SLOBODU PLAĆAJU MILIONIMA Rumunski tajkun u Srbiji platio kauciju od 200.000 evra, a Mišković čak 60 PUTA VIŠE

Izvor: Blic, 28.Maj.2017, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLOBODU PLAĆAJU MILIONIMA Rumunski tajkun u Srbiji platio kauciju od 200.000 evra, a Mišković čak 60 PUTA VIŠE

Jemstvo od 200.000 evra, koje je Višem sudu uplatila odbrana rumunskog tajkuna i bivšeg poslanika Sebastijana Gice, mala je u odnosu na sume koje su za puštanje iz pritvora davali srpski biznismeni.

Jedan od najbogatijih građana Srbije, vlasnik "Delte" Miroslav Mišković kauciju je platio čak 60 puta više od rumunskog tajkuna. Rumunskom državljaninu Gici omogućeno je da na slobodi čeka odluku da li će biti izručen domovini koja je za njim raspisala poternicu zbog finansijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << malverzacija, mita i korupcije.

Iako je ovaj vid "plaćanja slobode" postojao još u SFRJ, i tu privilegiju su koristili mahom oni optuženi za krađu državnih sredstava, tek posle 2000. o kaucijama se priča na velika zvona.

- Osobe koje daju jemstvo mahom su osumnjičene za privredni kriminal ili organizovani kriminal, kao što je trgovina drogom. Veliki poslovi i veliki novac pa su zanimljivi javnosti - kaže sagovornik "Blica" iz tužilaštva.

Osumnjičena ili optužena osoba može da podnese zahtev za jemstvo onog momenta kada je protiv nje podneta krivična prijava ili kada je prvi put pozvana na saslušanje.

- Predlog za kauciju podnosi se nadležnom tužilaštvu. Jemstva se mahom podnose za slučajeve koji su u nadležnosti viših ili tužilaštva za organizovani kriminal. Nadležni tužilac određuje da li je ponuda, novčana ili u nekretninama, adekvatna delu za koje je osoba osumnjičena. Ako jeste, predlaže sudiji za prethodni postupak da usvoji jemstvo. Ni sud, ni tužilaštvo nisu u obavezi da isputuju odakle je taj novac, njegovo poreklo - navodi naš sagovornik.

Kada sud usvoji jemstvo, obaveza osumnjičenog je da se na svaki poziv odazove. Čim prvi put prekrši to, jemstvo se oduzima, novac ili nekretnine postaju vlasništvo države.

- Bilo je slučajeva da jemstvo "propadne", novac postane državni, ali ne i da se nekom ko je platio kauciju pare vrate. To je moguće ako je protiv te osobe doneta pravosnažna presuda da nije kriva za delo zbog koga je dala jemstvo - objašnjava naš izvor.

Kauciju mogu da plate i strani državljani koji su u Srbiji osumnjičeni za neko krivično delo, ali je neophodno da ovde imaju prebivalište.

I njima se, kao i onima koji su uhapšeni po stranim poternicama kao rumunski tajkun, oduzimaju pasoši.

Koliko košta odbrana sa slobode?

Miroslav Mišković

Vlasnik "Delte" je apsolutni rekorder po plaćenom jemstvu u Srbiji, čak 12 miliona dolara! Mišković je uhapšen u decembru 2012, zbog sumnje da je sa saradnicima mahinacijama oštetio putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara. U pritvoru je proveo sedam meseci. Nepravosnažno je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Sreten Jocić

Joca Amsterdam je u martu 2006. iz Holandije izručen Srbiji zbog optužbi da je pre 16 godina podstrekavao na ubistvo Gorana Marjanovića. Dva meseca kasnije izašao je iz pritvora pošto je prihvaćeno jemstvo od 300.000 evra. Ubrzo je opet završio u pritvoru zbog sumnje da je umešan u ubistvo Ive Pukanića, za šta na kraju nije bilo dokaza. Sada je u zatvoru jer je zbog ubistva Marjanovića osuđen na 15 godina.

Bojana Bajrušević

Udovica Vlade Kovačevića Trefa, optužena za šverc cigareta od 1996. do 2001. godine, iz inostranstva preko advokata ponudila je 350.000 evra. Kada je sud prihvatio jemstvo, vratila se u Srbiju i na suđenju se branila sa slobode. Nedavno je pred Specijalnim sudom osuđena nepravosnažno na pet godina zatvora. Ona je na početku suđenja negirala sve navode optužnice, tvrdeći da nema nikakve veze sa švercom cigareta.

Dragoslav Kosmajac

Čovek koga je premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko-dilera u Srbiji uhapšen je u novembru 2014. i to zbog poreske utaje. Posle tri meseca izašao je iz pritvora, pošto je uplatio jemstvo od 200.000 evra. Oslobođen je optužbi za poresku utaju, a trenutno mu se sudi za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja činovnika Katastra nepokretnosti na beogradskoj opštini Zvezdara.

Propali slučajevi

Mirjana Marković

Udovica nekadašnjeg predsednika SRJ, optužena za zloupotrebu službenog položaja i nelegalnu dodelu stanova, platila je kauciju 15.000 evra, ali je pobegla u Rusiju, gde je dobila azil pa je uplaćeni novac pripao Srbiji. Suđenje za ovaj postupak još traje.

Jezdimir Vasiljević

Vlasnika piramidalne štedionice Jugoskandik osuđen je zbog toga što je zloupotrebom službenog položaja i prevarom sa saradnicima oštetio štediše Jugoskandika za više desetina miliona maraka početkom devedesetih godina. Pušten je da se brani sa slobode, kada je kao jemstvo založio kuću svog prijatelja. Pobegao je iz zemlje pa je kuća pripala državi.

Stanko Subotić Cane

Rekord u visini ponuđenog jemstva je Subotić, koji je za slobodu ponudio pet miliona evra. Međutim, i taj, kao i još dva predloga pre toga - dva miliona evra i 700.000 evra - odbijeni su.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.