Rašeta: Nisam uticala na rad aerodroma

Izvor: Politika, 04.Nov.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rašeta: Nisam uticala na rad aerodroma

Rekonstrukcija je bila samo deo projekta „Kapija Srbije” jer je vlada htela da na tom prostoru napravi logistički centar u ovom delu Balkana i Evrope, tvrdi okrivljena

Bivša ministarka telekomunikacija Marija Rašeta-Vukosavljević negirala je juče, pred sudskim većem Višeg suda u Beogradu, sve navode optužnice, koja je tereti da je sa saradnicima 2003. i 2004. godine nezakonito uzela više od milion i po dinara prilikom izrade projekta i rekonstrukcije terminala-2 i VIP >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << salona na beogradskom aerodromu.

– Nikada ni na koji način nisam ni posredno, ni neposredno uticala na rad aerodroma, ni na raspisivanje tendera, izbor ponuđača, niti na inplementaciju ugovora – kazala je Rašeta-Vukosavljević.

Prema njenim rečima, rekonstrukcija aerodroma bila je samo deo projekta „Kapija Srbije”, jer je Vlada Republike Srbije htela da na tom prostoru napravi logistički centar u ovom delu Balkana i Evrope.

Bivša ministarka negirala je navode optužnice koja je tereti da je u dogovoru sa dvojicom optuženih, na njen predlog Upravni odbor „Jata”, u čijem je sastavu tada bio aerodrom, smenio generalnog direktora Đorđa Lukića koji se nije slagao sa modalitetima sprovođenja strateškog plana, odabirom ponuđača i njihovim visokim cenama, i na njegovo mesto postavio optuženog Branislava Vitasovića.

Marija Rašeta-Vukosavljević tvrdila je da je Lukić smenjen po nalogu pokojnog premijera Zorana Đinđića jer nije bio zadovoljan njegovim radom, a da je Vitasović na njegovo mesto došao na predlog Demokratske stranke koja je imala mandat za direktora aerodroma.

Kada je Lukić u januaru 2003. godine izradio prvi strateški plan za rekonstrukciju aerodroma, Đinđić ju je, kako je ispričala, pozvao usred noći i upitao: „Kako te nije sramota da se ovakav plan nađe na sednici vlade”.

– Taj plan je skinut sa sednice vlade i vraćen na doradu. Na sednici vlade krajem februara kada sam predstavljala dorađeni plan premijer me je prekinuo i opet upitao: „Ko je taj čovek koji nema viziju razvoja aerodroma, ako ne zna svoj posao treba da bude smenjen” – ispričala je bivša ministarka.

Posle sednice je, kako je navela, premijer pozvao u kabinet i rekao joj da je doneo odluku da Lukić bude smenjen. Ubrzo je ubijen, a vlada je u martu usvojila ponovo razrađeni plan, bez detaljnog razmatranja.

Do smene Lukića je došlo tek u maju po zaključivanju ugovora između aerodroma Beograd i „Termoenergo inžinjeringa”, pošto je Lukić rekao da se ne slaže s tim ugovorom.

– Do smene je moglo da dođe i u martu da nije premijer ubijen. Mogla je da bude i u junu, julu, avgustu, ali su mi predstavnici DS-a tada dali „ime” Branislava Vitasovića da ga predložim za novog direktora, a sa tim se saglasio i premijer Zoran Živković – rekla je Rašeta-Vukosavljević.

Ona je tvrdila da se sa Vitasovićem srela svega dva do tri puta, prilikom obilaska radova na aerodromu.

Pre Rašete, odbranu je izneo bivši pomoćnik generalnog direktora Slađan Ivković, koji je, takođe, negirao krivicu, tvrdeći da nije imao ovlašćenja za donošenje bilo kakvih odluka i da zato nije ni mogao da zloupotrebi položaj.

Pored Rašete-Vukosavljević, Grihilesa i Đenadića optuženi su nekadašnji direktor beogradskog aerodroma Branislav Vitasović, bivši pomoćnik generalnog direktora Slađan Ivković, kao i suvlasnici preduzeća „Kolubara invest gradnja” Dejan Mišović i Lazar Bunčić.

Oni se terete da su tokom 2003. i 2004. godine nezakonito pribavili imovinsku korist veću od milion i po dinara prilikom izrade projekta i rekonstrukcije terminala-2 i VIP salona na beogradskom aerodromu. Shodno krivičnom zakonu, bivšoj ministarki i drugim optuženima, preti zatvorska kazna od dve do 12 godina.

M. Derikonjić

-----------------------------------------------------------

Izvinjenje

U jučerašnjem broju „Politike” tehničkom greškom objavili smo naslov na rubrici Hronika „Rašeta-Vukosavljević tvrdi da je sve radila po zakonu”, što ne odgovara sadržaju teksta. Izvinjavamo se autoru i čitaocima.

objavljeno: 05.11.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.