljoprivrednom zemljištu.Ako se ima u vidu da je KO „Novi Sad tri“ potpuno u građevinskom rejonu i Generalnim urbanističkim planom u celini urbanizovana do 2021. godine, da se nalazi između Koridora 7 i Koridora 10, kao i da je minimalna početna cena kvadratnog metra zemljišta 100 evra, podnosilac je konstatovao da su Republika Srbija i grad Novi Sad time oštećeni za najmanje 307,4 miliona evra.

U krivičnoj prijavi je navedeno i da Čanković, osumnjičen za falsifikovanje isprava i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, umesto da nadležnoj komisiji dostavi potvrdu Ministarstva poljoprivrede u kojoj je navedeno da je tih 888 hektara zemljišta državna svojina, „prikriva je ili falsifikuje“ i navodi na overavanje neistinitog sadržaja.

Miloševićeva, okrivljena za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, umesto da spornih 580,74 hektara uknjiži kao državnu svojinu Srbije čiji je korisnik Ministarstvo poljoprivrede, omogućila je „Slozi“ da i dalje (besplatno) koristi tu zemlju do „donošenja odluke o davanju zemljišta na korišćenje novom korisniku“.

U prijavi se navodi, kako je preneo Tanjug, i da je „Sloga“ na „nepoznat način“ uknjižila u vlasništvo (1/1) preduzeća 79,2 hektara zemljišta, koje se nalazi u okviru spornih 307,43 hektara, „nestalih“ u periodu od privatizacije do maja 2006. godine i deo su ukupnih površina od 888 hektara koji su pre privatizacije bili državna svojina.

Podnosilac tvrdi da je novosadsko odeljenje Republičkog javnog pravobranilaštva pre dve godine podnelo zahtev za kompletnu proveru sticanja prava svojine A.D. „Sloga“ u Kaću, kao i da se državno zemljište uknjiži na nadležno ministarstvo.

Međutim, kako je navedeno, Komisija za izlaganje podataka o nepokretnostima za KO „Novi Sad tri“ je odbacila te žalbe Pravobranilaštva i Ministarstva poljoprivrede, čime je ponovo prekršen Zakon o poljoprivrednom zemljištu, preneo je Tanjug.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

„Nestalo“ 300 hektara zemljišta

Izvor: Blic, 09.Avg.2008

NOVI SAD - Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu naložilo je policiji da ispita navode krivične prijave protiv Slobodana Šćekića i Daneta Čankovića, vlasnika i direktora AD „Sloga Kać", koji se sumnjiče da su prisvajanjem državnog zemljišta oštetili budžet za 307 miliona evra. Prema...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.