Gotova akcija Balkan ekspres - detalji zločina poznati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotova akcija "Balkan ekspres" - detalji zločina poznati

ZAGREB - Dok policije Hrvatske i Bosne i Hercegovine traže dva lica koja su umešana u ubistvo vlasnika nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, objavljeni su i rezultati akcije "Balkan ekspres" i dati detalji zločina od pre devet dana u centru Zagreba.

U akciji provedenoj 29. i 30. oktobra na području Zagreba i Vukovarsko-sremske županije, odnosno šume Spačva blizu granice sa Srbijom, uhapšeno je 11 lica starosti od 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 38 godina nad kojima je provedena kriminalistička obrada.

Obavljeno je 17 pretresa stanova, kuća i vikendica na zagrebačkom, ali i riječkom i sisačkom području pri čemu je zaplenjena velika količina oružja, kao i mobiteli i SIM kartice.

Načelnik kabineta šefa hrvatske policije Krunoslav Borovec jutros je naglasio da se zna ko je dovezao moped na mesto gde je eksplodirao i ubio Pukanića i Franjića, a mediji u Zagrebu navode da se radi o Željku Milovanoviću koji ima hrvatsko i državljanstvo BiH, a koga policija Republike Srpske traži po Doboju i širem rejonu grada.

Matanić vlasnik mopeda

Grupa kriminalaca pripremala je i planirala ubistvo Pukanića oko mesec dana.

Nabavili su ukradeni automobil, posmatrali Pukanićev stan i zgradu NCL Media Grupe u centru grada koja je bila u vlasništvu četrdesetosmogodišnjeg novinara

Za osmatranje zgrade NCL Media kriminalci su iznajmili stan u blizini.

Osumnjičeni su takođe nabavili moped kojim su eksploziv dovezli na parking NCL Media Grupe, a poslednji vlasnik vozila bio je Robert Matanić koji je u pritvoru zbog učešća u ubistvu.

Na dan ubistva 23. oktobra jedan od počinilaca u 12.40 sati dovezao je moped i parkirao ga pored Pukanićevog vozila.

Posle toga su atentatori nastavili da osmatraju dvorište, a kad su videli da Pukanić i Franjić prilaze vozilu, u 18.27 sati aktivirali su eksploziv koji je obojicu usmrtio.

Prekogranično zločinačko preduzeće

U kriminalističku obradu bio je uključen veliki broj hrvatskih policajaca, a ostvarena je saradnja sa policijama Srbije i BiH.

Krivične prijave su podignute i jednomesečni pritvor određen za hrvatske državljane Roberta i Luku Matanića i Amira Mafalanija.

Kako je službeno saopšteno, osim njih za teško ubistvo i udruživanje u zločinačko preduzeće osumnjičeni su po jedan državljanin Srbije i lice s dvojnim državljanstvom Hrvatske i BiH za kojima se intenzivno traga.

Za pomaganje u ubistvu juče je podignuta krivična prijava protiv državljanina Srbije Milenka Kuzmanovića i Crnogorca Bobana Đurovića.

Kuzmanović, Đurović i Matanić uhapšeni su u sredu uveče u šumi Spačva blizu granice Hrvatske i Srbije, dok je Mafalani uhapšen u stanu u centru Zagreba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petoro ciljalo Pukanića

Izvor: Politika, 31.Okt.2008, 23:37

MUP Hrvatske saopštio da je za ubistvo vlasnika „Nacionala” osumnjičio pet osoba, od kojih je tri predao istražnom sudiji, dok su dve u bekstvu ..Od našeg stalnog dopisnika..Zagreb, 31. oktobra – Na poslepodnevnoj pres konferenciji predstavnici MUP-a Hrvatske obavestili su novinare da...

Nastavak na Politika...

Policija češlja salaše

Izvor: Kurir, 02.Nov.2008, 06:37

NOVI SAD/ZAGREB - Novosadska policija poslednjih dana pokušava da uđe u trag Bojanu Guduriću (27) zvanom Bajone, osumnjičenom da je povezan sa ubistvom suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića. Akcija novosadske policije odvija se u strogoj tajnosti, a kako saznajemo,...

Nastavak na Kurir...

Pukanićev ubica u Srbiji?

Izvor: Mondo, 02.Nov.2008

Željko Milovanović, koji je osumnjičen za ubistvo Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića prema nekim informacijama, nalazi se u Srbiji i srpske vlasti 'intenzivno rade na njegovom lociranju i hapšenju', prenosi 'Dojče vele' i dodaje da je Milovanović izbegao hapšenje u BiH zahvaljujući...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.