Izvor: Glas javnosti, Tanjug, Fonet, 12.Feb.2010, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Šarić svađa Srbiju i Crnu Goru?

BEOGRAD - PODGORICA - Nećemo proslediti dokumentaciju vezanu za istragu protiv Sokovića i Šekularca Crnoj Gori jer bi to ugrozilo istragu u Srbiji, izjavio je specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević.

On je, kako je preneo Fonet, rekao da je odluka o neustupanju dokumentacije u skladu sa Ugovorom o pružanju međunarodne pravne pomoći, koji su u maju 2009. godine potpisale Srbija i Crna Gora.

Po tom ugovoru, dodao je, postoje i određene >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << situacije kad neki zahtevi ne mogu da se prihvate.

"Odluka da se dostave dokazi kolegama u Crnoj Gori je odložena i to je nužno. Procenjeno je da bi to remetilo dalji tok krivičnog postupka." Suština je da se dokazi kojima raspolažemo protiv Sokovića i Šekularca u isto vreme odnose i na druge osumnjičene, a koji nisu dostupni istražnim organima", rekao je Radisavljević.

Crnogorska državna tužiteljka Ranka Čarapić izjavila je da tužilaštvo "nije imalo izbora" u slučaju osumnjičenih za međunarodni šverc kokaina, jer od tužilaštva Srbije nije dobilo potrebne dokaze za pokretanje istrage.

Čarapićeva je u razgovoru za "Pobjedu" nazvala presedanom odluku srpskog tužilaštva da odloži pružanje pravne pomoći Crnoj Gori nakon raspisivanja poternice za crnogorskim državljanima Goranom Sokovićem i Dejanom Šekularcem, koje Srbija sumnjiči za šverc preko dve tone kokaina iz Južne Amerike.

"Nije se dogodilo u mojoj praksi da bude raspisana poternica za nekim i da nakon hapšenja ta država odloži pravnu pomoć", dodala je Čarapićeva.

Crnogorsko tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv Sokovića i Šekularca jer za to nije imalo dokaza.

Čarapićeva je ponovila da su tužilaštvu bili neophodni podaci kojima raspolaže tužilaštvo Srbije, ali da je ono odlučilo da "odloži pružanje tražene pravne pomoći" jer je procenilo da bi to "moglo ugroziti nesmetano vođenje" krivičnog postupka u Srbiji.

Ona je saopštila da je u utorak telefonom razgovarala sa tužiteljkom Srbije i prenela da je ona "potpuno razumela" odluku crnogorskih istražitelja da Soković i Šekularac, u nedostatku dokaza, budu pušteni na slobodu.

Čarapićeva je prenela da joj je srpska tužiteljka ponovila da je odluka Srbije da ne dostavi tražene dokaze bila motivisana procenom da "u ovoj fazi istrage pravosudnim organima Srbije nije interes da dokazi cure van Srbije".

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izrazio je sumnju u spremnost crnogorskih vlasti da sarađuju sa Srbijom u istrazi protiv organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, osumnjičene za međunarodnu trgovinu narkoticima.

"Sama činjenica da se Srbiji nije izašlo u susret, odnosno molbi da se dostavljanje dokaza odloži (u vezi sa dvojicom osumnjičenih za pripadništvo grupi) kod nas budi određene sumnje", izjavio je Homen gostujući u emisiji "Kažiprst" B92 i zapitao zašto nema saradnje ako je zajednički cilj borba protiv organizovanog kriminala.

Specijalni tužilac nije odbio da dostavi dokaze, već je zatražio da se sa pružanjem pravne pomoći sačeka jer je u Srbiji u toku pretkrivični postupak i da ne može da dostavi u ovoj fazi istrage, naveo je Homen i dodao da je to "sasvim jasna poruka".

"Dokumentacija može da se razmenjuje tek kada se podigne optužnica i ja u potpunosti razumem potez specijalnog tužioca, ali i iznenađenje ministarke pravde Snežane Malović, jer nikakav problem nije postojao u tome da se Srbiji da dodatni rok za dostavljanje dokumentacije u kasnijoj fazi postupka", objasnio je državni sekretar.

Osvrćući se na izjavu premijera Crne Gore Mila Đukanovića da nema prepreka da Darko Šarić dobije državljanstvo te države, Homen je podsetio da je davanje državljanstva diskreciono pravo svake države jer može da ga da svakom, kao što može da zahtev odbije bez ikakvog obrazloženja.

"Zato čudi to insistiranje na davanju državljanstva, umesto da se sačeka da Srbija završi krivični postupak pa ako se ispostavi da lice nije krivo, onda mu ga dati", naveo je Homen, ocenjujući da to šteti ugledu Crne Gore, jer ako želi da uđe u Evropsku uniju, mora to jasno da pokaže.

On je podsetio da mnoga odbegla lica iz Srbije pronalaze utočište u susednoj državi.

Državni sekretar je napomenuo da ova kriminalna grupa postoji desetak godina, da nije hapšena u akciji "Sablja", da je bilo u medijima i istakao potrebu da se utvrdi do koje mere idu njene veze sa MUP-om koje, kako je naveo, nesporno postoje, sa politikom, političkim strankama i medijima.

"Kriminal ima interes da finansira opoziciju i poziciju. Najbolje je kad finansirate sve i onda ste zaštićeni. Očigledno je da je lanac negde pukao formiranjem ove vlade", kazao je Homen i dodao da "ne treba da kažemo da niko iz ove vlade nije imao kontakata, jer će to tek istraga pokazati".

Prema njegovim rečima, veze politike i korupcije otkrivaće se preko oduzimanja imovine, jer je ova grupa u velikoj meri kupovala preduzeća, lokale..., preneo je Tanjug Homenove reci.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medojević optužuje Đukanovića

Izvor: RTS, 11.Feb.2010, 18:39

Crna Gora sigurna destinacija za begunce i mesto na kome je posebno izražen uticaj organizovanog kriminala na državu, rekao ekskluzivno za Internet portal RTS-a Nebojša Medojević. Pokret za promjene optužio Đukanovića da je uputio "umirujuće poruke Darku Šariću i biznismenu Branu Mićunoviću"....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.