Ceca slobodna da putuje, suđenje tek posle leta

Izvor: Blic, 30.Mar.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceca slobodna da putuje, suđenje tek posle leta

BEOGRAD - Folk prevačica Svetlana Ceca Ražnatović i dalje će biti slobodna da putuje, jer iako je protiv nje podignta optužnica, ona nema sudsku meru zabrane napuštanja boravišta ili prebivališta, rečeno je danas Tanjugu u Višem sudu u Beogradu.

Ražnatovićevoj je ta mera bila izrečena posle puštanja iz pritvora u kome je provela tri meseca 2003. godine, kada je uhapšena u akciji "Sablja".

Mera je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međutim, ukinuta, pre skoro četiri godine, jer se tokom istrage uredno odazivala na sve sudske pozive, podsećaju u sudu.

Pomenuta mera izriče se samo ukoliko neko izbegava pravosudne organe i u tom slučaju napuštanje boravišta ili prebivališta odobrava, u zavisnosti od faze krivičnog postipka, istražni sudija ili sudsko veće.

Poznata srpska pevačica često je proteklih godina putovala u inostranstvo o čemu je javnost uredno informisana s obzirom na njenu popularnost i uvek se vraćala i redovno odazivala svim sudskim pozivima.

Nakon osam godina protiv nje je, pre dva dana, podignuta optužnica kojom su obuhvaćeni i njena sestra Lidija Veličković - Ocokoljić, kao i bivši rukovodioci FK Obilića Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević, na redu je sudsko preispitivanje navoda optužbe, kao i pravo odbrane da na nju uloži prigovore.

Portparol suda Dušica Ristić izjavila je Tanjugu da, prema odredbama Sudskog poslovnika, kada sud primi optužnicu ona se dodeljuje u rad sudiji koji je po redosledu za dobijanje novih predmeta, a koji će biti postupajući predsednik veća.

Nakon toga, predsednik sudskog sudija daje naredbu da se optužnica dostavi okrivljenom ili okrivljenima i njihovim braniocima sa poukom o pravu na prigovor i to u roku od osam dana od dana prijema optužnice.

O eventualnim prigovorima okrivljenih ili njihovih branilaca odlučuje Krivično vanraspravno veće koje može da odbije prigovore i u tom slučaju optužnica stupa na pravnu snagu, posle čega se određuje početak suđenja.

Ukoliko u zakonskom roku od osam dana, od dana dostavljanja optužnice, prigovor ne bude podnet, predsednik veća takođe ima procesna ovlašćenja da stavi zahtev Krivičnom vanraspravnom veću, koje tada može da odluči o svakom pitanju o kome se rešava i povodom prigovora.

Ukoliko prigovori ne budu podneti u zakonskom roku od osam dana, niti predsednik veća stavi navedeni zahtev, odrediće datum glavnog pretresa, odnosno početak suđenja, ukazala je Ristić.

Dok se ceo taj postupak okonča, s obzirom da je predmet u redovnom postupku, jer niko od optuženih nije u pritvoru, može da prođe više meseci, pa je izvesno da se Ražnatovićeva na optuženičkoj klupi neće naći pre kraja leta.

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Svetlane Cece Ražantović (38) tereteći je za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju zbog nezakonite prodaju 10 fudbalera FK ''Obilića'' i posedovanje 11 pištolja bez dozvole.

Njena sestra se tereti za isto delo, Binić za zloupotrebu, a Dimitrijević za pomaganje u zloupotrebi.

Arkanova udovica i njena sestra su optužene da su od prodaje fudbalera u periodu od 14. avgusta 2000. do 21. maja 2003. nezakonito uzele 4.1 milion nemačkih maraka i 3.48 miliona dolara.

Ražnatovićeva je bila uhapšena 2003. u toku akcije "Sablja" i u pritovru je provela tri meseca. Istraga protiv nje pokrenuta je zbog pištolja koji su pronađeni u njenoj porodičnoj kući, a kasnije je proširivana u više navrata zbog malverzacija sa prodajom fudbalera "Obilića".

Povezane vesti: Cecu Ražnatović štitili od istrage uticajni kabineti

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ceca može da putuje gde hoće

Izvor: Mondo, 30.Mar.2011

Folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović i dalje će biti slobodna da putuje, jer iako je protiv nje podignuta optužnica, ona nema sudsku meru zabrane napuštanja boravišta ili prebivališta.

Nastavak na Mondo...

Ceca Ražnatović sme da napušta zemlju

Izvor: Radio 021, 30.Mar.2011

Folk prevačica Svetlana Ceca Ražnatović i dalje će biti slobodna da putuje, jer iako je protiv nje podignta optužnica, ona nema sudsku meru zabrane napuštanja boravišta ili prebivališta, rečeno je danas Tanjugu u Višem sudu u Beogradu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.