Savet: Predsednik nije bio ugrožen

Izvor: B92, Beta, 02.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet: Predsednik nije bio ugrožen

Beograd -- Savet za nacionalnu bezbednost je zaključio da, pri ulasku osobe sa dve bombe u Predsedništvo Srbije, nije bila ugrožena bezbednost predsednika Srbije.

Takođe, u zaključku se navodi da nisu bili ugroženi ni životi zaposlenih u Generalnom sekretarijatu, ali je Savet preporučio svim državnim organima da ponovo provere procedure za obezbeđenje državnih organa i štićenih ličnosti.

Kako je saopšteno, Savet je na sednici u ponedeljak razmatrao aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su nadležni državni organi preduzimali u slučaju Dragana Marića, koji je sa dve ručne bombe, 21. maja 2009. godine, ušao u objekat Generalnog sekretarijata predsednika Republike na službeni ulaz, koji je namenjen za prijem stranaka.

Savet je konstatovao da je Dragan Marić, posle prolaska kroz vrata zgrade, bio blokiran u sigurnosnoj zoni između ulaznih vrata i kontradiverzionih vrata preko puta pisarnice na kojoj građani predaju predstavke predsedniku Republike.

Na sednici je konstatovano da Mariću nije bilo dozvoljeno da prođe kontradiverziona vrata, tako da nije ušao u zaštićenu zonu zgrade Predsedništva i nije ugrozio zaposlene, niti mu je bilo dozvoljeno da izađe iz zgrade, jer bi time mogao da ugrozi nekog van zgrade.

Savet je zaključio da nijednog trenutka nije bila ugrožena bezbednost predsednika Republike i zaposlenih u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, osim pripadnika vojne policije koji su angažovani na obezbeđenju zgrade.

Savet za nacionalnu bezbednost obavešten je da su službe pratile slučaj Dragana Marića od 6. januara 2009. godine i da je poznato da je slao na hiljade pisama i faksova u kojima je i pretio i najavljivao samospaljivanje.

Sa Draganom Marićem je, prema podacima, obavljen razgovor u Ministarstvu unutrašnjih poslova 17. januara 2009. godine i državni tužilac je konstatovao da nema elemenata krivičnog dela.

U MUP Srbije je 22. januara 2009. godine obavljen još jedan razgovor sa Marićem i tada je ocenjeno da nema elemenata krivičnog dela, a prema mišljenju psihologa koji je prisustvovao razgovoru ocenjen je kao "lice koje nije sklono suicidu, bezopasno po druge, ali sa megalomanskim i sumanutim idejama".

Sa Marićem je 23. marta ponovo obavljen razgovor, jer je slanjem na desetine faksova ometao rad državnih organa, a nadležni javni tužilac i dežurni sudija za prekršaje izjasnili su se da nema elemenata za podnošenje krivične, tj. prekršajne prijave.

Savet za nacionalnu bezbednost je preporučio da svi državni organi ponovo provere propisane procedure vezane za obezbeđenje državnih organa i štićenih ličnosti i predložio Ministarstvu pravde da pokrene postupak za izmenu propisa, kako bi se pretnja ugrožavanja života kažnjavala u trenutku njenog upućivanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet za nacionalnu bezbednost

Izvor: RTV Pink, 02.Jun.2009

O slučaju Dragana Marića. . . Savet za nacionalnu bezbednost preporučio je da svi državni organi ponovo provere propisane procedure vezane za obezbeđenje državnih organa i štićenih ličnosti, i predložio Ministarstvu pravde da pokrene postupak za izmenu propisa kako bi se pretnja ugrožavanja...

Nastavak na RTV Pink...

Predsednik nije bio ugrožen

Izvor: S media, 02.Jun.2009

Savet za nacionalnu bezbednost je zaključio da, prilikom ulaska osobe sa dve bombe u Predsedništvo Srbije, nijednog trenutka nije bila ugrožena bezbednost predsednika Srbije i zaposlenih u Generalnom sekretarijatu, ali je preporučio svim državnim organima da ponovo provere procedure za obezbeđenje...

Nastavak na S media...

"Predsednik nije bio ugrožen, da se provere procedure"

Izvor: EMportal, 02.Jun.2009

Savet za nacionalnu bezbednost zaključio je da prilikom upada Dragana Marića u Predsedništvo sa dve ručne bombe bezbednost predsednika i zaposlenih u toj zgradi nijednog trenutka nije bila ugrožena, ali je preporučio svim državnim organima da provere procedure za obezbeđenje državnih organa.

Nastavak na EMportal...

Proveriti procedure za obezbeđenje državnih organa

Izvor: Danas, 02.Jun.2009

Savet za nacionalnu bezbednost zaključio je da prilikom upada Dragana Marića sa dve ručne bombe u Predsedništvo Srbije, bezbednost predsednika i zaposlenih u toj zgradi nijednog trenutka nije bila ugrožena, „ali je preporučujemo svim državnim organima da provere procedure za obezbeđenje državnih...

Nastavak na Danas...

Predsednik Tadić nije bio ugrožen

Izvor: Glas javnosti, 03.Jun.2009, 02:37

BEOGRAD - Savet za nacionalnu bezbednost preporučio je da svi državni organi ponovo provere propisane procedure vezane za obezbeđenje državnih organa i štićenih ličnosti, i predložio Ministarstvu pravde da pokrene postupak za izmenu propisa kako bi se pretnja ugrožavanja života sankcionisala...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.