Povređena trojica radnika u eksploziji

Izvor: Blic, 03.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povređena trojica radnika u eksploziji

BEOGRAD - Tri radnika Fabrike za proizvodnju raketnog goriva „Edepro” povređena su juče u 13.45 sati u eksploziji u pogonu za pravljenje punjenja za protivgradne rakete na Kružnom putu, na ulazu u Leštane.

Kako „Blic” saznaje, jedan od radnika prevezen je na Odeljenje reanimacije Urgentnog centra i juče po podne lekari nisu želeli da pričaju o njegovom stanju i povredama. Jedan od povređenih koji je zadobio opekotine zadržan je na lečenju i nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u životnoj opasnosti, dok je treći, koji je usled detonacije pao sa skele, posle ukazane pomoći pušten kući.

Predrag Marić, načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP Srbije, koji se u Leštanima pojavio ubrzo posle eksplozije, naveo je da je eksplodirala smesa za punjenje protivgradnih raketa.

- Vatrogasna ekipa primila je poziv u 13.54 sati i odmah se uputila na mesto nesreće. Uzrok eksplozije biće poznat nakon istrage - izjavio je Marić.

Kako „Blic” saznaje, eksplozija se dogodila u pogonu u kome je proizvodnja automatizovana, površine dvadesetak kvadrata. Pretpostavlja se da je eksploziju izazvao kvar na jednoj od mašina koje se nalaze u stroju za punjenje. Niko od radnika firme nije bio u prostoriji, već su povrede zadobili zaposleni koji su bili najbliži objektu. Od siline detonacije krov pogona je odleteo u vazduh, dok su na obližnjim objektima polupana stakla. Delovi gvožđa, lima i plastike raspršili su se 50 metara okolo. Prema prvim informacijama, materijalna šteta je velika i procenjuje sa na nekoliko miliona dinara.

Zaposleni u fabrici pozvali su Hitnu pomoć i vatrogasce, a ubrzo su došle i specijalne jedinice MUP. Intervenisalo je devet vatrogasaca, koji su vatru ugasili za nekoliko minuta.

- Baš je dobro puklo. Videli smo radnike kako uspaničeno trče po krugu fabrike, a onda se pojavio belo-plavi dim – kaže za „Blic” stanar obližnje kuće.

Dva sata nakon detonacije u fabrici „Edepro” došli su i inspektori rada. Novinarskim ekipama bio je zabranjen ulaz u krug preduzeća, a niko od zaposlenih nije želeo da govori o uzroku eksplozije.

Stanovnike naselja Leštani, koje se nalazi nekoliko stotina metara od fabrike, nije potresla jaka detonacija.

- Čuli smo detonaciju, ali to ovde nije ništa novo. Čak mi se ni unuke nisu uplašile. Bitno je da nema štete na kućama, a posle bombardovanja teško da nešto može da nas uplaši - priča Milan Škodrin.

U nameri da sazna šta se sve proizvodi u pogonima u Leštanima, „Blic” je juče zvao i Branislava Jojića, koji je u Agenciji za privredne registre označen kao većinski vlasnik kompanije „Edopro”. Jojić se, međutim, nije javljao na mobilni telefon, a na fiksne telefone u Leštanima i u sedištu firme u Ulici kralja Milana 33 rekli su da nije tu i da nema nikog ko bi mogao bilo šta da kaže o incidentu.

Jojić je, kako piše na sajtu kompanije „Edopro”, redovni profesor i šef Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Kao suvlasnici su navedeni i Momčilo Šljukić i Slobodan Petrović.

Na sajtu kompanije „Edepro” (razvoj i proizvodnja motora) navedeno je da ova firma proizvodi artiljerijske raketa kalibra 122 mm GRAD, protivgradne rakete, gasogenerator za artiljerijske projektile, kao i da se bavi remontom i modernizacijom postojećih sistema naoružanja vojne opreme.

Na sajtu kompanije piše i da su među razvojnim programima balistička raketa R400, turbomlazni motori, kao i da je realizovan projekat razvoja protivoklopnog sistema poslednje generacije - ALAS.

Pionir u proizvodnji

„Blic” saznaje da je firma „Edepro” u Srbiji pionir u proizvodnji punjenja za protivgradne rakete i da do sada nije bilo incidenata u njihovim pogonima. Inače, glavni sastojak punjenja je amonijum perklorat, koji se koristi i za raketno gorivo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.