Sarajevo: Saslušan Jašarević

Izvor: B92, 30.Okt.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo: Saslušan Jašarević

Beograd, Banjaluka -- U Sarajevu, u Klinici za ortopediju, saslušan Mevlida Jašarevića koji je u petak pucao na ambasadu SAD u tom gradu. On je osmnjičen za teroristički napad.

Državni tužilac BiH Dubravko Čampara u ponedeljak će zvanično predložiti pritvor od 30 dana.

Još uvek nije poznato o čemu je Mevlid Jašarević razgovarao sa bosanskim državnim tužiocem. "Danas je postalo jasno da će Jašarević pokušati da se brani neuračunljivošću", kaže Amir Sužanj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinar BiH radija.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH Jašarević je tokom ispitivanja iznio svoju odbranu, a nakon ispitivanja postupajući tužilac će Sudu BiH uputiti predlog za odredjivanje mere pritvora u trajanju od 30 dana.

Juče su uhapšene dve osobe uhapšene, osumnjičene da su u vezi sa terorističkim napadom na objekat Ambasade SAD u Sarajevu.

Tokom jučerašnje akcije bezebdnsonih snaga BIH u Gornjoj Maoči, u jednoj kući u tom vehabijskom selu pronađeni su Jašarevićevi lični dokumenti, a omogućen mu je 20-minutni razgovor s Dupovcem, koji bi mu mogao biti branitelj, piše portal Index.hr.

Advokat Senad Dupovac ističe kako je Jašarević izrazio zanimanje za povređenog policajca i svoju suprugu.

"Interesovao se za ranjenog policajca i svoju suprugu. Brine se zbog svoje majke i prijatelja da će imati neugodnosti zbog njega. Mislim da on još uvek ne razume ova događanja", rekao je Dupovac za Federalnu televiziju.

Jašarević se u Klinici za ortopediju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo oporavlja od posledica snajperskog hica kojim je onesposobljen nakon što je u petak pucao na zgradu američke ambasade u Sarajevu.

Tom prilikom zadobio je prostreelnu ranu desne natkolenice. Rana mu je očišćena i van je životne opasnosti.

Portparokla kliničkog centra izjavila je jutros Feni da je zdravstveno stanje Jašarevića stabilno i da bi lekari u ponedjeljak trebalo da odluče o daljim koracima.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara rekao je da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH juče u Gornjoj Maoči izvršili istražne radnje nad dvije osobe, te da je pronađena i Mirela Jašarević, supruga Mevlida Jašarevića, nad kojom se, takođe, provode istražne radnje, nakon kojih će biti odlučeno o daljem postupanju sa ovim osobama.

U jednoj kući u Gornjoj Maoči pronađeni su i lični dokumenti Jašarevića, a pretresi su izvršeni i na nekoliko lokacija u Sarajevu, tokom kojih je uhapšen Semir E. Srna saznaje da su pripadnici SIPA-e jučer pretresli i kuću Nusreta Pašalića u Gornjoj Maoči, ali da on nije priveden.

Pronađena je i Mirela Jašarević, supruga Mevlida Jašarevića, nad kojom se, takođe, sprovode istražne radnje, nakon kojih će biti odlučeno o daljem postupanju sa ovim osobama, prenosi Sarajevo-x.com

Portal GornjiVakuf-x.com donosi ekskluzivni video snimak napada na Američku ambasadu u Sarajevu.

Na snimku se vide herojski postupci građana Sarajeva, koji ne mareći za svoje živote pomažu povređenim policajcima, dok ostali policajci traže siguran zaklon i posmatraju šta radi Mevlid Jašarević.

Šta je našla srpska policija u Jašarevićevoj kući?

Srpska policija pronašla je u kući Mevlida Jašarevića, koji je u petak pucao na ambasadu SAD u Sarajevu, vojnu uniformu i knjige o ekstremnom islamu.

Kuća osumnjičenog je pretresena u sklopu akcije koju su posle napada izveli srpski policajci.

U okviru akcije u Srbiji, na nekoliko sati je na informativni razgovor privedeno 17 pripadnika radikalskog pokreta iz Sanžaka, a pretreseno je 17 lokacija u Sandžaku. Posle saslušanja u policiji, kome je prisustvovao i tužalac, oni su pušteni i proveraju se njihove aktivnosti i pregledaju komunikaciona sredstava koja su im oduzeta.

U akcije je privedeno 12 muškaraca sa terotorije Novog Pazara, po dvojica iz Sjenice i Tutina i jedan državljanin BiH. Policija je u petak uveče i do ranih subotnjih sati pretresla i kuću osumnjičenog Jašarevića i još 17 lokacija na teritoriji Sandžaka. Poslednju akciju policije protiv ekstremističkog islamskog vehabijskog pokretana teritoriji Novog Pazara, Tutina i Sjenice izveli su Žandarmerija, Služba za borbu protiv terorizma Uprave kriminalističke policije i Uprava policije, u saradnji sa pripadnicima BIA.

Prilikom pretresa nađeno je 18 kompjutera i laptop računara, oko 1.800 CD diskova, oko 30 audio kaseta, oko 50 SMS kartica, veći broj kompakt diskova, jedna video kamera sa 17 kaseta, pet vojnih uniformi, tri veća noža, jedna sablju, nekoliko bejzbol palica, kao i literaturu koja opisuje i propagira ideje tog pokreta. Sve što je nađeno u kućama vehabija veštači se posebno - sadržaj komjurtera, laptopova...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.