Mali maturanti rešavali kombinovani test

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2018, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali maturanti rešavali kombinovani test

Više od 71.000 osmaka danas je rešavalo poslednji, kombinovani test u okviru male mature.

Današnji kombinovani test bio je sastavljen od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Rešavanjem testa iz srpskog/maternjeg jezika pre dva dana počelo je polaganje male mature u osnovnim školama, a završio se danas, polaganjem kombinovanog testa.

Mala matura predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a od rezultata testiranja zavisiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbor budućeg zanimanja učenika, kao i koju će srednju školu izabrati.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.

Polaganje male mature završilo se danas pitanjima iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije, koja su bila u sklopu kombinovanog testa. Već u petak mali maturanti videće da li su ostvarili rezultate koje su očekivali, nakon čega će moći da upute žalbe. Proverili smo šta im je bilo najteže i koliko su se završni testovi razlikovali od probnih.

"Pojedina pitanja iz srpskog bila su nejasna, a za matematiku nedostajalo je još malo vremena", tako završne testove komentarišu učenici osnovne škole "Jožef Atila" u Novom Sadu. Kombinovani test, od kog su imali najveći strah jer sadrži pitanja iz pet predmeta, na kraju je bio najmanji problem.

"Šta ti se činilo kao najteže? Definitivno srpski, zato što neki zadaci su jako bili nejasni i po meni nisam se mogla skoncetrisati na tekst zadatka", kaže jedan đak.

"Matematika. Tu sam dobila najmanje bodova i to mi je baš bio problem da odradim, pomučila sam se, trebalo je možda još malo vremena", ističe jedna učenica.

"Definitivno matematika i možda srpski samo ono što smo svi, bukvalno cela generacija zeznuli", navode školarci.

"Srpski. Možda zbog tih malo komplikovanijih pitanja, ali dobro", vele.

Najveći broj bodova koji mogu da ostvare iz srpskog je 13, koliko nosi i test iz matematike, dok na kombinovanom mogu da osvoje najviše 14 bodova. Za sada u školama u Novom Sadu nepravilnosti nisu uočene, pa je tako i u školi "Jožef Atila".

"Sve je bilo u redu, sva tri dana nije bilo nepravilnosti. Od 135 učenika koliko je trebalo da izađe, svi su izašli tako da je sve prošlo kako treba", kažu u školi.

Da li je sve prošlo kako treba i da li će maturanti biti zadovoljni, videće se naredne nedelje nakon žalbi koje će moći da se upute u subotu, 23. juna.

Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak 22. juna, a konačni 28. juna. Upis u srednje škole biće 9. i 10. jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas kombinovani test za osmake

Izvor: JuznaSrbija.info, 20.Jun.2018

Više od 71.000 osmaka danas rešava kombinovani test u okviru polaganja male mature. Nakon maternje jezika i matematike, polaganjem ovog testa završava se mala matura...Kombinovani test sadrži zadatke i pitanja iz pet predmeta, biologiju, istoriju, geografiju, fiziku i hemiju.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.