Izvor: B92, 04.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Previd lekara doveo do smrti?

Leskovac -- Direktor bolnice u Leskovcu Zoran Ćeranić izjavio je da je verovatno došlo do previda lekara u slučaju pacijentkinje Ljubice Mitrović, koja je umrla zbog sepse.

Tek posle devet dana lečenja na internističkom odeljenju, lekari su otkrili da je pacijentkinji puklo slepo crevo. Njen suprug pokrenuo je krivične prijave protiv četvorice lekara i direktora bolnice u Leskovcu zbog nesavesnog lečenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Šezdeset trogodišnja Ljubica Mitrović primljena je 6. septembra na internističko odeljenje bolnice u Leskovcu zbog jakih bolova u trbuhu i povišenog krvnog pritiska i nivoa šećera.

Njen suprug Jovan Mitrović kaže da njene tegobe nisu prestajale danima.

Kada je operisana, utvrđeno je da je puklo slepo crevo nekoliko dana ranije.

"Molio sam i kumio lekare da mi pomognu, jer je žena i dalje imala bolove u stomaku, povraćala, imala proliv, dobila temperaturu, a oni samo daju injekciju protiv bolova. Ja sam bio šokiran - da devet dana leži, a da oni ne utvrde da je slepo crevo prslo”, kaže Mitrović.

Ljubičin suprug, advokat po profesiji, pokrenuo je krivične prijave protiv četvorice lekara, hirurga i inetrnista, kao i direktora bolnice zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi.

"Ovo je propust, nije namera, nisam rekao ni jednom doktoru da je to namerno uradio, ali je nečinjenjem meni naneta veoma teška i bolna i povreda”, navodi on.

Direktor opšte bolnice Zoran Ćeranić kaže da niko neće biti pošteđen, ukoliko se utvrdi odgovornost bilo kog lekara.

"Nema opravdanja, ali možda je objašnjenje da je Ljubica imala neke internističke smetnje, aritmije, sa visokim vrednostima pritiska i šećera koje su maskirali tu sliku. Verovatno jeste došlo do nekog previda, ali u ovom trenutku ništa drugo ne mogu reći”, rekao je Ćeranić.

Ljubica je umrla četiri dana posle operacije, najverovatnije zbog sepse.

U okviru bolnice pokrenuta je interna istraga, a ovom slučaju svoju ocenu bi trebalo da daju i zdravstvena inspekcija i nadležno ministarstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.