Radisavljević: Crna Gora nije poštovala zakonsku proceduru

Izvor: Politika, 11.Feb.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radisavljević: Crna Gora nije poštovala zakonsku proceduru

Pitanje dostavljanja dokaza bilo je preuranjeno, o tome je moglo da se razgovara po okončanju postupka po poternici, kaže specijalni tužilac

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac ocenio je da, u slučaju hapšenja i puštanja Gorana Sokovića i Dejana Šekularca, crnogorske vlasti nisu postupile po standardnoj proceduri koja se primenjuje u postupcima kada je raspisana međunarodna poternica.

„Nije reč o dostavljanju dokaza crnogorskom pravosuđu, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o tome da je bilo realno očekivati da se po poternici nastavi postupak po predviđenoj proceduri, a ne da se u fazi hapšenja osoba po poternici na volšeban način podnosi krivična prijava za isto krivično delo povodom koga je poternica raspisana. To je nonsens”, rekao je tužilac Radisavljević za „Politiku”.

Prema zakonskoj proceduri, o hapšenju osumnjičenih treba da se obavesti država koja je raspisala poternicu sa pitanjem da li će da podnese zahtev za ekstradiciju. Crnogorske vlasti, objašnjava Miljko Radisavljević, trebalo je da do kraja sprovedu proceduru po poternici. Tek posle toga bilo bi moguće razmišljati o vidovima međunarodne saradnje.

„Pitanje međunarodne pravne pomoći i dostavljanje dokaza bilo je preuranjeno. O tome je moglo da se razgovara po okončanju postupka po poternici. Dok nemamo konačnu odluku, ne možemo da procenjujemo kako ćemo dalje da nastavimo postupak. Ne želim da komentarišem odluku kolega iz Crne Gore. Mogu samo da žalim što procedura po našoj poternici nije sprovedena do kraja.

Ostaje pitanje zbog čega crnogorske vlasti nisu poštovale zakonsku proceduru.

„U ovom trenutku rano je govoriti kakva bi bila odluka da je ispoštovana procedura po poternici. Ipak, postoji standard, ne može se tek tako sprovoditi krajnje netipičan postupak. Mogu samo da postavim pitanje na osnovu čega je crnogorska policija posle hapšenja podnela prijavu protiv Sokovića i Šekularca”, izjavio je tužilac Radisavljević.

Tužilac kaže da će istraga u Srbiji biti nastavljena, a na pitanje da li je policija na tragu Darku Šariću, osumnjičenom da je bio organizator šverca dve tone kokaina, odgovorio nam je: „Možda”.

D. Čarnić

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ranka Čarapić: Crnogorski istražitelji dovedeni pred svršen čin

Podgorica – Nije se desilo u mojoj praksi da bude raspisana poternica za nekim i da nakon hapšenja ta država odloži pravnu pomoć, pa su crnogorski istražitelji dovedeni pred svršen čin i nisu imali izbora u slučaju Pljevljaka Gorana Sokovića i Bjelopoljca Dejana Šekularca, osim da ih puste na slobodu, kazala je vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić.

Soković i Šekularac uhapšeni su 5. februara u okviru međunarodne policijske akcije „Balkanski ratnik”, po poternici beogradskog Interpola, zbog sumnje da su deo krijumčarskog lanca kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Nakon 96 sati provedenih u pritvoru, pušteni su na slobodu „jer je srpsko tužilaštvo odbilo da Podgorici dostavi dokaze kojima bi bila potkrepljena krivična prijava protiv te dvojice crnogorskih državljana”.

Čarapić je pojasnila da su crnogorske vlasti poslale 8. februara, srpskim kolegama „zamolnicu da dostave zahtev za sprovođenje istrage, kao i dokaze i podatke, na osnovu čega bi reagovalo crnogorsko tužilaštvo”, te da je, u dva navrata, telefonom razgovarala sa javnim tužiocem Srbije Zagorkom Dolovac.

I crnogorski specijalni tužilac Đurđina Ivanović razgovarala je telefonom sa srpskim kolegom Miljkom Radisavljevićem, ali ni taj razgovor nije doneo rešenje.

„Pokušali smo da neposrednom tužilačkom saradnjom dođemo do podataka koje smo tražili. Predočile smo kolegama da su nam oni neophodni za dalji postupak i da, ukoliko ih ne dobijemo, nećemo moći da podnesemo zahtev za sprovođenje istrage zasnovan na zakonu”, rekla je crnogorskim medijima Ranka Čarapić.

Ona je kazala da je srpski tužilac u potpunosti razumeo nevolje s kojima se suočila crnogorska istraga u akciji „Balkanski ratnik”, kao i da su „srpske vlasti bile obaveštene da su dvojica uhapšenih crnogorski državljani”.

„Predočili smo im da su Soković i Šekularac naši državljani i da ih ne možemo izručiti. Objasnili smo im da taj osnov ne postoji u našem Ustavu, niti u bilo kom bilateralnom ugovoru sa Srbijom”, pojasnila je Ranka Čarapić.

N. Đurić

[objavljeno: 12/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.