Počelo istraživanje zdravlja stanovništva Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo istraživanje zdravlja stanovništva Srbije

Kakvog je zdravlja stanovništvo Srbije znaćemo posle 30. decembra kada se završava veliko istraživanje koje radi Republički zavod za statistiku u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut " i Ministarstvom zdravlja.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije predstavlja najveće nacionalno istraživanje i sprovodi se u skladu sa međunarodnim standardima i na svakih šest godina.

U njemu učestvuje oko 6.000 porodica, koje su prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobile pismeno obaveštenje od Zavoda za statistiku o poseti anketara i pristale da učestvuju u tome.

U posetu porodicama osim anketara ide i jedan zdravstveni radnik.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović kaže da će tokom sprovođenja istraživanja biti obavljena i antropometrijska merenja - visina, težina, krvni pritisak svakog ispitanika.

"To su osnovni parametri na osnovu kojih ćemo doći do podataka koliko je povišen krvni pritisak zastupljen u populaciji, što će biti pokazatelj za sistemske aktivnosti i mere koje sve zdravstvene ustanove treba zajednički da preduzmu", rekla je Jovanović za Tanjug.

Istraživanjem će biti prikupljene informacije kako građani doživljavaju svoje zdravlje, koliko koriste zdravstvenu zaštitu, kako se brinu o svom zdravlju, prihvataju li određene stilove života. Na taj način će se sagledati i rasprostranjenost određenih bolesti, koji su uzroci njihovog nastanka.

U istom periodu, sa istim pitanjima, korišćenjem iste metodologije, sprovodi se istraživanje zdravlja stanovništva u većini zemalja EU.

Prvo istraživanje zdravlja stanovništva Srbije sprovedeno je 2000. godine i ono se sprovodi na svakih šest godina. Glavni cilj je da se na osnovu reprezentativnog uzorka dobije opis zdravstvenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od pet do 14 godina.

Istraživanje se obavlja uz finansijsku podršku EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počelo istraživanje zdravlja stanovništva Srbije

Izvor: B92, 11.Okt.2019

Kakvog je zdravlja stanovništvo Srbije znaćemo posle 30. decembra kada se završava veliko istraživanje koje radi Republički zavod za statistiku u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut " i Ministarstvom zdravlja...Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije predstavlja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.