Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosudna akademija u fazi nacrta

Još nije izvesno da li će nova institucija za stručno usavršavanje pravnika ukinuti pravosudni ispit

Zakon o pravosudnoj akademiji još nije ni u fazi nacrta. Postoji samo radna verzija. Pravosudna akademija biće osnovana tek kada predlog zakona bude usvojen i ona sada nema nikakve veze sa predstojećim opštim izborom sudija, koji će biti raspisan u maju ili najkasnije u junu ove godine, rečeno je „Politici” u Ministarstvu pravde Srbije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Novim zakonom o sudijama utvrđeni su uslovi, kao i rokovi, za opšti izbor svih sudija. Ti uslovi ne sadrže završenu pravosudnu akademiju, imajući u vidu činjenicu da još ne postoji zakon o pravosudnoj akademiji. Međutim, radna grupa Ministarstva pravde, zajedno sa Društvom sudija Srbije, radi na izradi zakona o pravosudnoj akademiji. Ovim zakonom biće regulisano pitanje uslova za upis na akademiju, kao i prava lica koja završe akademiju, u pogledu ispunjenja uslova za sudijsku i tužilačku funkciju – rekla je juče „Politici” ministarka pravde Snežana Malović.

Opšti izbor sudija biće završen najkasnije do 1. decembra ove godine, jer je taj rok predviđen Zakonom o sudijama, a do tada još neće biti osnovana pravosudna akademija.

Državni sekretar Slobodan Homen izjavio je nekoliko puta ovih dana da Ministarstvo priprema Zakon o pravosudnoj akademiji. On je prošlog petka, na konferenciji za novinare Udruženja tužilaca Srbije, rekao da će od sledeće godine sve sudije i tužioci morati da prođu obuku na pravosudnoj akademiji.

Stručno usavršavanje na ovoj akademiji trajaće 22 meseca i samo oni koji je završe mogu biti izabrani za sudije.

To će važiti samo za prvi izbor novih sudija koje će biti birane tek sledeće godine i ubuduće. Oni koji su već sudije i koji će ove godine konkurisati za sudijska mesta, neće pohađati pravosudnu akademiju, objašnjeno je „Politici” nezvanično.

Osnivanje te ustanove najverovatnije će promeniti i proceduru polaganja pravosudnog ispita, ali o tome u ministarstvu još ne govore konkretno. Naime, svi diplomirani pravnici, koji žele da budu sudije, tužioci i advokati, sada polažu pravosudni ispit pred državnom komisijom i tek tada stiču pravo da konkurišu za sudijska i tužilačka mesta, kao i za rad u advokaturi. Međutim, da bi stekli pravo na polaganje pravosudnog ispita, moraju imati najmanje dve godine radnog staža u pravosuđu. Veliki broj njih su pripravnici u sudovima, tužilaštvima i advokatskim kancelarijama. Tek kada polože pravosudni ispit, onda stiču status sudijskog pomoćnika ili sudijskog savetnika i pravo da konkurišu za sudiju ili zamenika javnog tužioca.

Još nije izvesno da li će osnivanje pravosudne akademije ukinuti pravosudni ispit. To je, međutim, logično jer bilo bi mnogo kada bi budući kandidati za sudije morali da prođu i dvogodišnji radni staž i težak pravosudni ispit, a zatim i usavršavanje dugo 22 meseca na pravosudnoj akademiji.

Aleksandra Petrović

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.