Izvor: B92, 11.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor ribe u Lepenici

Mionica, Beograd -- U reci Lepenici, kod Mionice, noćas je došlo do pomora ribe.

Ekološka inspekcija jutros je uzela primerke mrtve ribe iz reke Lepenica, a uputiće ih na analizu Veterinarskom institutu u Kraljevu. Vodoprivredna inspektorka Vesna Vujić potvrdila je danas da je do pomora ribe došlo tokom noći i ocenila da su štetne materije potokom Čađavac, koji se u Lepenicu uliva u ataru sela Radobić, verovatno stigle sa obližnjih seoskih farmi.

U tom i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << selima kroz koje protiče Čađavac ima živinarskih farmi, ali i farmi za tov svinja i junadi. One imaju jame za skupljanje otpada koje prelivaju, pa se njihov sadržaj izliva u okolne njive i livade", rekla je ona.

Ona je dodala da će u saradnji sa ekipom Hidrometeorološkog zavoda za kontrolu voda nastojati da utvrdi na kojoj je farmi koncentracija štetnih organskih materija bila najveća.

"Moguće je da je do pomora ribe doveo niz nesrećnih okolnosti, ali ne isključujem mogućnost da je neko od farmera pustio osoku u Čađavac i Lepenicu računajući na to da će pasti kiša i da osoka neće pričiniti ozbiljnije probleme", rekla je Vesna Vujić.

Na području mioničke opštine je tokom 2006. i 2007. bilo nekoliko slučajeva zagađenja reke Toplice, ali istraga u tim slučajevima još nije okončana.

"Potrebno ekološko razmišljanje"

Pomor ribe u rekama Srbije može se sprečiti kad industrija počne da razmišlja ekološki, ocenila je ekološka inspektorka Dragana Vasiljević. Ona je rekla je opšti problem u tome što većina industrijskih firmi nema postrojenja za tretman otpadnih voda prema savremenim ekološkim standardima ili ima one lošeg kvaliteta, zbog čega se dešava da otpadne vode dospevaju u reku i izazivaju uginuća ribe.

"Mali broj opština ima postrojenja za tretman komunalnih voda, a prevencija bi bila ugraditi prečišćivače", kaže ona i dodaje da su jedan od faktora pomora riba u Srbiji i globalne klimatske promene, koje se ogledaju u višim temperaturama u

rekama.

Pomoćnik direktora Hidrometeorološkog zavoda Mikša Jovanović potvrdio je da su tokom leta češći slučajevi pomora ribe jer se smanjuje količina "korisnih" materija u vodi, a nivo industrijskog otpada se ne menja u odnosu na zimu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.