SZO: Situacija se globalno pogoršava, iako je u Evropi bolja - Asimptomatski slučajevi retko šire koronavirus

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2020, 03:09

SZO: Situacija se globalno pogoršava, iako je u Evropi bolja - Asimptomatski slučajevi retko šire koronavirus

Situacija sa korona virusom globalno se pogoršava, iako se u Evropi popravlja, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je podsetio da je, prema podacima te organizacije, broj zaraženih u svetu skoro sedam miliona, dok je preminulo skoro 400.000 ljudi.

Upozorio je da se proteklih dana prijavljuje više od 100.000 novih slučajeva dnevno i ukazao na to da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je juče zabeleženo 136.000 novozaraženih, prenosi Tas s.

"Skoro 75 odsto jučerašnjih slučajeva je iz 10 zemalja, najviše u Severnoj i Južnoj Americi i na jugu Azije", rekao je Gebrejesus i dodao da je broj novih slučajeva povećan i u afričkom regionu, gde se virus javlja u novim područjima.

Naveo je da je uočen i porast borja novoobolelih u pojedinim delovima Istočne Evrope i centralne Azije.

On je rekao i da ohrabruju "veoma pozitivni znaci" iz nekoliko zemalja u svetu.

Ocenio je da je najveća pretnja "osećaj zadovoljstva" u pojedinim zemljama.

"Pozivamo na aktivan nadzor kako se virus ne bi vratio, pogotovo kada je reč o masovnim okupljanjima koja ponovo počinju u pojedinim zemljama", naglasio je Gebrejesus.

Asimptomatski slučajevi retko šire korona virus

Osobe koje nemaju simptome korona virusa retko dalje šire infekciju, izjavila je epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije Marija Van Kerhove.

"Na osnovu podataka kojima raspolažemo, čini se da je retko da osoba bez simptoma zapravo prenose dalje (virus) na drugu osobu", rekla je ona.

Van Kerhova je istakla da SZO dobija izveštaje iz zemalja, koje, kako je navela, veoma detaljno prate kontakte zaraženih, uključujući asimptomatske slučajeve.

Ona je dodala da te države nisu otkrile da dolazi do nastavke transmisije.

Van Kerhove je rekla da je kod osoba koje nemaju simptome Kovida-19 često razvijen blagi oblik bolesti, prenosi CNN.

Istovremeno je ponovila da se korona virus širi preko kapljica, koje se mogu osloboditi kada se neko zakašlje ili kada kija.

"Da smo zaista pratili sve simptomatske slučajeve, izolovali ove slučajeve, pratili kontakte i stavili u karantin te slučajeve, mi bismo drastično smanjili transmisiju", smatra Van Kerhova i dodaje da bi volela da kaže u procentima koliko bi se transmisija zapravo smanjila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.