Izvor: Blic, 27.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salmonela uzrok trovanja studenata u Kosovskoj Mitrovici

Prema najnovijim bakteriološkim analizama, uzrok trovanja oko stotinak studenata u Kosovskoj Mitrovici je bakterija salmonela (salmonela enteridis) koja je izolovana u makaronima služenim u studentskoj menzi pre tri dana, potvrdio je danas Tanjugu epidemiolog dr Zoran Vukadinović iz mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje.

"Ovo su prvi rezultati kojima raspolažemo. Kompletni labaratorijski rezultati o uzroku trovanja očekuju za dva dana", naveo je Vukadinović. Na Infektivnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odeljenju bolnice u Kosovskoj Mitrovici, zbog simptoma trovanja hranom, najverovatnije u studentskoj menzi, na lečenju je zadržano 30 studenata, rekla je danas Tanjugu v.d. načelnik odeljenja Danica Radomirović.

Prema njenim rečima, do sada je, juče i danas, pregledano oko 90 studenata, koji su se u bolnicu javili sa stomačnim tegobama a pacijenti sa lakšim tegobama su puštani na kućno lečenje uz propisanu terapiju.

Početkom februara, zbog lakših simptoma trovanja, na infektivnom odeljenju mitrovačke bolnice hospitalizovano je pet pacijenata. Tom prilikom, u mitrovačkom Zavodu za javno zdravlje, posle izvršenih analiza, isključena je mogućnost trovanja hranom iz studentske menze.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.