Presuda za atentat pravosnažna

Izvor: B92, Beta, 24.Nov.2009, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda za atentat pravosnažna

Beograd -- Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović pravosnažno su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Zorana Đinđića, pošto je Vrhovni sud odbio žalbe njihove odbrane.

Odlukom Vrhovnog suda, drugostepena presuda postaje pravosnažna, što znači da Ulemek i Jovanović više nemaju pravo na žalbu.

Pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Milorad Ulemek osuđen je za krivično delo udruživanja protiv ustavne delatnosti i krivično delo ubistva u pokušaju, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Zvezdan Jovanović osuđen za krivična dela ubistva najvišeg predstavnika državne vlasti, ubistvo u pokušaju i udruživanje protiv ustavne delatnosti.

U obrazloženju presude navodi se da drugostepena presuda tog suda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka ni povrede krivičnog zakona, kao ni povrede zakona na koje su u žalbama ukazali branioci okrivljenih.

Portparolka Vrhovnog suda Srbije Vesna Dabić kaže da optuženi više nemaju pravo na žalbe.

"Vrhovni sud je u svojoj presudi ocenio i da je činjenično stanje pravilno i potpuno utvrđeno, a da su pojedinačno utvrđene kazne za izvršena krivična dela pravilno odmerene. Ovo je pravosnažna presuda, odluka Vrhovnog suda u trećem stepenu, i na nju ovi optuženi više nemaju pravo žalbe u redovnom postupku", objašnjava ona.

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije, a njegov telohranitelj Milan Veruović je ranjen.

Sud je utvrdio da je Ulemek bio organizator ubistva i da je Jovanović ispalio hice koji su usmrtili Đinđića i ranili Veruovića.

Urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm smatra da presuda neće okončati spekulacije o ubistvu premijera.

"Mislim da je reč o jednoj presudi koja je zakonski maksimalna i koja je pravedna, a sad što se tiče da li je stavljena tačka na sve spekulacije i glasine i tako dalje, pa sigurno da nije", smatra on.

"Reč je o jednom događaju koji je duboko potresao Srbiju, jednom istorijskom događaju koji je ostavio veliki trag u Srbiji i naravno kad je reč o tako velikoj stvari razne teorije zavere, razne spekulacije ne mogu da ugroze jednu sudsku presudu", ocenjuje Švarm.

Vrhovni sud je u drugostepenom postupku potvrdio presude svim optuženim u prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom, izuzev Sretku Kaliniću, kome je presuda preinačena sa 35 godina zatvora na 30 godina, Željku Tojagi Žmigiju sa 30 godina na 15 godina i Dušanu Krsmanoviću sa 30 godina na 20 godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Miloš Simović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.