MIJATOVIĆ: NAČELNICI SU MOGLI DA PRIPREMAJU TEREN ZA AKCIJE JSO

Izvor: Kurir, 08.Nov.2011, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIJATOVIĆ: NAČELNICI SU MOGLI DA PRIPREMAJU TEREN ZA AKCIJE JSO

BEOGRAD- Bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti (DB) Zoran Mijatović izjavio je u Višem sudu u Beogradu, svedočeći na suđenju trojici pripadnika DB-a, optuženih za pomaganje u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi 2000, da su i načelnici odeljenja u službi mogli da učestvuju u pripremi terena za sprovođenje konkretnih akcija.

Jedan od neposrednih izvršilaca neuspelog atentata Nenad Ilić, osuđen na kaznu od 40 godina zatvora, danas je odbio da svedoči iz zatvora "Zabela" >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << putem video linka.

Pored operativaca, i načelnici odeljenja su mogli da idu na teren, rekao je Mijatović svedočeći na suđenju nekadašenjem šefu beogradskog centra DB-a Milanu Radonjiću i načelnicima za unutrašnji i spoljni ekstremizam u beogradskom centru DB-a Stevanu Basti i Ratku Romiću.

Basta i Romić su prema navodima optužnice, po nalogu Radonjiića, pratili lidera SPO Vuka Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi, a zatim te fotografije predali Radonjiću.

Kako se navodi u optužnici, Radonjić je te fotografije "posredno predao neposrednim izvršiocima neuspelog atentata - pripadnicima "Crvenih beretki" koji su već osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne pred Specijalnim sudom - Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću i Nenadu Iliću".

Mijatović nije detaljno svedočio o tim događajima, već je rekao da ostaje pri iskazu koji je dao pred starim sudskim većem još 2009. godine.

On je tada svedočio da "nije došao do podataka” da su Basta i Romić išli u Budvu zbog izvršenja krivičnog dela, kao i da njihovo fotografisanje i praćenje Draškovića nije bilo po pravilima službe, jer je beogradski DB bio nadležan samo za teritoriju Beograda, ali da to nije bilo neuobičajeno, jer su pravila službe nekada "kočila” posao.

Mijatović, koji je bio načelnik beogradskog DB pre Radonjića, rekao je da je 2001. godine, kada je postao zamenik načelnika DB pozvao Bastu i Romića na razgovor posle saznanja da su njih dvojica išli u Budvu, kao i da su na njih primenjene mere.

"Primenili smo određene radnje i mere prema Basti i Romiću. Sećam se da smo im kontrolisali telefonske pozive i u vreme primene tih radnji i mera nismo došli do podataka da su svoj odlazak u Budvu vezali za izvršenje bilo kog krivičnog dela", rekao je tokom svog ranijeg svedočenja Mijatović.

Svi optuženi na ovom suđenju od početka procesa odbacuju navode optužnice kao "sramne i lažne", tvrdeći da su svoje zadatke izvršavali po pravilima službe.

Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.