Plavi šlemovi mirno gledali kako hrvatski vojnici masakriraju hendikepirane Srbe

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plavi šlemovi" mirno gledali kako hrvatski vojnici masakriraju hendikepirane Srbe

Danski vojnik Jan Velendorf priznao je u intervjuu danskoj televiziji BT da su vojnici Ujedinjenih nacija 1995. godine skrštenih ruku gledali masakr hendikepiranih Srba u Dvoru na Uni posle akcije "Oluja".

Velendorf rekao kako su danski vojnici, koji su u to vreme bili u Hrvatskoj u sastavu "plavih šlemova" Ujedinjenih nacija bili raspoređeni oko škole u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Dvoru na Uni, u kojoj su se skrivale hendikepirane osobe srpske nacionalnosti.

Videli smo 12 osoba u maskirnim uniformama kako se približavaju školi. Bio sam u bunkeru na vrhu zgrade i javio sam komandantu šta se događa. Gledali smo ih kako granatama razbijaju vrata škole, ali imali smo naređenje da ne intervenišemo - priča Velendorf.

U blizini škole se u tom trenutku skrivalo oko 200 danskih vojnika pod punom ratnom opremom koji su mogli da spreče masakr. Ali, samo su posmatrali šta se događa.

- Uniformisane osobe su ušle u školu, izvele hendikepirane osobe i starce, poređali ih u red i ubili. Sve je trajalo manje od 15 minuta - ispričao je Velendorf.

Posle masakra, vojnici su se odšetali dalje, a Danci su ostali u šoku, rekao je Velendorf.

Pogledajte prilog danske televizije BT. UPOZORENJE: snimak sadrži slike žrtava zločina, pa ga ne preporučujemo za prikazivanje deci i osetljivim osobama.

Kliknite ovde za snimak.

(Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.