Računarska sabotaža zbog otkaza

Izvor: Politika, 07.Sep.2011, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računarska sabotaža zbog otkaza

Bivša radnica osim podataka iz službenog laptopa izbrisala i podatke sa servera na kojem su bili poslovni podaci firme

Revoltirana zbog činjenice da joj ugovor o zaposlenju u firmi „Ingliš buk” neće biti produžen, Vera Šćekić, po zanimanju ekonomista, odnela je firmin laptop kući i sa njega izbrisala sve podatke. Nezadovoljna radnica je nekoliko dana kasnije ušla u prostorije „Ingliš buka” kada u njima nikoga nije bilo i sa servera preduzeća „povukla” sav >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sadržaj, inače neophodan za poslovanje.

Prema rečima Lise Braun, direktorke ove firme, Šćekićevu sam zaposlila pre dve godine kao menadžera za udžbenike engleskog jezika. Trebalo je da rukovodi odeljenjem u kojem radi devetoro ljudi. Za godinu dana ona je unazadila rezultate firme umesto da ih unapredi. Međuljudski odnosi u postali su loši, pa sam odlučila da joj ne obnovim ugovor o zaposlenju. Šćekićeva je to, što mi je bilo čudno, prihvatila izuzetno mirno – priča za „Politiku” Liza Braun.

Prema rečima direktorke „Ingliš buka”, Šćekićeva je odmah potom uzela rešenje o godišnjem odmoru. Pored ličnih stvari radnica je odnela i firmin prenosni računar.

– Nazvala sam je i zapretila joj da neće dobiti radnu knjižicu i platu za prethodni mesec ukoliko ne vrati računar. Bez pogovora ga je donela, ali – praznog. Naš administrator je utvrdio da je osim podataka iz računara, obrisala i sve sa servera. Nestali su podaci veoma bitni i presudni za poslovanje firme – objašnjava direktorka „Ingliš buka”.

Na ovaj način firmi je, kaže naša sagovornica naneta ogromna šteta s obzirom na to da „Ingliš buk” nije samo distributer i zastupnik interesa jedne od vodećih evropskih firmi „Oksford juniverziti presa” na srpskom tržištu, nego i konkurentskog „Makmilan eđukejšna”. Jedino što je preostalo jeste da firma podnese protiv bivše radnice krivičnu prijavu i zahtev za naknadu štete.

Teškoća u svemu ovome je to što je ova vrsta delikta malo poznata i malo jasna onima koji baš ne barataju kompjuterskom tehnologijom u svakodnevnom radu.

Branko Stamenković, rukovodilac Odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu, kaže da prema navedenim podacima u konkretnom slučaju, na prvom mestu bi se u radnjama osumnjičene mogli steći elementi krivičnog dela pronevere.

– U zavisnosti od vrednosti proneverenog novca, hartije od vrednosti, predmeta ili druge pokretne stvari, za najblaži oblik ovog dela, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, dok u najtežem obliku, kada pribavljena protivpravna imovinska korist prelazi milion i pet stotina hiljada dinara, kazna zatvora može da bude od dve do dvanaest godina. Imajući u vidu trenutne cene laptopa na tržištu Srbije, smatram da je u konkretnom slučaju reč o izvršenju oblika ovog krivičnog dela za koji je zaprećena kazna do pet godina zatvora – navodi Stamenković.

Ako se, međutim, u obzir uzmu dalje radnje i posledice koje su nastupile, prema Stamenkovićevim rečima, može da se sumnja da je došlo do sticaja izvršenja više krivičnih dela. U konkretnom slučaju brisanjem podataka iz navedenog laptopa došlo je do izvršenja krivičnog dela računarske sabotaže za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

– Takođe, neovlašćeni pristup serveru preduzeća na opisani način bi u svojim radnjama mogao da konstituiše elemente krivičnog dela neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka. Za izvršenje ovog krivičnog dela zaprećena kazna se kreće u rasponu od novčane do kazne zatvora od šest meseci do tri godine – kaže Stamenković.

M. Derikonjić

------------------------------------------------

Saučesništvo

U slučaju da je neka osoba pomagala osumnjičenoj, objašnjava naš sagovornik, reč bi bila o nekom od oblika saučesništva izvršenja krivičnog dela gde bi se mogući saizvršilac, podstrekač ili pomagač mogli kazniti u navedenim okvirima u granicama svog umišljaja ili nehata.

-----------------------------------------------------------

Šćekićeva bez komentara

Vera Šćekić nije želela da komentariše tvrdnje nekadašnje šefice Lise Braun, niti da daje bilo kakve izjave. Kada smo prvi put stupili u kontakt sa njom, zamolila nas je da sačekamo nekoliko dana kako bi se „konsultovala sa poslodavcima u Engleskoj”. Posle tri dana, kada smo je ponovo kontaktirali, pitala nas je da li znamo odredbe Zakona o javnom informisanju i rekla kako ništa ne želi da komentariše.

objavljeno: 08.09.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ojadila" firmin kompjuter zbog otkaza

Izvor: Mondo, 08.Sep.2011, 13:32

Bivša radnica osim podataka iz službenog laptopa izbrisala i podatke sa servera na kojem su bili poslovni podaci firme

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.