Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu; Predsednik: Dobro došli kući, Srbija pouzdan partner prijateljima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2021, 01:50

Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu; Predsednik: Dobro došli kući, Srbija pouzdan partner prijateljima

Obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počeo je dvodnevni Samit kojim se obeležava šest decenija Pokreta nesvrstanih zemalja.

Samit zajednički organuzuju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svetski zvaničnici razgovaraju danas i sutra na Beogradskom sajmu, u gradu u kome je Pokret održao prvu konferenciju 1. septembra 1961. godine.

Alijev se učesnicima skupa obratio video linkom.

Nedopustivo nepoštovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teritorijalnog integriteta

Predsednik Azerbejdžana Alijev poručio je  da će Azerbejdžan ojačati saradnju unutar Pokreta nesvrstanih kako bi se ojačala pravda i poštovanje međunarodnog prava i istakao da je nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta bilo koje zemlje.

Alijev je govoreći na otvaranju samita povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih koji se održava u Beogradu, a u svojstvu predsedavajućeg Pokretom, istako zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je domaćin sastanka i ocenio da ta inicijtiva pokazuje srpsku spremnost da preuzume nasleđe od ranije.

Kako je rekao, s obzirom da je Pokret nesvrstanih najveća međunarodna institucija posle Skupštine UN, predstavlja primer multilateralizma, sa 120 zemalja članica sa različitim političkim, istorijskim i kulturološkim odlikama.

"Poštovanje integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija i mešanje u unutrašnju politiku druge zemlje su suština Pokreta. Ovi principi vrede i danas, a da su principi Pokreta prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove", kazao je Alijev.

Dodao je da Azerbejdžan u potpunosti prihvata principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja .

Navodi da bi se više doprinelo miru i bezbednosti međunaradnog prava, Azerbejdžan je odlučio da se priključi Pokretu i u kratkom periodu je, kako kaže, dao podršku.

Istakao je da Azerbejdžan uspostavlja svoje prioritete uz poštovanje međunarodnog prava, kao i da ima nezavisnu međunarodnu politiku i odoleva svim pritiscima.

Osvrćući se na pandemiju virusa korona, Alijev je naveo da je Azerbejdžan kao predsedavajući Pokreta preuzeo ozbiljno vođstvo i pokrenuo niz inicijativa.

U tom smislu naveo je da su podržali Samit koji je održan onlajn u maju 2020. godine i naveo da su tom prilikom prikupljeni podaci koji su pokazali potrebe svih zemalja nesvrstanih.

"Dali smo i finansijski doprinos Svetskoj zdravstvenoj organizaciji od 10 miliona, od čega je polovina za zemlje nesvrstanih. Pružamo direktnu pomoć za više od 30 zemalja, a više od 150.000 vakcina smo donirali protiv kovida . Azerbejdžan izražava nezadovoljstvo zbog gomilanja vakcina što čine bogate zemlje jer se tako pravi vakcionalni nacionalizam", kazao je Alijev.

U tom smislu, ukazao je na to da je u zemljama sa najnižim prihodima manje od 2 odsto ljudi vakcinisano.

Alijev je zatražio od prisutnih na Samitu da se na ovom sastanku jasno iskaže stav da dvostruki standardi nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

U tom smislu, podseća da su dvostruki standardi imali negativan uticaj i na Azerbejdžan koji je, kako je rekao, bio na udaru Jermenije poslednje tri decenije.

Optužio je Jermeniju da je sprovela etničko čišćenje na okupiranom delu Azerbejdžana.

"Ipak, Jermenija se nije suočila sa sankcijama, nije pravljena razlika između agresora i žemlje koja je ugrožena. Jermenija koristi prirodne resurse i otišla je još dalje i sprovodi provokacije u graničnom pojasu", naveo je Alijev.

Azerbejdžan je oslobodio okupirani deo teritorije, dodao je Alijev i kazao da su kroz UN obezbedili da se reši sukob koji je trajao 30 godina.

"Zahvaljujemo se na podršci zemljama Pokreta nesvrstanih. Sedam zemalja koje nisu članice SB su nam dale podršku i to nam mnogo znači", kazao je azerbejdžanski predsednik.

Navodeći da je ove godine Pokret jednoglasno odlučio da produži predsedavanje Azerbejdžanu još godinu dana, kazao je da će ta zemlja kao predsedavajuća nastaviti da radi na jačanju solidarnosti unutar Pokreta i na globalnoj vidljivosti Pokreta.

Vučić: Dobro došli kući, Srbija pouzdan partner prijateljima

Rečima "dobrodošli kući", predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas svoje obraćanje na otvaranju samita povodom 60 godišnjice od održavanja prvog Samita Pokreta nesvrstanih (NAM). "Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo.

Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan" poručio je on.„Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istakao je on.

„Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istakao je Vučić.

On je naglasio da je međunarodna saradnja uz poštovanje fundamentalnih principa jedini put ka razvoju i prosperitetu čovečanstva i istakao da Agenda održivog razvoja UN 2030., prema njegovim rečima, ističe i promoviše tri principa - mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava

„Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač UN i NAM-a je ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi. Velika mi je lična privilegija i čast za Srbiju što smo se okupili u Beogradu, gde ćete se osećati kao kod kuće. Uveren sam da će Beograd kao viševekovni simbol, raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada za različite civilizacije i religije, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje", poručio je Vučić.

Rekao je da mu je posebno drago što ima priliku da vidi prijatelje iz udaljenih zemalja, kojima teška situacija Kovid19 nije bila prepreka da doputuju u Beograd, čime su pokazali koji značaj pridaju ovoj organizaciju, ali i ukazuju čast Srbiji.

U vreme, kada nažalost ima samo nekolicina multilateralnih sastanaka u svetu biće ovo izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima licem u lice", kazao je on.

Naveo je obeležavanje prve konferencije NAM 1961. želja da se oda počast Pokretu koji je vreme blokovskih podela dao značajan doprinos i viziju koja je zasnovana na poštovanju.

"Nije bilo mesta u Pokretu za dominaciju jedne države nad drugom. Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan", uveren je on.

Vučić je ukazao da se Pokret zasniva na zajedničkim principima koji nikada nisu izgubili značaj, te da je imao suštinsku ulogu u očuvanju mira i bezbednosti u svetu, u procesu dekolonizacije, koji je promovisao jednakost i društveni i ekonomski razvoj svih zemalja.

Uprkos usponima i padovaima, istorija Pokreta nesvrstanih je uspešna priča”, rekao je Vučić.

On je rekao i da danas nije dovoljno da se nostalgično prisećamo zlatnog doba Porekta, već se moraju raditi na ispnjenju ciljeva, a to je budućnost jednakih, u kojoj se ista prava primenjuju na sve, što je, kaže, pravac kojim je Pokret išao od početka i kojem danas svi treba da streme.

"To zagovaramo, ne zato što je to pitanje interesa pojedinih zemalja, već je jedan od najvećih civilizacijskih koraka koje svet mora da preduzme ako želi da preživi, ali ne kao vrsta kampa u kojem ključeve drže samo bogati”, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da pravo da se odlučuje o sopstvenoj sudbini nije greh, već parvo koje mora da pripada svima bez obrzira na snagu i moć kojom raspolaže.

Primetio je da je svet danas drugačiji u odnosu na onaj iz od 1961. godine, jer su gobalizacija, međuzavisnost i razvoj novih tehnologij, planetu učinili manjom, ostvarujući uticaj na živote svih.

“Istovremeno, izazovi sa kojima se suočavamo ne znaju granice, a i njihova priroda je složenija. Zato je potrebno da više nego ikada radimo na razvoju multilateralizma, jer nijedna država nije izolovana, niti ostrvo samo za sebe, a saradnja je jedini put ka prosperitetu”, rekao je Vučić.

To je, poručuje, osnova na kojoj, uprkos razlikama, stoje članice Pokreta, koji je simbol slobodoljubivog dela sveta, spremnog da se bori za slobodu, nezavisnost suverenitet.

“Verujem da je to nešto za šta se vredi boriti. Srbija najbolje zna koliko je to teško, jer od svih borbi, ona vodi tešku borbu za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za rešavanje pitanja Kosova I Metohije”, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija svojom borbom brani univerzalne pricipe na kojima počiva Povelja UN, principe međunarodnog prava, ali i neke od najvažnijih vrednosti Pokreta.

Vučić je rekao da Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja koje bi garantovalo trajni mir u pokrajini, uverena da je to odraz naše snage, a ne slabosti.

“Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspeh”, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija, kao naslednica SFRJ , nikad nije prestala da stremi jačanju saradnje sa tradicionalnim prijateljima širom sveta.

“Ponosni smo da kao neutralna zemlja, na putu ka EU, radimo I na jačanju sa tradicionalnim prijateljima Azije, Afrike, Pcifika, Latinske Amerike, za koje Beograd, Srbija, bivša Jugoslavija imaju značaj i suštinu. Naša prijateljstva na severu, jugu, istoku i zapadu su naša snaga”, rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da je Srbija nezavisna država, koja sama donosi odluke, pouzdan partner svojim prijateljima, spremna da svima pruži ruku saradnje.

Podsetio je da je Srbija u proteklom periodu nesebično pomogla svima kojima je to bilo potrebno, sa više od milion vakcina protiv kovida 19, od kojih je više od polovine donirano afričkim i azijskim zemljama, dodajući da će naša zemlja to nastaviti da čini, dok korona virus ne postane prošlost.

“Imate odanog prijatelja u Srbiji, i to nisu prazne reči. Uprkos svim pritiscima, Srbija nikada neće okrenuti leđa prijateljima”, podvukao je Vučić.

Podsetio je da je Poket začet idejom SFRJ, Egipta i Indije, da se mir ne može osigurati podelama već stremljenjem kolektivnoj bezbednosti i okončanjem dominacije jedne zemlje nad drugom.

“Predsednik SFRJ rekao je 1961. godine da smatra da će oni učiniti velika uloga sveta ako se istakne put ka miru, slobodi, jednakosti, punoj saradnji. Jedna afrička poslovica kaže – ako želite da idete brže, hodajte sami, ako želite da idete daleko - hodajte sa nekim. Verujem da ta poslovica odgovara karakteru ovog pokreta”, zaključio je Vučić.

Lavrov: Moramo izbegavati dvostruke standarde

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je na jubilarnom Samitu Pokreta nesvrstanih da su načela tog pokreta u aktuelnom svetu jako potrebna.

On je u obraćanju učesnicima zahvalio što je Rusija dobila status posmatrača i preneo poruku predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Od sveg srca pozdravljam sve učesnike jubilarne sednice organizovane povodom 60-ogodišnjice Pokreta, pokreta koji pokazuje da želi konstruktivan dijalog svih zemalja u svetu. Danas kada situacija u svetu postaje sve turbulentija, kada se čovečanstvo suočava sa mnogim izazovima glavna načela Pokreta su za sve jako potrebna. Posebno za rešavanje konfliktnih situacija, izgradnju demokratskijeg državnog poretka i svih društava", preneo je Lavrov.

On je kazao da status posmatrača otvara Rusiji novu šansu da pomogne u rešavanju svih nerešenih pitanja, kako regionalnih, tako i svetskih u cilju osiguranja mira.

Pokret je pre 60 godina poslao poruku da nema alternative mirnom prevazilaženju izazova, podsetio je Lavrov, te dodao da se ne smeju zaboraviti principi UN i da se moraju izbegavati dvostruki standardi, kao i da je neophodno boriti se protiv neokolonijanizma.

Lavrov je naglasio da je neophodno boriti se za zaštitu ljudskih prava i terorizma.

"Nadamo se da će naše svojstvo posmatrača pomoći svim koordinisanim akcijama u interesu demokratizacije i boljeg odnosa u svetu", poručio je on.

Čavušoglu: Glavni principi Beogradske deklaracije i danas relevantni

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu poručio je da svet danas nije isti kao 1961. godine, Hladni rat se završio, bipolarni svet se pretvorio u multipolarni, a izazovi su složeniji, ali glavni principi Beogradske deklaracije od pre šest decenija i dalje su, ističe, važni i relevantni.

“Zato pozivamo sve da se Pokret nesvrstanih osnaži i bude jači u svojim aktivnostima”, rekao je Čavušoglu danas na Samitu u Beogradu, kojem prisustvuje kao specijalni gost.

On je preneo učesnicima pozdrave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dodajući da je ovo istorijski skup, a principi koji su ustanovljeni 60 godina ranije, važni za sve.

“Nesvrstane zemlje su svojom deklaracijom fokus stavile na ispravljanje nejednakosti, multilateralni pristup globalnim pitanjima, a mi i dalje pričamo o isitm stvarima”, primetio je Čavušoglu.

On je dodao da je nejednakost i danas prisutna širom sveta, a da je prema izveštajima UN čak 70 odsto svetske populacije obuhvaćeno tim nejednakostima.

Čavušolgu je rekao i da je Beogradsa konferencija još pre šest decenija pozvala na proširenje Saveta bezbednosti UN.

“Tada su rekli da je svet veći od pet zemalja u Savetu bezbednosti. Pogledajte koliko je to tačno danas, kada govorimo o borbi protiv terorizma, pandmeije, o borbi Palestinaca. To bi trebalo da bude naš zajednički cilj”, rekao je Čavušoglu.

Akufo - Ado: I dalje nam preti opasnost od nuklearnog oružja

Predsednik Gane Nana Akufo - Ado istakao je danas da Gana veruje u snagu Pokreta nesvrstanih i pridržavanje principa koji su suština tog Pokreta, među kojima naglašava neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Govoreći na Samitu koji se održava u Beogradu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, Akufo - Ado je istakao da i dalje postoji opasnost od nuklearnog oružja.

Kako je naveo, još ranije se obraćalo velikim silama da se razoružaju i da na taj način pokažu da su spremni da do međusobnih napada ne dolazi.

"Međutim, nisu se razoružali i i dalje mogu da se napadaju. I dalje smo pod pretnjom nuklearnog oružja", kazao je predsednik Gane.

Osvrćući se na situaciju sa pandemijom virusa korona, Akufo - Ado je ukazao na pojavu takozvanog vakcinalnog nacionalizma.

"Uticaj pandemije je bio jak i zbog toga moramo da stojimo rame uz rame i pokažemo da smo spremniji za buduće pandemije, balansiraniji svet koji se sastoji od jednakih", kazao je Akufo - Ado.

Ističe da je Pokret nesvrstanih isto bitan u 21., kao što je bio i u 20. jer, kako je naglasio, štiti interese zemalja u razvoju.

Ciljevi koje Pokret treba da zauzme jeste ubrzavanje ekonomije.

"Za 60 godina, Pokret mora da se osnaži da bi došli do razvoja ekonomije i održavanja dostojanstva svih", kazao je Akufo - Ado.

Gutereš: Ubrzati rešavanje problema u svetu,važna uloga Pokreta

Pokret nesvrstanih ima ključnu ulogu u svetu, ocenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i ukazao na globalne izazove bez presedana, sa kojima se svet suočava i planove za njihovo rešavanje.

U tom kontekstu naveo je da je neophodno da se poveća procenat vakcinisanih u svetu, da se pojačaju aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena, a pozvao je i na ukidanje i uništavanje nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje.

Gutereš, koji se na samitu kojim se obeležava 60. godina od održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih obratio putem video linka, istakao je da već dugo pokušava da progura plan globalne vakcinacije istakavši da zbog neujednačene distribucije vakcina dolazi do smrti ogromnog broja ljudi.

„Želimo da stanovnike svih zemalja dovemo do visokog procenta vakcinisanosti. Bitno da stretegiju koju imamo pretvorimo u realnost“, poručio je Gutereš.

On je naglasio da je potrebno ubrzati rešavanje problema u svetu kako bi se ostvarilo sve što je zacrtano u strategiji za 2030. godinu.

Ukazao je i na značaj rešavanja pitanja otplaćivanja i otpisivanja dugova za zemlje s niskim prigodima jer, kako je rekao, dužnički odnosi dovode zemlje u teške situacije.

Gutereš je rekao da je neophodno pojačati i aktivnosti kako bi se smanjili zagađenje, gubitak radnih mesta i kako bi se pojačala borba protiv klimatskih promena.

On je naglasio da je jako bitno da manje razvijene zemlje dobiju istinsku pomoć za bavljenje pitanjem klimatskih promena.

„Jako je važno da ciljevi koje postavimo da istinski radimo na njima“, poručio je Gutereš.

Smatra i da je važno zagovarati ukidanje i uništavanje nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje.

„Važno je da međunarodna saradnja i multilateralizam budu od primarnog značaja. Akcije treba da budu usmerene tako da imaju u vidu buduće generacije I tako da se ojača poverenje I zajednice. To je zajednička agenda”, zaključio je Gutereš.

Doček najviših zvanica na Samitu

Predsednik Vučić, kao i ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov dočekali zvanice.

Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Samo kratkotrajne obustave saobraćaja kod sajma zbog samita

Tokom skupa Nesvrstanih zemalja, danas i sutra na Beogradskom sajmu, saobraćajna policija zaustavljaće saobraćaj samo na trenutke, kako bi prošle kolone vozila pod pratnjom, tako da većih obustava saobraćaja neće biti, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov poručio je građanima da će saobraćajna policija učiniti sve da zastoji u saobraćaju budu minimalni, kako se ne bi remetio svakodnevni život naših građana.

"Povodom manifestacije 60 godina Nesvrstanih biće kratkotrajnih obustava saobraćaja na pojedinim ulicama, pre svega u okolini sajma i mosta Gazela. Molimo sve građane da budu strpljivi. Pripadnici saobraćajne policije će regulisati saobraćaj, tako da zastoj u saobraćaju bude što je moguće kraći. U toku ova dva dana nadamo se da će sve proteći bez problema po pitanju bezbednosti u saobraćaju", poručio je Arsov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DAN ZA PONOS: Srbija na svetskoj mapi, Beograd ugostio 105 stranih delegacija!

Izvor: Kurir, 11.Okt.2021

Jubilarni, 60. samit Pokreta nesvrstanih održava se danas i sutra u srpskoj prestonici, a činjenica da smo domaćini po treći put od osnivanja, našoj zemlji će zacementirati poziciju u regionu i Evropi, ocenjuju stručnjaci

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.