Izvor: Blic, 08.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci od optuženog Rapanovića nisu dobijali naredbe za ubistva

U nastavku suđenja osmorici bivših pripadnika srpske policije, optuženim za ubistvo višečlane porodice Beriša u martu 1999. godine u Suvoj Reci, svedoci, policajci u tom gradu, izjavili su danas da jedan od optuženih Radojko Rapanović nikada nije izdao naredbu za ubistva albanskog življa, niti za njihovo maltretiranje i pljačkanje.

Pored Rapanovića, komandanta policijske stanice u Suvoj Reci, na optuženičkoj klupi nalaze se i tadašnji pripadnici Ministarstva unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslova Srbije Radoslav Mitrović, Nenad Jovanović, Slađan Čukarić, Milorad Nišavić, Miroslav Petković, Zoran Petković i Ramiz Papić. Oni se terete da su tokom sukoba snaga reda i "Oslobodilačke vojske Kosova" na Kosovu i Metohiji, 26. marta 1999. godine u Suvoj Reci, učestvovali u zločinu kada je ubijeno 48 članova porodice Beriša. Sejdi Bungu, policajac iz Suve Reke, kazao je da Rapanović nikada nije naredio ubistva civila i pljačke njihovih kuća.

On je istakao da posle početka bombardovanja, osim detonacija bombi, u Suvoj Reci nije bilo pucnjave, kao i da je za stradanje porodice Beriša čuo tek kada ga je sud pozvao da bude svedok u ovom procesu. Prema njegovim rečima, nekoliko dana posle objavljivanja bombardovanja, kada je dolazio na posao, primetio je grupu Albanaca na Reštanskom putu, gde je, prema optužnici, ubijeno nekoliko članova porodice Beriša. Bungu je kazao da se sakrio, jer mu je bilo "neprijatno", ali da je tu grupu Albanaca njegov kolega pitao šta rade, na šta su mu oni odgovorili da ih je policija isterala iz kuća. Odmah zatim, Bungu je, kako je rekao, otišao do komandanta i rekao mu da želi da napusti posao.

"Bilo mi je neprijatno da toj grupi priđem i da ih pitam, jer sam Albanac. Hteo sam da napustim posao i da bežim", rekao je on. I drugi svedok Mirmem Hajkuš, takođe policajac u Suvoj Reci, tvrdi da od Rapanovića nije dobio nikakvo naređenje za ubijanje civila i pljačkanje njihovih kuća. I ovaj svedok je za stradanje Beriša, kao i za ubistvo Jašara Beriše, radnika lokalne benzinske pumpe, saznao naknadno. On je rekao da je bilo iseljavanja albanskog življa ali da su oni bežali od bombardovanja. Treći svedok, Bekim Gaši, policajac u Suvoj Reci, kazao je da nije čuo da je od početka bombardovanja iko nastradao u Suvoj Reci i na Reštanskom putu. Suđenje se nastavlja 2. jula.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.