Izvor: B92, 12.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretučeni sveštenici

Skoplje -- Monah Kliment i još nekoliko sveštenika Ohridske arhiepiskopije pretučeni su rano jutros u skopskom naselju Dračevo.

Kako su izjavili očevici agenciji Beta, stotinak mladića iz tog naselja pretukli su sveštenike i demolirali stan koji su oni pretvorili u molitveni dom Ohridske arhiepiskopije koju predvodi vladika Jovan, koga je Srpska pravoslavna crkva imenovala za egzarha patrijarha srpskog u Makedoniji. U policiji je saopšteno da je slučaj prijavljen i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se radi na identifikovanju napadača.

Kuća, kojapripada monahu Janku Ninovu, i ranije je bila na meti suseda. Nedavno je na njoj ispisan grafit MPC, a susedi su tražili da država zabrani okupljanje u kući. Ninov je tada rekao da je kuća privatno vlasništvo i da će u njoj raditi šta žele.

Podsetimo, SPC i Makedonska pravoslavna crkva vode višedecenijski spor oko

statusa Makedonske crkve. Patrijarh srpski Pavle ranije je pozvao pravoslavno sveštenstvo u Makedoniji da stupi u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa SPC.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.