Potraga za Milovanovićem

Izvor: B92, 02.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za Milovanovićem

Beograd, Zagreb, Sarajevo -- Policija nastavlja potragu za Željkom Milovanovićem, koji je, kako prenose mediji, osumnjičen za ubistvo Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

Hrvatski mediji javljaju da policija 42-godišnjeg Milovanovića sumnjiči da je na skuteru u dvorište lista "Nacional" uneo eksploziv, koji je usmrtio Ivu Pukanića. Za njim, po svemu sudeći, tragaju policije dve zemlje. Dopisnik Hrvatske televizije iz Beograda saznaje u policiji da bi Milovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uskoro mogao da bude uhapšen u Beogradu.

Dopisnik B92 iz Sarajeva javlja da su bosanskohercegovačke službe bezbednosti prikupile nove podatke, koji će ih, kako se očekuje, brzo dovesti do osumnjičenog.

Inače, Milovanović je u petak uveče za dlaku izbegao hapšenje u Doboju u Republici Srpskoj.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske prilikom pretresa nekoliko lokacija u Doboju pronašlo je crnu motociklističku kacigu slična onoj koja je korišćena prilikom Pukanićevog ubistva, kao i više od 10 mobilnih telefona, nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka i najsavremenija oprema za praćenje i prisluškivanje.

"Istog dana pokušano i i hapšenje tog lica, ali se on nije nalazio na navedneim lokacijama, mada je prema našim saznanjma tog dana, u petak boravio na području Doboja do 18.30", kaže Darko Ilić iz Specijalnog tužilaštva RS.

Milovanović, zvani Crveni vetar, nalazi se na Interpolovoj poternici zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Slavoniji tokom 90-ih godina prošlog veka.

Hrvatski mediji prenose da Milovanović ima hrvatsko i državljanstvo Bosne i Hercegovine, kao i da je bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Filip Švarm, novinar lista "Vreme” i autor filma koji govori o Jedinici na čijem je čelu bio Milorad Ulemek, kaže da tokom istraživanja nije naišao na ime Željka Milovanovića.

Švarm pretpostavlja da je Milovanović bio niži pripadnik Jedinice, a ne oficir.

"U svakom slučaju, u toj jedinici on je mogao da nauči kako da koristi oružje, kako da koristi eksploziv, kako da se služi sredstvima veze. Dakle, sve ono što znaju savremeni komandosi, a nešto što bi moglo dobro da mu dođe u ovoj kriminalnoj raboti u koju je upao”, ukazuje Švarm.

On kaže da ratni zločini nisu i jedini zločini koji se Milovanoviću stavljaju na teret.

"Srbija ga traži zbog dva krivična dela: zbog pljačke banke i zbog pucanja na policajce. Vidimo da i u Županijskom sudu u Osijeku postoji neka poternica protiv njega zbog ratnih zločina”, naveo je Švarm.

"Ne verujem da takav čovek može da održava vezu sa kriminogenim strukturama koje su političke, već je on naprosto najamnik. Takvu vrstu najamnika, izgleda, svi koriste. Dakle, on ubija za novac, očigledno je vešt čovek i očigledno ima veliku podršku kriminalnih struktura”, rekao je on.

Švarm zaključuje da Jedinica za specijalne operacije i nije jedinica u pravom smislu, već se radi o kriminalnoj grupi.

"To nije jedinica, to je organizovani kriminal, i to ona vrsta organizovanog kriminala koja deluje u celom regionu, bez obzira na granice, veru, naciju, bilo šta”, kaže on.

"Plaćeno oko 150.000 evra"

U dosadašnjem toku istrage policija je ustanovila da je za ubistvo vlasnika nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića plaćeno oko 150.000 evra, a sada sledi istraga kako je taj novac rasporedeljen među licima koja su za to osumnjičena, piše sutrašnji zagrebački "Jutarnji list".

List piše i da su forenzičari na mestu zločina našli DNK tragove lica za koje se pretpostavlja da je aktiviralo bombu, a to bi, kako se sumnja, trebao biti Žaljko Milovanović, koji je u bekstvu i koji je pobegao policiji Republike Srpske koja je pretraživala njegovu stan i kuću na području Doboja gde su našli jake dokaze, dokumente i fotografije, kao i opremu kakva se koristi u sofisticiranim atentatima sličnom onom na Pukanića i Franjića.

Milovanović je napravio grešku nakon što je u dvorištu "Nacionala" u Zagrebu 23. oktobra ostavio moped u kome je bio eksploziv, piše "Jutarnji list" i navodi da je hodao otprilike kilometar sa šlemom na glavi, a onda, misleći da je siguran, skinuo šlem ispred nadzorne kamere koja mu je snimila lice.

"Večernji list" piše da je drugi begunac, Bojan Gudurić, unajmio stan vrlo blizu zgrade "Nacionala" na ime Kajzer Franc iz koga su atentatori pratili svaki Pukanićev potez i tamo najverovatnije čekali moment kad će aktivirati eksploziv.

Mediji pišu da sledi poređenje DNK uzorci Milovanovića i Gudurića, kao i DNK uzorak Elvisa Hodžića iz Velike Kladuše, koji se na dan atentata u Zagrebu sastao sa Robertom i Lukom Matanićem koji su u pritvoru zbog učešća u teškom ubistvu i udruživanja u zločinački poduhvat, kao i Amira Mafalanija, koji je takođe u zatvoru.

Milovanović i Gudurić su u bekstvu.

Veštačenje bi trebalo pomoći saznanju ko je aktivirao bombu.

Slobodan Đurović koji je u pritvoru kao osumnjičeni zbog pomaganja odbacio je sve tvrdnje koje ga povezuju s atentatom, a pred istražnim sudijom rekao je da se sastao s Robertom Matanićem kako bi naplatio dug koji je navodno postojao duže vreme, izjavio je Đurovićev advokat Krešimir Krsnik.

"Jutarnji list" piše da se Robert Matanić pokajao, priznao sve i kazao da je kao uslugu ustupio svoj moped, ne znajući kako će on biti iskorisćten.

To je učinio kao protivuslugu Željku Milovanoviću i Bojanu Guduriću koji su mu u Srbiji plaćali advokata dok je bio u zatvoru nakon što je uhapšen 27. februara 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.