Prislušne uređanje u stanu Vuka Draškovića postavljali i šefovi DB

Izvor: Blic, 07.Nov.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prislušne uređanje u stanu Vuka Draškovića postavljali i šefovi DB

Na današnjem suđenju trojici bivših rukovodioca beogradskog Centra Državne bezbednosti, optuženih za pomaganje u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi, svedočio je Zoran Mijatović, nekadašnji zamenik načelnika DB Srbije, koji je rekao da su prislušne uređaje mogli da postavljaju i rukovodioci tajne službe.

- U pripremi akcije i postavljanju prislušnih uređaja učestvovali su i načelnici odeljenja DB. Tako je, na primer, Radovan Božović, načelnik Trećeg odeljenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učestvovao u stavljanju prislušnih uređaja u prostorije SPO - svedočio je Mijatović danas u Višem sudu u Beogradu.

Na suđenju je posredstvom video-linka bio uključen i kao svedok Nenad Ilić - Glavonja, pripadnik JSO, koji je pravosnažno osuđen kao direktni atentator na predsednika SPO, a služi kaznu u požarevačkoj Zabeli. Međutim, Ilić je odbio da svedoči i da odgovori na bilo koje pitanje.

Za pomaganje u budvanskom atentatu optuženi su Milan Radonjić, bivši šef beogradskog DB, Stevan Basta, načelnik Trećeg odeljenja beogradskog DB, i Ratko Romić, načelnik Šestog odeljenja za specijalne operacije beogradskog DB, čije je postojanje do skora bilo tajna.

Sudija Tatjana Sretenović, predsednica petočlanog Veća, nastavak suđenja je zakazala za 16. januar 2012. kada će kao svedoci biti pozvana dvojica penzionisanih pripadnika DB, koje je predložio optuženi Basta.

Vuk Drašković predsednik SPO, kaže za "Blic" da današnje suđenje pripadnicima DB za atentat u Budvi "predstvalja farsu i zaštitu optuženih", kao i da je "sramota srpskog pravosuđa što se ovaj proces razvlači već deset godina".

- Nisu kaženjene ni ubice Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, sudije Simeunovića, novinara Milana Pantića, kao ni onih koji su po policijskim poligonima u Beogradu sahranjivali svoje žrtve ili su ih trpali u hladnjače i bacali u reke i jezera. Ta mračna knjiga nekažnjenih zločina pripadnika DB mora da se otvori u Evropi, jer to već deset godina nije moguće u Srbiji - kaže Drašković

Povezane vesti: Suđenje za pokušaj atentata na Draškovića 5. novembra

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak suđenja za atentat u Budvi

Izvor: B92, 07.Nov.2011

Beograd -- U Višem sudu u Beogradu nastavljeno suđenje trojici pripadnika DB da su pomagali u pokušaju atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. Svedočio Zoran Mijatović...Bivši zamenik načelnika DB-a je izjavio da su i načelnici odeljenja u službi mogli da učestvuju u pripremi terena za...

Nastavak na B92...

MIJATOVIĆ: NAČELNICI SU MOGLI DA PRIPREMAJU TEREN ZA AKCIJE

Izvor: Kurir, 07.Nov.2011

BEOGRAD- Bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti (DB) Zoran Mijatović izjavio je u Višem sudu u Beogradu, svedočeći na suđenju trojici pripadnika DB-a, optuženih za pomaganje u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi 2000, da su i načelnici odeljenja u službi mogli da učestvuju u pripremi...

Nastavak na Kurir...

MIJATOVIĆ: NAČELNICI SU MOGLI DA PRIPREMAJU TEREN ZA AKCIJE JSO

Izvor: Kurir, 08.Nov.2011, 00:09

BEOGRAD- Bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti (DB) Zoran Mijatović izjavio je u Višem sudu u Beogradu, svedočeći na suđenju trojici pripadnika DB-a, optuženih za pomaganje u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi 2000, da su i načelnici odeljenja u službi mogli da učestvuju u pripremi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.