SARAJEVSKI POLICAJCI PLANIRALI OTMICU RANJENOG VEHABIJE

Izvor: Kurir, 15.Sep.2011, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SARAJEVSKI POLICAJCI PLANIRALI OTMICU RANJENOG VEHABIJE

BANJALUKA- Sarajevski policajci planirali su da otmu Mušana Kovača (53) za koga se veruje da pripada vehabijskom pokretu, koji je 11. septembra misteriuozno ranjen u selu Borač kod Gackog u Hercegovini, objavile su banjalučke " Nezavisne novine” pozivajući se na izvor iz samog vrha MUP Republike Srpske.

Nezavisnim je potvrđeno da su sarajevski policajci sa kolima Hitne pomoći iz Sarajeva prvi došli na mesto pucnjave, koja se inače dogodila 90 kilometara od granice sa Federacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << BiH bez znanja MUP Republike Srpske.

Plan je bio kako navodi izvor Nezavisnih da Kovač bude otet i prevezen u Sarajevo, ali pošto je on bio u teškom stanju procenjeno je da on neće izdržati dug put, pa su ga prebacili do Kliničkog centra u Foči.

Zbog incidenta pokrenuta je istraga koji su bili motivi sarajevskog kantonalnog MUP i zašto prelazak iz jednog entiteta u drugi nije bio prijavljen nadležnoj policijskoj stanici iako je policija iz federacija bila to dužna prijaviti.

Nezavisne podsećaju da je Mušan Kovač pronađen je u nedelju oko 18 časova u rejonu zaseoka Zurovići u selu Borač, nedaleko od Gacka. Kovačevo zapomaganje čula su četiri meštanina, koja su o svemu obavestili policiju.

Jedan od meštana koji je pronašao Kovača kasnije je policajce iz RS odveo na mesto događaja gde su pronađeni tragovi krvi, medicinske gaze i kožni kaiš za pantalone sa tragovima krvi.

Galijašević: Kovač je deo vehabijskog pokreta

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma, izjavio je da je Mušan Kovač bio pripadnik bošnjačke tajne službe (AID), i da je period posle rata proveo u terorističkom kampu Pogorelica.

"Kovač je deo vehabijskog pokreta i učestvovao je na svim masovnim skupovima vehabija, koji su organizovani na Vlašiću i na području Unsko-sanskog kantona. On vehabije uči tehnikama ratovanja koje je savladao u kampu Pogorelica i u specijalnim jedinicima", rekao je Galijašević.

On je napomenuo da je Kovač pod nerazjašnjenim okolnostima izgubio angažman u državnim strukturama, ali da to smatra spornim jer su mnogi AID-ovi operativci nastavili da rade u organizacijama koje su predstavljale paralelnu obaveštajnu službu.

"Oni nikada nisu prekinuli komunikaciju da političkim Sarajevom", tvrdi Galijašević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.