Štrbac: Prema definiciji UN, „Oluja” ima „pun kapacitet genocida”

Izvor: Politika, 15.Avg.2011, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrbac: Prema definiciji UN, „Oluja” ima „pun kapacitet genocida”

Pro­ce­ne su da u Hr­vat­skoj ži­vi oko tri od­sto Sr­ba, što je i bio cilj Tuđ­ma­no­ve stra­te­gi­je re­še­nja srp­skog pi­ta­nja

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas” Savo Štrbac izrazio juče verovanje da će u drugostepenom postupku pred Haškim tribunalom biti potvrđena suština presude hrvatskim generalima optuženim za „udruženi zločinački poduhvat” u kojem je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Krajine. „Prvostepena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << presuda Haškog tribunala utemeljena je na čvrstim dokazima pa je nezamislivo da bi njena suština, odnosno kvalifikacija počinjenih zločina mogla biti revidirana, a pošto se tužilac nije žalio na presudu, moguće je da optuženi dobiju nešto manje kazne, ali to je manje bitno”,izjavio je Štrbac u intervjuu Tanjugu. Haški tribunal je 15. jula doneo presudu kojom je komandant operacije „Oluja”, general Ante Gotovina osuđen na 24 godine i zapovednik specijalne policije Mladen Markač na 18 godina zatvora, a branioci su uložili žalbu 2.avgusta ove godine.

Štrbac je istakao da je za Srbe iz Hrvatske od istorijske važnosti to što je Tribunal utvrdio da operacija „Oluja” predstavlja udruženi zločinački poduhvat. Na čelu zločinačkog poduhvata su, podsetio je on, predsednik države i vrhovni komandant oružanih snaga Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak, načelnici Generalštaba i Glavnog štaba hrvatske vojske Janko Bobetko i Zvonimir Červenko... „Oni su izbegli krivičnu odgovornost, ali je od toga mnogo važnija kvalifikacija zločina”, rekao je Štrbac i dodao da se na taj način „sudi i Tuđmanu i svima koji su pobrojani, imenom i funkcijom, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata” koji nisu više među živima.

On smatra da od svih ratnih događaja u kojima su stradali i Srbi i Hrvati, prema definiciji iz Konvencije UN, jedino „Oluja”, ima „pun kapacitet genocida”.

Štrbac je podsetio da se ne radi samo o broju od blizu 2.000 ubijenih Srba, nego o tome da je, prema Haškoj presudi, u „Oluji” počinjeno etničko čišćenje, a to znači, „prisilno i trajno proterivanje naroda s jedne teritorije na kojoj je dotad živeo”. „Etničko čišćenje nije isto što i genocid”, objasnio je on, jer se u tom slučaju mora dokazati i genocidna namera, odnosno namera fizičkog uništenja pripadnika jednog naroda ili verske, rasne, odnosno nacionalne grupe. To se može ostvariti primenom različitih metoda, od okrutnog tretmana do fizičkih likvidacija i podvrgavanja takvim životnim uslovima koji će kroz kraće ili duže vreme da dovedu do nestanka tog naroda, odnosno grupe.

Haški tribunal je hrvatske generale proglasio odgovornim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman kojima je izvršeno etničko čišćenje, podsetio je Štrbac, ocenivši da ima mnogo činjenica i argumenata kojima je u tom slučaju moguće dokazati i genocidnu nameru, „pogotovo u kontekstu genocida koji je nad Srbima izvršen u ustaškoj NDH za vreme Drugog svetskog rata, što će biti zadatak srpskog pravnog tima u sporu s Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde”.

Štrbac je naglasio da za Srbe tihi egzodus još traje, jer je Hrvatska sistemski otežavala položaj i povratak Srba. „Hrvatska država je sve uradila da povratak Srba bude minimalan, odnosno negativan, što potvrđuju zvanični podaci Statističkog zavoda Hrvatske o migracijama stanovništva prema kome se od 2002. do kraja 2009. vratilo oko 11.000, a u obrnutom smeru, u Srbiju, otišlo više od 21.000 Srba,” kazao je Štrbac.

On je rekao da će taj broj potvrditi i podaci aprilskog popisa stanovništva, jer „procene govore da u Hrvatskoj sada živi oko tri odsto Srba, što je i bio cilj Tuđmanove strategije nasilnog rešenja srpskog pitanja”.

Štrbac smatra apsurdom da je EU u takvoj situaciji,a samo dva i po meseca posle presude Haškog suda hrvatskim generalima zaključila da je Hrvatska ispunila sve standarde i odredila datum njenog prijema u Uniju. Navodeći da za sve zločine nad Srbima „dokaza ima u izobilju”, Štrbac je naglasio da, ukoliko u Hrvatskoj ne bude spremnosti da se počinioci i odgovorni procesuiraju, to može da učini Veće za ratne zločine Tužilaštva Srbije, jer je svim tim institucijama, kada su osnovane, data nadležnost na području cele bivše Jugoslavije.

objavljeno: 15.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.