„Nestalo“ 300 hektara  zemljišta

Izvor: Blic, 09.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nestalo“ 300 hektara zemljišta

NOVI SAD - Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu naložilo je policiji da ispita navode krivične prijave protiv Slobodana Šćekića i Daneta Čankovića, vlasnika i direktora AD „Sloga Kać", koji se sumnjiče da su prisvajanjem državnog zemljišta oštetili budžet za 307 miliona evra. Prema saznanjima „Blica", navode iz prijave proverava Odsek za borbu protiv privrednog kriminala.

- Zahtev tužilaštva stigao je polovinom jula, nakon čega smo otpočeli proveru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navoda ove krivične prijave. Nakon što provere budu završene, podnećemo izveštaj tužilaštvu, koje će zatim odlučivati o daljim postupcima - rečeno je „Blicu" u Odseku za suzbijanje privrednog kriminala. Prema saznanjima „Blica", krivične prijave protiv Šćekića i Čankovića podneo je Novak Marić, vlasnik preduzeća „Građevinar NS". On tvrdi da je Šćekić na neki način uspeo da uknjiži jedan deo državnog zemljišta na svoje ime, da bi ga zatim preprodavao privatnim licima, ali čak i Gradu Novom Sadu. Na taj način, navodi se u prijavi, Šćekić je oštetio državu za preko 300 miliona evra.

Sporno zemljište, koje je nekada koristilo Društveno preduzeće „Sloga Kać", nalazi se delom duž autoputa Novi Sad - Beograd, a prostire se sve do puta Novi Sad - Subotica. Ova lokacija je poslednjih godina postala atraktivna s obzirom na to da se nalazi u građevinskoj zoni Novog Sada. Prema navodima prijave, Šćekić je 2005. godine, kupivši „ Slogu" za nepunih 10 miliona evra, nastavio da koristi i 888 hektara tada poljoprivrednog zemljišta, koje po zakonu pripada Ministarstvu poljoprivrede. Umesto da vrate zemlju državi, osumjiičeni su, tvrdi Marić, uknjižili zemljište na ime svog sada privatnog preduzeća „Sloga". Međutim, prema posedovnom listu iz 2006. godine, u koji je „Blic" imao uvid, AD „Sloga" Kać je od početnih 888 hektara postala korisnik svega 580 hektara zemljišta, dok se preostalim 307 hektara gubi trag.

- Državno zemljište prodavano je privatnicima, ali i Zavodu za izgradnju grada - rekao je za „Blic" Marić, navodeći da je ZIG bespotrebno kupovao zemljište koje po zakonu pripada državi. Kao dokaz svoje tvrdnje Marić je uz krivičnu prijavu priložio i izvod iz zemljišne knjige u kojem se navodi da je „Sloga" Kać u junu 2006. godine uknjižila vlasništvo 1/1 na četiri parcele koje se, tvrdi Marić, nalaze upravo u onih „nestalih" 307 hektara. On, takođe, tvrdi da mu je onemogućeno da uđe u trag 2.000 preostalih parcela

Redovne kontrole preduzeća

Dušan Belanović, direktor Centra za komunikacije i marketing u Agenciji za privatizaciju, kaže da oni obavljaju redovne i vanredne kontrole preduzeća:

- U okviru Agencije postoji Centar za kontrolu i ispunjenje ugovornih obaveza u svim preduzećima koja su privatizovana.

Na pitanje da li je u konkretno slučaju sa preduzećem AD „Sloga" uočena neka nepravilnost, Belanović odgovara:

- To je već pitanje za MUP, od njih zavisi da li će to tretirati kao krivično delo. Ceo slučaj oko ovog preduzeća je sada u nadležnosti policije. Mi smo im na raspolaganju da damo sve raspoložive informacije.

Advokat „Sloge": Nismo otuđili ni kvadrat zemlje

Pravni zastupnici AD „Sloga" Kać juče su zvanično demantovali navode krivične prijave protiv rukovodstva ovog preduzeća, ističući da „Sloga" od dana privatizacije nije otuđila nijedan kvadratni metar svog zemljišta. U saopštenju „Sloge" se ističe da je privatizacija sprovedena po zakonu i da je Šćekić legitimno postao vlasnik ovog preduzeća. Kompletan problem je, tvde u „Slozi", nastao jer je Šćekić prošle nedelje postigao sporazum sa stranim partnerom o zajedničkoj izgradnji šoping mola na svom zemljištu.

- Javlja se sumnja da iza svega stoji moćan finansijski lobi kojem ne odgovara zdrava tržišna konkurencija, u ovom slučaju planirani šoping mol - rečeno je juče u AD „Sloga". Advokat ovog preduzeća Dragan Miljanović je pobio i navode krivične prijave da su spornih 888 hektara poljoprivredno zemljište.

- Apsolutno je netačno da je zemljište poljoprivredno jer je odlukom grada Novog Sada još 1979. postalo gradsko građevinsko zemljište, a njegov status je potvrđen i najnovijim GUP-om. Samim tim ova zemlja ne treba da bude vraćena Ministarstvu poljoprivrede – navodi se u saopštenju, gde se ističe da je Šćekić za ovo preduzeće dao preko devet miliona evra.

- Ova prijava ima za cilj da se izvrši pritisak na predsednicu komisije Mirjanu Milošević da ne prizna pravo korišćenja novom vlasniku. Kupovinom preduzeća Šćekić je stekao mogućnost da raspolaže zemljištem na način na koji bi mu doneo finansijske rezultate - navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.