Počinje postupak preispitivanja odluka o neizabranim sudijama

Izvor: Politika, 24.Maj.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje postupak preispitivanja odluka o neizabranim sudijama

Evropska komisija dala „zeleno svetlo“ na Pravila o reizboru koja su dugo dogovarana i „prečišćavana“

Evropska komisija saglasila se sa tekstom Pravila za primenu odluke o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti koja će stalni sastav Visokog saveta sudstva primeniti u postupku preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva o prestanku sudijske dužnosti, saznaje „Politika”. EK je ocenila da ni u jednom trenutku nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odstupljeno od evropskih standarda, što znači da su ispunjeni svi uslovi da otpočne postupak preispitivanja odluka o neizabranim sudijama. Već sledeće nedelje počeće postupak preispitivanja odluka o neizabranim sudijama.

– Pravilnici će se praviti i za prvi put izabrane sudije i za one koji su izabrani na stalnu sudijsku funkciju – navodi „Politikin” sagovornik.

Pravila po kojima će se preispitivati odluke prvog sastava VSS, a sa kojima se saglasila EK, usvojena su na sednici Visokog saveta sudstva, održanoj pre dva dana. Nacrt pravila usaglašen je na sastanku između predstavnika Društva sudija Srbije, članova Visokog saveta sudstva, predstavnika OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije koji je održan 20. maja ove godine. Pravila stupaju na snagu dan po njihovom objavljivanju u „Službenom glasniku“ Republike Srbije, posle čega će komisije Visokog saveta sudstva otpočeti postupak preispitivanja.

U tekstu pravila, koji je objavljen na sajtu Visokog saveta sudstva, navedeno je da je cilj usvojenih pravila da se u postupku po prigovoru neizabranih sudija obezbedi jednaka primena kriterijuma i merila, kao i primena evropskih standarda. Takođe je navedeno i da odluka saveta o broju sudija ne može predstavljati ograničenje VSS da izabere podnosioca prigovora za sudiju, uz saglasnost ministra pravde, što znači da odluka o broju sudija neće biti ograničavajući faktor za vraćanje neizabranih na posao.

Podnosiocu prigovora u postupku preispitivanja biće omogućena javnost i neposrednost u postupku, pravo na obrazloženu odluku, kao i pravo na žalbu Ustavnom sudu ukoliko ne bude zadovoljan odlukom Visokog saveta sudstva.

U Pravilima je navedeno i da postupak preispitivanja odluka mogu da prate i mediji, a da podnosilac prigovora, o čijem se statusu odlučuje, može zahtevati isključenje javnosti.

Postupka preispitivanja odluka, kako se navodi u Pravilima,sprovodiće dve komisije VSS koje će utvrđivati činjenice i razgovarati sa podnosiocima prigovora. Između ostalog, u Pravilu je navedeno i da u sastavu komisija neće biti članovi prvog sastava VSS, koji su učestvovali u donošenju osporenih odluka decembra prošle godine.

– Predstavnicima Evropske unije, Saveta Evrope, OEBS-a, Društva sudija Srbije i drugih strukovnih udruženja sudija, na njihov zahtev, biće omogućeno posmatranje postupka preispitivanja odluka – navodi se, između ostalog, u pravilima.

M. Derikonjić

-----------------------------------------------------------

Društvo sudija: pravilnik najgori do sada

Netačna je tvrdnja Visokog saveta sudstva da se Društvo sudija saglasilo sa navedenim Pravilama, koje smatra najgorom do sada urađenom verzijom. Suprotno predlozima iz Smernica OEBS–a i Društva sudija, koje su visoko pohvaljene od strane EU eksperta kao primenjiva, proverljiva, fer i efikasna, Pravila sadrže niz neprihvatljivih nedostataka. Među njima su, kako je navedeno u saopštenju Društva sudija, pravila koja diskriminišu nereizabrane sudije jer ne dozvoljavaju da merila koja su važila prilikom reizbora važe i sada. Pravično je, navodi se u saopštenju, da svaki dostojni, nereizabrani sudija sa istim ili boljim rezultatima od reizabranog bude automatski vraćen.

– Pravila uvode potpunu proizvoljnost, jer ne određuju kada se javlja sumnja da sudija ne ispunjava kriterijume, a zatim i kada je ta sumnja dokazana. Takođe, pravila proširuje u kriterijume nedostojnosti do nivoa da svaki sudija može da bude razrešen, suprotno mišljenju Venecijanske komisije i evropskim standardima, daje mogućnost uvođenja novih razloga za razrešenje, van navedenih u odluci, dozvoljava odlučivanje o pravnom leku članovima VSS koji su učestvovali u donošenju sporne odluke – navodi se u saopštenju Društva sudija.

objavljeno: 25.05.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naredne nedelje o neizabranim sudijama

Izvor: Blic, 25.Maj.2011, 01:20

BEOGRAD - Preispitivanje odluka o nereizabranim sudijama počeće tokom sledeće nedelje, možda već u ponedeljak, saznaje „Blic”. Dnevno se, tvrde naši sagovornici, mogu preispitivati odluke za šest do najviše 10 sudija..To praktično znači počinje proces proveravanja odluka vezanih za više...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.