ŠTRBAC: OČEKUJEM POTVRĐIVANJE PRESUDE HRVATSKIM GENERALIMA

Izvor: Kurir, 14.Avg.2011, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTRBAC: OČEKUJEM POTVRĐIVANJE PRESUDE HRVATSKIM GENERALIMA

BEOGRAD- Predsednik Dokumentaciono - informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izrazio je uverenje da će u drugostepenom postupku pred Haškim tribunalom biti potvrđena suština presude hrvatskim generalima optuženim za "udruženi zločinački poduhvat" u kojem je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Krajine.

BEOGRAD- Predsednik Dokumentaciono - informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izrazio je  uverenje da će u drugostepenom postupku pred Haškim tribunalom biti potvrđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << suština presude hrvatskim generalima optuženim za "udruženi zločinački poduhvat" u kojem je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Krajine.

"Prvostepena presuda Haškog tribunala utemeljena je na čvrstim dokazima pa je nezamislivo da bi njena suština, odnosno kvalifikacija počinjenih zločina mogla biti revidirana, a posto se tužilac nije žalio na presudu, moguće je da optuženi dobiju nešto manje kazne, ali to je manje bitno’,izjavio je Štrbac.

Štrbac je istakao da je za Srbe iz Hrvatske od istorijske važnosti to što je Tribunal utvrdio da operacija "Oluja" predstavlja udruženi zločinački poduhvat. Na čelu zločinačkog poduhvata su, podsetio je on, predsednik države i vrhovni komandanta oružanih snaga Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak, načelnici generalštaba i Glavnog štaba hrvatske vojske Janko Bobetko i Zvonimir Červenko...

"Oni su izbegli krivičnu odgovornost, ali je od toga mnogo vaznija kvalifikacija zločina", rekao je Štrbac i dodao da se na taj način "sudi i Tuđmanu i svima koji su pobrojani, imenom i funkcijom, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata" koji nisu više među živima.

Štrbac je podsetio da se ne radi samo o broju od blizu 2.000 ubijenih Srba, nego o tome da je, prema Haškoj presudi, u "Oluji" počinjeno etničko čišćenje, a to znači, "prisilno i trajno proterivanje naroda s jednog teritorija na kojem je dotad živeo".

"Etničko čišćenje nije isto što i genocid", objasnio je on, jer se u tom slučaju mora dokazati i genocidna namera, odnosno namera fizičkog uništenja pripadnika jednog naroda ili verske, rasne, odnosno nacionalne grupe.

Tihi egzodus Srba još traje

Štrbac je naglasio da za Srbe iz Hrvatske "Oluja" nije završena, već nastavljena drugim sredstvima.

 "Srbima nije vraćen status konstutitivnog naroda koji je protivustavno ukinut, i dalje su izloženi različitim, pa i najekstremnijim oblicima diskriminacije, a vrlo malo je u proteklih 16 godina učinjeno na poboljšanju njihovog položaja i povratku".

Prema njegovim rečima, Hrvatska je sistemski otežavala položaj i povratak Srba tako što je umesto povrata imovine nudila stambeno zbrinjavanje, a tvrdnje vlasti u Zagrebu o 130.000 povratnika, kako kaže, nisu tačne.

“Reč je o broju ljudi koji su uzeli hrvatska lična dokumenta”,kazao je Štrbac i dodao da su “prognani Srbi u Hrvatsku odlazili na tri dana, tri meseca, pa i tri godine, ali nikada nisu pustili korenje, nisu se mogli održati.” “Hrvatska država je sve uradila da povratak Srba bude minimalan, odnosno negativan, što potrvrđuju zvanični podaci Statističkog zavoda Hrvatske o migracijama stanovništva prema kome se od 2002. do kraja 2009. vratilo oko 11.000, a u obrnutom smeru, u Srbiju, otišlo više od 21.000 Srba,” kazao je Štrbac.

On je rekao da će taj broj potvrditi i podaci aprilskog popisa stanovništva, jer “procene govore da u Hrvatskoj sada živi oko tri odsto Srba, što je i bio cilj Tuđmanove strategije nasilnog rešenja srpskog pitanja.” Štrbac smatra apsurdom da je EU u takvoj situaciji,a samo dva i po meseca posle presude Haškog suda hrvatskim generalima zaključila da je Hrvatska ispunila sve standarde i odredila datum njenog prijema u Uniju.

On je objasnio da je, pred zatvaranje Poglavlja o pravosuđu i osnovnim ljudskim pravima, hrvatska država morala da sačini plan i navede koji će zločini biti procesuirani.

Štrbac je podsetio da su hrvatski sudovi završili predmete “Gospić 1991.”, “Medački džep”, suđenje Glavašu za zločine u Osijeku,kao i za zlocine počinjene nad Srbima u Marinom selu.

U najdužem suđenju za masakr pripadnika JNA na Koranskom mostu, pravosnažnom presudom je oslobođen optuženi Hrastov, ali je Vrhovni sud presudu poništio i očekuje se ponovno suđenje.

Pravosnažna presuda je doneta za zločine u slučaju “Lora I”, predmetu “Lora II”, a u toku je istraga za zločine počinjene nad Srbima u Sisku, naveo je Štrbac i podsetio da je osumnjičeni general Đuro Brodarac bio uhapšen, ali je u julu preminuo. U međuvremenu, kako je kazao, uhapšen je Tomislav Merčep, glavni optuženi za zločine nad Srbima na području Vukovara, podignuta je optužnica za zločine u Gruborima.

"Očekujem da će vrlo brzo biti procesuirani i slučajevi Gošić i Varivode u kojima je bila doneta oslobađajuća presuda, ali je ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje, rekao je Štrbac i objasnio da su zločine nad Srbima u tim selima pocinili hrvatski vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka, ali da njima verovatno neće biti suđeno, već samo onima po komandnoj odgovornosti.

“Tada ćemo videti ko je kome naredio da se meseca dana po završetku ‘Oluje’ izvrše zlocini u Gošiću i dva meseca posle te akcije masakr staraca u Varivodama” ukazao je Štrbac.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrbac: Ruka pravde stići će i Šeksa

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Avg.2011

BEOGRAD - Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izrazio je danas uvjerenje da će u drugostepenom postupku pred Haškim tribunalom biti potvrđena suština presude hrvatskim generalima optuženim za "udruženi zločinački poduhvat" u kojem je izvršeno etničko čišćenje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Štrbac: Očekujem potvrđivanje presude hrvatskim generalima

Izvor: Glas javnosti, 15.Avg.2011, 07:11

BEOGRAD- Predsednik Dokumentaciono - informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izrazio je  uverenje da će u drugostepenom postupku pred Haškim tribunalom biti potvrđena suština presude hrvatskim generalima optuženim za "udruženi zločinački poduhvat" u kojem je izvršeno etničko čišćenje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.