Ražnatovićeva može da putuje

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ražnatovićeva može da putuje

Beograd -- Svetlana Ražnatović može slobodno da putuje, jer i pored podignute optužnice nema sudsku meru zabrane napuštanja boravišta ili prebivališta, kažu u Višem sudu.

Ražnatovićevoj je ta mera bila izrečena posle puštanja iz pritvora u kome je provela tri meseca 2003. godine, kada je uhapšena u akciji "Sablja".

Mera je, međutim, ukinuta, pre skoro četiri godine, jer se tokom istrage uredno odazivala na sve sudske pozive, podsećaju u sudu. Ražnatovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se na optuženičkoj klupi neće naći pre kraja leta.

Pomenuta mera izriče se samo ukoliko neko izbegava pravosudne organe i u tom slučaju napuštanje boravišta ili prebivališta odobrava, u zavisnosti od faze krivičnog postipka, istražni sudija ili sudsko veće, rečeno je u Višem sudu u Beogradu.

Poznata srpska pevačica često je proteklih godina putovala u inostranstvo o čemu je javnost uredno informisana s obzirom na njenu popularnost i uvek se vraćala i redovno odazivala svim sudskim pozivima.

Nakon osam godina protiv nje je, pre dva dana, podignuta optužnica kojom su obuhvaćeni i njena sestra Lidija Veličković Ocokoljić, kao i bivši rukovodioci FK Obilića Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević, na redu je sudsko preispitivanje navoda optužbe, kao i pravo odbrane da na nju uloži prigovore.

Portparolka suda Dušica Ristić izjavila je da, prema odredbama Sudskog poslovnika, kada sud primi optužnicu ona se dodeljuje u rad sudiji koji je po redosledu za dobijanje novih predmeta, a koji će biti postupajući predsednik veća.

Nakon toga, predsednik sudskog sudija daje naredbu da se optužnica dostavi okrivljenom ili okrivljenima i njihovim braniocima sa poukom o pravu na prigovor i to u roku od osam dana od dana prijema optužnice.

O eventualnim prigovorima okrivljenih ili njihovih branilaca odlučuje Krivično vanraspravno veće koje može da odbije prigovore i u tom slučaju optužnica stupa na pravnu snagu, posle čega se ođeđuje početak suđenja.

Ukoliko u zakonskom roku od osam dana, od dana dostavljanja optužnice, prigovor ne bude podnet, predsednik veća takođe ima procesna ovlašćenja da stavi zahtev Krivičnom vanraspravnom veću, koje tada može da odluči o svakom pitanju o kome se rešava i povodom prigovora.

Ukoliko prigovori ne budu podneti u zakonskom roku od osam dana, niti predsednik veća stavi navedeni zahtev, odrediće datum glavnog pretresa, odnosno početak suđenja, kazala je Ristićeva.

Dok se ceo taj postupak okonča, s obzirom da je predmet u redovnom postupku, jer niko od optuženih nije u pritvoru, može da prođe više meseci, pa je izvesno da se Ražnatovićeva na optuženičkoj klupi neće naći pre kraja leta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.