Priča o Italijanu koji je spasio Petrovaradinsku tvrđavu od rušenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2020, 18:27

Priča o Italijanu koji je spasio Petrovaradinsku tvrđavu od rušenja

Istoriju Novog Sada i Petrovaradina obeležili su mnogi. Jedan od njih zasigurno je i Italijan Đildo Pesa-Pane, za koga mnogi nisu čuli, a koji je na kraju Drugog svetskog rata spasio tvrđavu od rušenja.

U ovom železničkom tunelu kroz tvrđavu, ali i na mostu nemački vojnici su prilikom povlačenja 1944. godine postavili 30 vagona municije i eksploziva. Namera im je bila da miniraju most, kao i tunel. U toj nameri osujetio ih je tada Đido Pesapane koji je kao ratni zarobljenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bio angažovan na prenošenju eksploziva.

"Tada 24-godišnji mladić je presekao žice i sprečio da Nemci miniraju tunel. Most nije uspeo zato što je bila prejaka straža, ali s obzirom na količinu eksploziva koji je bio u tunelu spasio je trvđavu od sigurnog rušenja", kaže Nenad Šeguljev, fotograf i hroničar.

Na taj događaj i dalje podsećaju stubovi starog srušenog železničkog mosta. Na njima bi mogao ponovo da bude podignut most, koji će spajati Novi Sad i Petrovaradin.

U Novom Sadu postoje planovi da se ovaj tunel u kom je Đildo Pesapane izveo svoju akciju ponovo rekonstruiše i stavu u funkciju. Želja istraživača je da tada taj tunel ponese naziv svog spasioca.

Inače, i posle rata Đildo Pesapane je ostao u Petrovaradinu, gde se oženio i dobio ćerku. Život ga je zatim odveo u Erdevik, pa u Italiju. Umro je 1999. godine u Pijaćenci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.